ابعاد و ارتفاع استاندارد تابلو برق ساختمان
در این مقاله ارتفاع استاندارد تابلو برق نصب شده بر روی دیوار و استاندارد نصب تابلو، نحوه محاسبه اندازه استاندارد نصب تابلو برق عمومی برای نصب، استانداردهای ایمنی ورودی و خروجی و نکاتی برای حفظ ایمنی در نصب تابلو برق توضیح داده شده است.

به گزارش خبرگزاری موج، روش نصب یا استاندارد ابعاد تابلو برق برای نصب یکی از مهم ترین اصول استفاده از دستگاه در ساختمان های مختلف است که می تواند مزایای فوق الذکر را در استفاده از تاسیسات الکتریکی و همچنین ایمنی آن در برابر اتصال، برق گرفتگی به افراد یا آتش سوزی نیز تامین کند.
علاوه بر این، پس از نصب، در صورت رعایت استانداردهای نصب تابلوهای برق، می توان از آسیب به وسایل و تجهیزات متصل به سیم کشی برق ساختمان از نوسانات شبکه سراسری جلوگیری کرد. بنابراین برای هر نوع تابلو و برای هر نوع کاربری در ساختمان های مختلف، قوانین استاندارد و کلی برای نصب تابلو برق با رعایت آنها وجود دارد تا ایمنی و امنیت کارایی این تجهیزات تضمین و تضمین شود. در این مقاله ارتفاع استاندارد تابلو برق نصب شده بر روی دیوار و استاندارد نصب تابلو، نحوه محاسبه اندازه استاندارد نصب تابلو برق عمومی برای نصب، استانداردهای ایمنی ورودی و خروجی و نکاتی برای حفظ ایمنی در نصب تابلو برق توضیح داده شده است.
استاندارد ارتفاع نصب تابلو برق دیواری
تابلو از نظر ظاهری عبارت است از تابلو برق ایستاده قابل دسترسی از جلو، تابلو برق سلولی و تابلو برق تمام بسته دیواری. به علاوه تابلوهای نصب شده در ساختمان های مختلف ممکن است بخشی از یکی از سه دسته تابلو برق اصلی، نیمه اصلی و فرعی باشند. هر یک از این دسته بندی های مختلف دارای ویژگی ها، قوانین و استانداردهای خاص ابعاد تابلو برق برای نصب تابلو برق جهت نصب در ساختمان های مختلف می باشد.
برای کنتورها و تابلوهای نصب کنتور و انواع تاسیسات برقی دسته بندی های زیر به عنوان استاندارد نصب تابلو برق در نظر گرفته می شود.
- ارتفاع تابلو برق از کف برای نصب استاندارد انواع کنتور برق خانگی و فروشگاهی (تک واحدی) از کف تمام شده 1.8 تا 2 متر می باشد.
- استاندارد ارتفاع برای نصب تابلو های دیواری در بالای سطح زمین و نصب تابلو های مختلف با ابزار در ساختمان های عمومی بزرگ این است که بالاترین قسمت تابلو نباید از 220 سانتی متر بیشتر و پایین ترین قسمت آن حداقل یک متر از کف تمام شده قرار گیرند.
- برای نصب انواع تابلو های دیواری باید در نظر داشت که محدودیت ارتفاع 210 سانتی متری در این موارد طبق استاندارد ارتفاع برای نصب تابلو از کف در نظر گرفته شده است.
- علاوه بر این تابلوهای توزیع سیستم روشنایی سایت و فضای باز باید بر روی سکوی آجری یا بتنی بین 20 تا 25 سانتی متر از سطح زمین قرار گیرد.
- به یاد داشته باشید که کف تابلویی که فیوز ها در آن قرار می گیرند باید 170 سانتی متر بالاتر از کف تمام شده تابلو برق ساختمان باشد.
- برای نصب تابلو های روکار یا توکار باید در نظر داشت که حداقل ارتفاع محور افقی که این تابلو ها بر روی آن نصب می شوند باید برابر با 160 سانتی متر از کف تمام شده باشد. ضمناً حداقل ارتفاع نصب برای انواع جعبه های تقسیم اعم از توکار و روکار معادل 220 سانتی متر می باشد.
ضوابط ابعاد تابلو برق ساختمان
انواع تابلوهای عمومی و اصلی و جعبه فیوز در ساختمان باید بر اساس استاندارد نصب تابلوهای ساختمان نصب شوند. در زیر شرح مختصری از هر علامت و معیارهای نصب آن آورده شده است.
جعبه فیوز
امروزه استفاده از انواع جعبه فیوز برای تقسیم جریان به واحدهای مختلف بسیار رایج است. مطابق با استانداردهای نصب تابلوهای برق، جعبه فیوز در ورودی هر واحد نصب می شود. نصب این جعبه اتصال (با نماد DP در نقشه تاسیسات برقی نشان داده شده است) مزایای زیادی دارد، از جمله می توان به حذف مدارهای معیوب از مدارهای دیگر و جلوگیری از قطع برق عمومی در واحد ساختمان اشاره کرد.
تابلو برق عمومی
طبق استاندارد نصب تابلو برق، تابلو برق عمومی تابلویی است که وظیفه تامین برق قسمت های مختلف ساختمان و فضا های مشترک مانند آسانسورها و …را بر عهده دارد.
تابلو برق اصلی یا تابلو کنتور ها
تابلو کنتور یا تابلوی اصلی ساختمان در قسمت ورودی اصلی کلیه ساختمان ها نصب می شود و در جایی که عایق بندی شده و از باران و رطوبت دور نگه داشته می شود وظیفه تقسیم شبکه ورودی از تیر برق های خیابان به داخل ساختمان را بر عهده دارد. تابلو برق اصلی در نقشه های تاسیساتی با نماد MDP نمایش داده می شود.
استاندارد های ابعاد جعبه کنتور برق خانگی
هر نوع حادثه با در نظر گرفتن شبکه عمومی ساختمان به ویژه تاسیسات برقی می تواند منجر به حوادث جبران ناپذیر شوک الکتریکی، اتصالی و آتش سوزی و یا در کمترین حالت خسارت و خرابی تجهیزات متصل به شبکه داخلی ساختمان شود. قوانین و استانداردهای ابعاد جعبه کنتور برق خانگی بسته به نوع آن و ساختاری که در آن نصب می شود، باید رعایت شود و برای هر نوع خاص متفاوت است. برخی از استانداردهای نصب کنتور در زیر توضیح داده شده است.
- محل نصب تابلو کنتور برق باید در ورودی ساختمان باشد.
- کنتور برق باید در مقابل یا روبروی کنتور گاز نصب شود.
- لوله گاز نباید با سیم ها و کابل های خروجی یا ورودی دستگاه تماس داشته و حداقل ۱۰ سانتی متر از سیم ها فاصله داشته باشد.
- کنتور برق باید حداقل ۵۰ سانتی متر از کنتور گاز فاصله داشته باشد.
- حداقل فاصله کنتور برق، تابلو برق و کابل و کنتور فشار ضعیف با لوله های آب معادل ۳۰ سانتی متر می باشد.
- حداقل فاصله بین کنتور و تابلو توزیع برق از جریان های فشار ضعیف مانند تلفن باید ۳۰ سانتی متر باشد.
نحوه محاسبه ابعاد استاندارد تابلو کنتور برق برای نصب
تعیین اندازه تابلو برق بستگی به تجهیزاتی دارد که روی آن نصب شده است. برای نصب تابلو برق به عنوان مثال است باید محفظه ای به اندازه جا گرفتن این تعداد کنتور در آن در نظر گرفت. علاوه بر این، تابلو برق اصلی دارای سه بخش مجزا است که هر کدام درب مخصوص به خود را دارند. این سه قسمت به ترتیب قسمت ورودی، قسمت کنتور ها و قسمت خروجی هستند.
با در نظر گرفتن ابعاد استاندارد تابلو برق ، به عبارت دیگر باید رابطه خاصی بین طول، عرض و عمق مفید وجود داشته باشد، استانداردها و ابعاد تابلو برق ساختمان (به سانتی متر) در ساخت و نصب این نوع تابلوها اعم از دیواری یا ثابت در نظر گرفته می شود.
ضوابط ایمنی ورودی ها و خروجی ها در نصب تابلو برق
رعایت اصول ایمنی هنگام نگهداری و سرویس تابلو برق دارای دو بخش اصلی است: رعایت ایمنی پرسنل سایت در هنگام کار و استفاده از تابلو و رعایت ایمنی و بررسی آن با توجه به چک لیست نصب و راه اندازی از آن است.
- درب تابلوی سوئیچ فقط باید توسط مدیر تاسیسات ساختمان باز و بسته شود و در شرایط عادی قفل شود.
- تجهیزات گرمایشی نباید در زیر، اطراف و نزدیک تابلو برق نصب شوند.
- رعایت الزامات ایمنی سیم کشی و جلوگیری از برق گرفتگی، تمام قسمت های تابلو دارای عایق و کفپوش برق می باشد.
- از تماس آب و مایعات با تابلو برق خودداری کنید.
- یک کپسول آتش نشانی (CO۲) باید در کنار تابلو برق نصب شود.
- برای نصب و راه اندازی تابلو برق باید سیم ارت نصب شود.
- کلیه پرسنل هنگام لمس تابلو برق باید از دستکش های استفاده کنند.
نکات ایمنی برای نصب تابلوهای برق
با توجه به اینکه بازرسی و بررسی تاسیسات الکتریکی برای ابعاد تابلو برق توسط تکنسین ها و پرسنل تعمیر و نگهداری انجام می شود، استاندارد نصب تابلوی سوئیچ اصول ایمنی خاصی را در قالب چک لیست های روزانه برای بررسی و نظارت ارائه می کند که برخی از آنها در زیر ارائه می شود.
- سوکت ها و فیوز های کلید شده را بررسی کنید
- اتصال صحیح سیم ها و کابل ها را بررسی کنید
- برای جلوگیری از سیم کشی و برق گرفتگی عایق و پوشش هر قسمت از تابلو توزیع را بررسی کنید
- نصب علائم کوتاه مانند «خطر» و «دست نزنید» در اطراف تابلوهای برق
- بررسی کنید که سیم یا کابل ارت (اتصال به زمین) به درستی متصل شده باشد و در شرایط خوبی قرار دارد
- برچسب های شناسایی را برای کلیدهای تابلو برق و فیوز ها بررسی کنید
- برای رعایت ابعاد تابلو برق در اطراف تابلوهای برق به اندازه ۱.۵ متر فضای کافی برای نصب علائم هشدار دهنده و کپسول های آتش نشانی وجود دارد.
- عملکرد صحیح تجهیزات و قفل درب های تابلو با قفل مخصوص را بررسی کنید
- منبع روشنایی عمومی مناسب را بررسی کنید تا تابلوها بتوانند در تاریکی کار کنند
- برای جلوگیری از اتصال یا برق گرفتگی، صحت کلید ها یا فیوز های مخصوص را بررسی کنید
کلام آخر
تابلو برق محفظه ای است که تجهیزات برقی و الکتریکی در آن قرار می گیرد. تابلوهای برق از فلز یا غیر فلز ساخته می شوند، اگر کسی فکر می کند تابلوها فقط فلزی هستند. تابلوهای برق وظایفی را بر عهده دارند که از مهمترین آنها می توان به کنترل تجهیزات، توزیع برق و اصلاح ضریب توان اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به قیمت تابلو برق ۵۰*۷۰ و یا تابلو برق موتورخانه استخر با شرکت های معتبر و فعال در این حوزه تماس حاصل فرمایید.
ارسال نظر