روزبه حبیبیان مدیر هنری فجر کرمانشاه:
امور تخصصی هنرمندان را به دلالان واگذار نکنید
هنرهای تجسمی کرمانشاه برای دومین سال پیاپی در جشنواره هنرهای تجسمی فجر کشور درخشید و کرمانشاه در ردیف استانهای برتر کشور در هنرهای تجسمی قرار گرفت و به همین بهانه با روزبه حبیبیان مدیر هنری فجر کرمانشاه به گفتگو نشستیم.

، هنرهای تجسمی کرمانشاه برای دومین سال پیاپی در جشنواره هنرهای تجسمی فجر کشور درخشید و کرمانشاه در ردیف استانهای برتر کشور در هنرهای تجسمی قرار گرفت.
هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی "فجر" با عنوان «سرزمین من» در مجتمع فرهنگی هنری شهید آوینی کرمانشاه با نمایش آثار به مناسبت دهه مبارک فجر در قالب «طبیعت و انسان» برگزار شد.
در این جشنواره که با عنوان "سرزمین من" همزمان با کرمانشاه در سراسر کشور برپا شد، ۶۴ اثر برگزیده هنرمندان کرمانشاهی در نگارخانه این مجتمع در معرض دید عموم گذاشته شد و به علاوه در این جشنواره که در قالب برپایی یک نمایشگاه برگزار شد، آثاری از ۱۲ هنرمند برجسته استان در زمینه نقاشی، حجم، عکاسی، هنر چیدن، خط و تذهیب به نمایش درآمد.
به همین بهانه با روزبه حبیبیان مدیر هنری فجر کرمانشاه به گفتگو نشستیم.
کرمانشاه در جشنواره فجر تجسمی امسال هم جز استانهای برتر کشور شد و شما جز مدیران هنری برتر کشور و شایسته تقدیر معرفی شدید، چطور شد که این عنوان به کرمانشاه و شما تعلق گرفت؟
این طور شد که دو سال پیاپی است که هنرهای تجسمی کرمانشاه به دلایل بسیار در کشور دیده شده و این در بخشی، نتیجه سالها تلاش و فعالیت هنرمندان و انجمنهای تخصصی است و در بخشی دیگر نتیجه تلاش و برنامهریزی و همکاری دوستان توانمند در ستاد اجرایی بود و همینطور اینکه فکر میکنم هنرهای تجسمی کرمانشاه به بلوغ حرفهای خود نزدیک میشود و در حال دگردیسی می باشد.
وقتی امور تخصصی به خود هنرمندان واگذار شود نتیجه مثبت است. چون در سنوات گذشته که مدیران هنری فجر افراد دیگری بودند کرمانشاه دیده نشد و هیچ رتبهای هم نداشت.
البته توانایی افراد مختلف است و در هنر هم نمایشگاه گردانی، مدیریت هنری و مشاور و... جز تخصصهای مهم هستند که متاسفانه مدیریت فرهنگی کرمانشاه در هیچ دورهای تواناییهای افراد را تمیز نمیدهد و از این پتانسیل برای توسعه استان استفاده نکرد.
جشنواره تجسمی فجر امسال و همینطور سال گذشته نشان داد ما به حرفهایی که میزنیم میتوانیم و بلدیم عمل کنیم. مبنای انتخاب در جشنواره فجر در تهران حرفهای است و سلیقهای و قومی عمل نمیشود، پس نتیجه درست گرفتیم.
این بلوغ و دگردیسی در هنرهای تجسمی کرمانشاه به چه دلیلی اتفاق افتاده است؟
به دلایل خیلی زیادی. سالهاست هنرستان هنرهای تجسمی در کرمانشاه فعال است. کرمانشاه ۶ یا ۷ انجمن تخصصی دارد که روی هم رفته بیش از هزار نفر عضو دارند. تعداد هنرمندان تجسمی از سایر رشته های هنری بیشتر است.
برنامههای بزرگی در ده سال اخیر اجرا شده است. اتفافات ریز و درشت فراوانی افتاده که نگاه ها را در مرکز متوجه کرمانشاه کرده، اما معمولا ما در جایی که توجه و کمک مسئولین را می طلبد یعنی در شهر خودمان غریبهایم!
چه اتفاقاتی افتاده و کدام برنامهها را موثر میدانید که بر غنای هنرهای تجسمی کرمانشاه تاثیر گذاشته است؟
هنر در بخش مهمی نتیجه فعالیت فردی است.محافل و انجمنها برای حمایت از اعضا و کار تخصصی بوجود آمدهاند و پرکاری هنرمندان در ده یا بیست سال گذشته در محافل نقاشی، گرافیک و عکاسی قابل توجه بوده است.
برنامه های مهمی در بیست سال گذشته باعث شده کرمانشاه مطرح شود مانند هنرهای مفهومی که در این شاخه کرمانشاه جز استانهای شاخص است. چهار دوره این نمایشگاهها هم برگزار شد و نشریات معتبر هنری در تهران هم درباره آن نوشتند.
دعوت از اساتید مختلف و رویدادهای تخصصی که البته بخش اعظم را انجمنهای تخصصی برگزار کردهاند.
همه اینها را ما با دردسرهای مختلف انجام دادیم اما حمایت کافی از سوی بخش دولتی وجود نداشته است یا حداقل کافی نیست یا اینکه روابط موثرتر است.
مشکلات اساسی توسعه هنرهای تجسمی را چه میدانید و راهکار های رفع آنها چیست؟
گالری نداریم. نگارخانه مرکزی شهر که از مصوبات سفر مقام معظم رهبری بوده هنوز بعد از حدود 13 سال تکمیل نشده است!
یک گالری دولتی در اداره ارشاد داریم که آنهم ما در انجمن طراحان گرافیک مطالبه و پیگیری کردیم تا سالهای ابتدایی دهه نود شمسی در دوران مدیرکلی محمد آفتابی بالاخره ساخته شد؛ هنوز هم کلی ایراد دارد چون خود اداره مدیریت می کند و همیشه هم مدام در حال آسیب دیدن است.
مکان جغرافیایی نگارخانه میرزا رضا کلهر موثر نیست مردم از آن منطقه عبور نمیکنند و محل تردد نیست.
در مرکز شهر نگارخانه نداریم.
مشکل اول این است؛ نبود فضای نمایشگاهی در مرکز شهر!
مشکل دوم عدم پذیرش انجمنهای تخصصی در امور مربوطه از سوی ادارات و ارگانها و خصوصا استانداری کرمانشاه است که جایگاه حرفهای هنرمندان تجسمی را تضعیف و کمرنگ کرده است. در این زمینه مشخصا اداره ارشاد کوتاهی کرده است و نمیتواند پتانسیل هنرمندان و انجمنها را در استان مطرح کند، یا بلد نیستند یا نمیخواهند!
مشکل بعدی عدم تامین بودجه برای رویدادهایی است که میتواند کرمانشاه را مطرح کند، همه شهرها حتی شهرستانهای استانهای دیگر رویدادهای هنری مطرح در سطح ملی و بین المللی دارند مثلا مریوان هرساله جشنواره بین المللی تأتر خیابانی دارد اما کرمانشاه هیچی!
برخوردهای سلیقهای از سوی متولیان، رفتارهای فراقانونی، زدوبند موسسات خصوصی برای بلعیدن اعتبارات و... باعث تضعیف انجمنها و نهادهای مدنی شده که الان بیش از چهار سال است ادامه دارد!
البته تنبلی و کسالت رایج در بین هنرمندان کرمانشاهی، سرخوردگی و فرار از کرمانشاه به دلایل همین بیتوجهیها و.... است که همه این موارد باید برای آن کار آماری، پژوهشی و مطالعه شود و میتوان یک سند جامع توسعه هنر استان تهیه کرد.
چه رویداد مهمی در حال حاضر میتواند کرمانشاه را در سطح ملی و بین المللی در هنرهای تجسمی مطرح کند؟
قطعا تکرار یک رویداد است که آن را با اهمیت میکند، چون جریان جدیدی در هنرهای تجسمی به واسطه چهار دوره برگزاری جشنواره هنرهای مفهومی راه افتاده، فکر میکنم مهمترین رویداد باید نگاه به هنرهای نو و همین جشنواره هنرهای مفهومی باشد.
اگر استانداری و اگر اداره ارشاد این مهم را پیگیری نکنند، قطعا کوتاهی کردهاند.
پس از انتخاب شما به عنوان یکی از مدیران هنری برتر در فجر تجسمی رویکرد استان در قبال شما و مجموعه همکارانتان در ستاد اجرایی فجر چه بود؟
هیچ. تقریبا هیچ. نه پیامی، نه تشکری، نه حتی یک خسته نباشید ساده!
احتمالا اگر این افتخار کوچک نصیب استان دیگری میشد وضع فرق می کرد.
نمیدانم اگر مسئولین برایشان فجر و موفقیت کرمانشاه در کل کشور مهم نباشد پس چه اولویتی دارند؟!
به این بی توجهیها عادت داریم.
همین است که همه از کرمانشاه فرار میکنند و شاید هم دلیل این است که فهم درستی از هنر و نقش و اهمیت آن وجود ندارد.
چطور میشود به هنرهای تجسمی و هنرمندان این رشته کمک کرد؟
قطعا با تقویت و حمایت از انجمنها؛ با تاسیس خانه هنرهای تجسمی، با واگذاری پروژههای زیباسازی و هنری به خود هنرمندان نه دلالها!
با تاسیس نگارخانه، اعتبارات هنری را باید به انجمنهای تخصصی که نهادهای مردمی و غیر انتفاعی هستند بدهند و کار هم بخواهند، نه موسسات خصوصی که انتفاع شخصی دارند.
شفاف سازی کنند که اعتبارات شهید آوینی و فصل پنج و... کجا میرود و نتیجه اش چه بوده است؟
در اینترنت اگر جستجو کنید معلوم میشود کی کارش را خوب انجام داده و کی دروغ گفته و خلاف کرده است!
استانهای دیگر را ببینیم. به حرف متخصصان گوش بدهیم.
کرمانشاه لایق بهترینهاست فقط کمی برنامه ریزی و فهم لازم دارد.
ارسال نظر