اوجگیری مصرف گاز و ضرورت اصلاح دو روند غلط در حکمرانی انرژی
«همزمان با اوج گیری سرما در کشورمان، بار دیگر بحث های جدی در مورد احتمال افت فشار در شبکه تامین گاز کشور و قطعی گاز در برخی مناطق مطرح می شود. موضوعی که تغییر نگاه به عرصه حکمرانی گاز ایران را به یک الزام راهبردی تبدیل کرده است.»
، کاهش دمای هوا و افزایش ریزش های جوی در بخش های مختلف کشورمان، بار دیگر موجب بالارفتن مصرف گاز و ایجاد نگرانی های جدی در میان مردم و مسوولان با محوریت احتمال اُفت فشار در شبکه تامین گاز کشور و محروم شدن طیف هایی از مردم ایران از این نعمت خدادای در هوای سرد شده است. در این راستا، سید حسن موسوی سخنگوی شرکت ملی گاز ایران در موضعگیری اعلام کرده که مصرف گاز به تازگی تا ۱۷ درصد در قیاس با دوره زمانی مشابه سال گذشته افزایش یافته است.
مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان نیز از مردم خواسته تا با کاهش دو درجه ای دمای محل زندگی خود به صرفه جویی در مصرف انرژی و بهرهمند شدن همه مردم از نعمت گاز در کوران سرما کمک کنند. این در حالی است که نهادها و دستگاه های مسوول نسبت به افت فشار گاز در برخی مناطق کشور با توجه به تداوم روند مصرف کنونی هشدار داده اند. با این همه، در رابطه با معادله ناترازی تولید و مصرف گاز در کشورمان، توجه به دو نکته ضروری است.
اولا، بخش زیادی از مشکلات ما در این حوزه معلول رویکردهای انفعالی است که در سال های گذشته در حوزه حکمرانی انرژی از خود نشان داده ایم. به هر حال، توسعه زیرساخت ها با گذر زمان و با توجه به ظهور واقعیت های جدید، یک اصل راهبردی است که این مساله چندان رعایت نشده و همین موضوع سبب شده تا به ناترازی های فعلی دچار شویم. از این رو، مدیریت فرسایشی که صرفا دست به انباشت مشکلات می زند را باید کنار بگذاریم و اصلاح روندهای غلط حکمرانی انرژی را در دستورکار قرار دهیم.
بخش انرژی ایران نیازمند یک تغییر گفتمان است و حرکت در مسیرهای سابق در این حوزه چیزی جز خسارت برای کشورمان به دنبال نخواهد داشت. باید رویکردهای حل المسائلی را جایگزین رویکردهای فرسایشی کرد.
نکته دوم اینکه کشورمان در حوزه توسعه زیرساخت های گازی به سرمایه گذاری نیاز دارد. از این رو، باید زمینه های لازم برای سرمایهگذاری در صنعت گاز کشور و توسعه زیرساخت های آن فراهم شود. البته که تحریم های خارجی علیه ایران تا حد زیادی مانع از این مساله هستند با این حال، باید توجه داشته باشیم که ایران با چین و روسیه توافقنامه های مشارکت راهبردی را به امضا رسانده که بخش قابل ملاحظهای از آن ها معطوف به همکاریهای چین و روسیه با ایران در حوزه انرژی است. از این رو، باید هر چه سریعتر ظرفیت ها در این رابطه فعال شوند و کاستی ها در زمینه توسعه صنعت گاز کشورمان جبران گردند.
ارسال نظر