خدمت رسانی۴۰ساله در مرکز امداد هوایی هلال احمر
فرارسیدن چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، فرصت مناسبی برای مرور فعالیتهای مرکز امداد هوایی هلال احمر، است.
به گزارش موج، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران ، آغاز فعالیت مرکز امداد هوایی هلال احمر ، به حدود ۵۰ سال قبل بازمی گردد. زمانی که با به کارگیری بالگرد امدادی نخستین عملیات امداد هوایی هلال احمر کلید خورد، اما به منظور سهولت در به کارگیری خلبانان ورزیده و نیروهای فنی هلیکوپتری، جمعیت هلال احمر در سال ۸۵، سهام ۱۰۰ درصدی شرکت خدمات هلیکوپتری نوید را خریداری کرد. این شرکت در ابتدای همکاری با هلال احمر تنها دارای ۲ بالگرد امدادی بود، اما در سال های گذشته، تعداد بالگردهای امدادی هلال احمر به ۲۴ فروند افزایش پیدا کرده و طبق برآورد و چشم انداز هلال احمر و با توجه به تنوع و گستردگی حوادث کشور، این تعداد باید به ۵۴ فروند برسد.
کاپیتان سیدعلی خمیسی، رئیس مرکز امداد هوایی هلال احمر با تشریح ماموریت های شرکت نوید که تحت نظارت مرکز امداد هوایی هلال احمر در سازمان امداد و نجات هلال احمر فعالیت می کند، می گوید: عملکرد پروازهای امدادی از کانال مرکز امداد هوایی هلال احمر ابلاغ می شود. در واقع اطلاعات و مختصات حوادث و نیاز به اعزام نیرو و بالگرد و همچنین سیاستگذاری های لازم در خصوص فعالیت و عملکردهای پروازی هلال احمر از طریق این مرکز انجام می شود.
فعالیت ۲۷ پایگاه امدادهوایی هلال احمر در سراسر کشور
جمعیت هلال احمر در سراسر کشور دارای ۲۷ پایگاه امداد هوایی است که با توجه به نیاز استان، حوادث و … بالگرد امدادی هلال احمر به شکل ثابت یا موقت در استان مستقر می شود. پروسه اعزام بالگرد به استان در صورت اعلام وقوع حوادث هم به این شکل است که رئیس شعبه از مدیرعامل استان درخواست امداد هوایی می کند و مدیرعامل نیز در صورت استقرار بالگرد در استان، مجوز اعزام بالگرد می دهد. در حوادثی چون سیل و آبگرفتگی و برف و کولاک و … که راههای ارتباطی بسته می شود، مرکز امداد هوایی هلال احمر مجوز اعزام بالگرد به منطقه را صادر می کند و بالگردهای امدادی هلال احمر با خلبانانی ورزیده و خبره به منطقه حادثه دیده اعزام می شود.
آغاز همکاری هلیکوپتری نوید با هلال احمر
همکاری هلال احمر و شرکت خدمات هلیکوپتری نوید به طور جدی از سال ۸۵ آغاز شد. شرکت نوید قبل از سال ۸۵، یک شرکت هواپیمایی بود. هواپیمایی کلمه ای کلی است و عمومیت دارد که هم هلیکوپتری و هم هواپیمایی را شامل می شود. در واقع، این شرکت، هواپیمایی نوید تِک(تکنولوژی) و دولتی بوده و توسط هوانیروز راهبری می شد، اما برای خرید تجهیزات با مشکلاتی مواجه شد که بر اساس آن باید استانداردهایی را در هواپیمایی رعایت می کرد. به همین دلیل جمعیت هلال احمر به منظور استفاده از امکانات شرکت در زمینه امداد و نجات هوایی، به کارگیری خلبانان زبده و نیروهای فنی، اواخر سال ۸۵، هواپیمایی نوید را از سازمان دولتی با تمام امکانات از جمله ۵۰ نیروی آن و ۲ فروند هلی کوپتر میل آلفا و آلفا اکو، خریداری می کند و در تیرماه سال ۸۶ عملا این شرکت با تمامی سهام به هلال احمر واگذار می شود.
«متخصصین در بخش هوانوردی ارزش مادی دارند مثلا یک خلبان هواپیما باید حداقل ۳ هزار ساعت – نفر پرواز داشته باشد تا بتواند مسافر جابه جا کند. برای یک خلبان صفر بالگرد که بخواهد ۲۰۰ ساعت بپرد، با قیمت دلار امروز حدود ۴ میلیارد تومان هزینه شده است. بنابراین و از آنجاکه نیروهای شرکت نوید، از تجربه لازم برخوردار بودند، نیاز هلال احمر به استخدام نیروی زبده نیز برطرف شد.» اینها را کاپیتان بیرانوند در توضیح چرایی خرید شرکت با تمام نیروهای آن، می گوید.
البته بر اساس استانداردهای هواپیمایی کشوری، شرکت های هلیکوپتری و هواپیمایی، باید از قوانین خاصی تبعیت کنند. به عنوان مثال دو سوم از هیات مدیره ۵ نفره شرکت، باید حداقل ۱۰ سال سابقه هوانوردی و ۵ سال هم مدیریت هوانوردی داشته باشند. مدیریت شرکت هلیکوپتری نوید هم باید ۵ سال سابقه مدیریت کلان هوانوردی داشته باشد. به همین دلیل بعد از سال ۸۵ تمام مدیران عاملی که مسئولیت مدیریت این شرکت را برعهده داشتند، هوانورد بوده اند. در واقع شرکت نوید تحت نظارت مستمر و مستقیم سازمان هواپیمایی کشوری در حوزه های عملکرد پروازی، تعمیرات، تولید و ارتقاء ایمنی پروازها و حتی مجوزهای پروازی خلبان ها و … است که این نظارت از بهترین و بزرگترین محاسن شرکت نوید به حساب می آید.
ماموریت های هلیکوپتری نوید
دو ماموریت اصلی شرکت خدمات هلیکوپتری نوید؛ بحث های بازرگانی و مردم یاری و امداد و نجات است. همکاری این شرکت با هلال احمر به صورت قرارداد پیمانکاری و در چهار زمینه انجام می شود. اولین قرارداد، راهبری است که وظیفه تامین خلبان ها و فنی های پروازی برعهده شرکت نوید است. مسئولیت تعمیر و نگهداری هلی کوپتر ها هم با شرکت نوید است البته تا جایی که مجوز آن را دارد.
قرارداد بعدی، قرارداد تند مصرف است که بالگردها باید به روز باشند؛ خرید روغن، قطعه برقی و …. و قرارداد آخر هم قرارداد سوخت است که با همکاری سازمان امداد و نجات، هزینه سوخت بالگردهای شرکت به صورت یارانه ای تامین می شود.
به گفته کاپیتان بیرانوند، مسئول اجرایی شرکت نوید، دبیرکل جمعیت هلال احمر و قراردادهای شرکت به شکل مستقیم برعهده معاون پشتیبانی و خزانه دار هلال احمر است و البته ناظر بر حسن اجرای قراردادهای شرکت هم مرکز امداد هوایی سازمان امداد و نجات است.
۲۴ فروند بالگرد و توان تولید سالانه ۱۸ هزار ساعت پرواز
در تمام دنیا فقط هلال احمرِ ۱۵ کشور خدمات هلیکوپتری مستقل دارند که مستقل ترین مجموعه هم در میان آنها به گفته کاپیتان بیرانوند، هلال احمر کشور ایران است و در حال حاضر دارای ۲۴ فروند بالگرد با توان سالانه ۱۸ هزار ساعت پرواز است. مدیرعامل شرکت هلیکوپتری نوید با تاکید بر اینکه بهترین و به روزترین بالگردهای کشور در هلال احمر است، عقیده دارد بهترین خرید برای هلال احمر، بالگردهای میل بوده است؛ چراکه در حوادث به هلیکوپتری نیاز است که حمل بار و مجروحان و مصدومان به سهولت انجام شود: «۱۳ فروند بالگرد میل داریم. میل ۱۳ تن وزن دارد. ۲ موتوره است، ۴ تن بار داخلی و ۴ تن بار خارجی می تواند حمل کند. این بالگرد از نوع کلاس یک دنیاست. ۶ فروند هم ۴۱۲ داریم که به روزترین بالگردهای کشور هستند. این بالگردها هم ۴ ملخه و ۲ موتوره هستند.»
کاپیتان بیرانوند در توضیح کلاس یک بودن بالگردهای میل می گوید: «کلاس یک دنیا که می گوییم تعریف و استانداری دارد، خلبان خاصی باید داشته باشد. در بالگردهای کلاس یک، در صورتی که حین پرواز یک موتور بالگرد خاموش شود با موتور دیگر می توان تا فرودگاه بعدی پرواز کرد. البته درجه حرارت و وزن هم بسیار مهم است. بالگردهای کلاس دو دنیا، ۴۱۲ ها هستند. در کلاس دو، استاندارد دنیا این است که اگر یک موتور در حین پرواز از دست برود، خلبان دور و اطراف خودش جایی ایمن برای فرود پیدا کند اما در کلاس سه، بعد از رفتن موتور دیگر هیچ فرصتی نداریم. این بالگردها یک موتوره هستند و با از دست دادن موتور، باید همانجا در محل پرواز فرود بیاییم. ۲۰۵ و ۲۱۴ از نوع کلاس سه هستند که کلا هلال احمر ۶ فروند از این بالگردها دارد.
کاپیتان بیرانوند با بیان اینکه ۱۹ فروند از بالگردهای هلال احمر از بهترین و قویترین بالگردهای کشور هستند، به حادثه سقوط هواپیمای تهران – یاسوج و عملیات موفق پروازی بالگردهای هلال احمر در این حادثه اشاره می کند: «در حادثه تلخ یاسوج یکی از مسئولان کشور به من گفت من می دیدم که فقط بالگردهای هلال احمر در ارتفاع بالای ۱۴ هزار و ۶۰۰ پایی می نشینند و دیگر ارگان ها از چنین توانایی برخوردار نیستند. از ۱۰ هزار و ۵۰۰ پا به بالا بالگردها برای پرواز مشکل دارند در دنیا هم نشستن بالگرد در ارتفاع ۱۴ هزار و ۶۰۰ پایی یک کار بسیار بزرگی به حساب می آید اما بالگردهای قوی تا نیم ساعت مجازند و می توانند در چنین ارتفاعی پرواز کنند. به همین دلیل در حادثه یاسوج بچه های ما حماسه ای دیدنی خلق کردند. البته ناگفته نماند که خلبانان ما هم از به روزترین، حرفه ای ترین و با تجربه ترین خلبانان هلیکوپتری کشور هستند درواقع عصاره خلبانان کارورزیده هلیکوپتری کشور در هلال احمر جمع است.»
مهمترین عملیات های امداد هوایی هلال احمر
از نوروز سال ۹۲، مهمترین عملیات های امداد هوایی هلال احمر بنا بر آمار مرکز امداد هوایی هلال احمر به شرح زیر انجام شده است:
- امداد نوروزی سال ۹۲ ، ۲۹۸ ساعت پرواز ، یک هزار و ۵۸۷ تن جابجا شده
- فروردین ۹۲ زلزله بوشهر، ۲ فروند ، ۵ روز
- فروردین ۹۲ زلزله سراوان ، ۳ فروند ، ۳ روز
- اردیبهشت ۹۲ زلزله هرمزگان ، ۳ فروند ، ۳ روز
- بهمن ۹۲ برف مازندران ، ۴ روز
- امداد نوروزی سال ۹۳، ۳۴۶ ساعت پرواز، یک هزار و ۷۲۴ تن جابجا شده
- سال ۹۳ مشارکت در اطفای حریق مراتع استان فارس، گلستان و مازندران
- بهمن ۹۳ جست و جوی هواپیمای سبک که در جنگل های رامسر سقوط کرده بود/۲ روز
- اسفند ۹۳ سیل خوزستان، کرمان سیستان و بلوچستان/ ۳ روز ۳ فروند
- امداد نوروزی ۹۴ / ۳۳۶ ساعت / یک هزار و ۵۶۶ تن از هموطنان جابجا شده
- خرداد ۹۴ اطفای حریق ایلام فارس
- مرداد ۹۴ اطفای حریق جنگل های کرمانشاه و مازندران
- نوروز ۹۵ /۲۹۸ ساعت/یک هزار و ۳۸ تن جابجا شده
- فروردین ۹۵ سیل استانهای کرمانشاه و خوزستان / ۱۰ روز / ۴ فروند
- خرداد تیر مرداد شهریور ۹۵ اطفای حریق مراتع استان فارس و کرمانشاه
- بهمن و اسفند ۹۵ سیل فارس/ ۴ روز
- نوروز ۹۶ / ۳۳۷ ساعت /یک هزار و ۵۷ جابجا شده
- فروردین ۹۶ سیل آذر بایجان غربی / ۵ روز /۲ فروند
- اردیبهشت ۹۶/ معدن یورت / ۲ روز یک فروند
- تیر و مرداد ۹۶ اطفای حریق جنگل خوزستان کرمانشاه ۲ فروند
- آبان ۹۶ زلزله کرمانشاه / ۱۱ فروند / ۲۰ روز/۷۷۶ تن جابجا شده /۱۳۸ تن بار
- ۳۰ بهمن تا ۱ اسفند ۹۶ / ۳ فروند / جست و جوی هواپیمای سانحه دیده یاسوج
- نوروز ۹۷ / ۳۵۴ ساعت/ یک هزار و ۱۸۴ تن جابجا شده
- مهر ۹۷/ سیل مازندران / ۳ روز / یک فروند
ارسال نظر