موج از وضعیت ایمنی رود دره های تهران گزارش می دهد
حضور شهرداری منطقه یک در زمان بحران کافی نیست / رودخانه اوین درکه توان مقابل با سیل را ندارد
بارش های شمال تهران هشداری بود بر اینکه پایتخت همچنان در برابر سیل آمادگی کافی ندارد. با اینکه طرح جامع ساماندهی رود دره های شمال تهران توسط شهرداری تهران تدوین و اجرا شد اما منتقدان معتقدند این رود دره ها همچنان از ایمنی کافی برخوردار نیست. آنان معتقدند در صورت افزایش حجم مسیل رود دره ها ممکن است، ساختمان و مراکز خرید مدرن شمال شهر تهران با آبگرفتگی مواجه شوند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، هفت رود از دامنه جنوب کوه البرز مرکزی سرچشمه گرفته در مسیل هایی به سمت تهران روانه می شود. در مسیر غرب به شرق رود دره کن که به رودخانه کن معروف است از میان مکان ها و روستاهای بالا دست عبور می کند. رودخانه دیگر رودخانه فرحزاد است که از فرا دست فرحزاد سرچشمه گرفته و از ده فرحزاد عبور می کند که این مسیل از میان پارک نهج البلاغه می گذرد. رود دره دیگر رود دره اوین درکه است از سمت غربی مجموعه آتی ساز به شهرک نیایش وارد شده و از کوی نصر به سمت رودخانه کن جریان دارد. ایمنی این رودها در زمان سیل همچنان مورد بحث و مناقشه است به عنوان مثال اتوبان آیت الله هاشمی رفسنجانی که در مسیر روده دره فرحزاد واقع شده است بطوریکه این اتوبان در مسیل این رود دره احداث شده است. منتقدان بر این باورند در زمان سیل احتمالی، لوله هایی که در این مسیل برای خروج آب در نظر گرفته شده است در مواجهه با آب با قدرت زیاد از توان کافی برخوردار نیستند. بنابراین با این وصف خطر آب گرفتگی این بزرگراه در زمان بارش های فراوان جدی است شاید بتوان گفت به همین دلیل است که در زمان بارش های عید امسال مسئولان مدیریت شهری از این اتوبان بازدید اضطراری داشتند تا میزان خطر سیل تهران بررسی شود.
علی اعرابی شورایار محله اوین درباره خطر احتمالی این رود دره ها در زمان بارش ها عظیم تهران به خبرنگار موج گفت:در گذشته ای نه چندان دور در این رود دره سنگ های بزرگ که در اصطلاح محلی به آن کمر گفته می شود در کف رودخانه دیده می شد. در زمان اجرای طرح ساماندهی رود دره ها این سنگ ها که عملا از شستن کف رودخانه جلوگیری می کردند ، شکسته شده و در دیواره ها به کار برده شد. در کف رودخانه نیز به جای سنگ ها بتن گذاشتند در حالیکه بتن مسلحی که در برابر آب مقاومت بکند با بتن به کار رفته در کف رودخانه بسیار متفاوت است. بنابراین دیواره سازی و کف سازی رودخانه اوین درکه در شرایط استانداردی نیست و توان مقابله با سیل را ندارد.
وی تاکید کرد:مجوز ساخت و ساز در حریم قانونی رود دره های های شمیرانات خطر بزرگتری تر است که همچنان اراده ای برای توقف آن در مجموعه مدیریت شهری دیده نمی شود. کافی است در مسیر خیابان الف ولنجک یا رودخانه تجریش به سمت امام زاده قاسم و گلاب دره یا در مسیر جمشیدیه کلک چال یا مسیردارآباد تردد کنید؛ خواهید دید آنچه که در کنار این رود دره ها ساخته شده است بزرگترین تهدید علیه جان ساکن شهروندان به شمار می آید. ناگفته نماند که این روند هنوز هم با استناد به طرح تفصیلی و پهنه بندی های جدید ادامه دارد.
این کارشناس حوزه شهری افزود: رود دره ولنجک علی رغم دیواره سازی و ساماندهی، وقتی به خیابان مقدس اردبیلی می رسد از پلی که ارتفاع آن کمتر از دو متر است، عبور می کند در این صورت با افزایش حجم آب ساختمان هایی همچون پالادیوم و هتل استقلال مورد تهدید قرار خواهد گرفت.
به گفته اعرابی علت این مجوز ها این است که خطر دوره ۵۰ ساله طغیان این رود دره ها در نظر گرفته نشده است و اخباری جز خاطرات مردم محلی این مناطق در آرشیو اخبار شهری ثبت نشده است تا مسئولان خطر را باور کنند.
اعرابی با تاکید بر اینکه ۵۰۰ سال اخیر که حجم ساخت و ساز با الان قابل مقایسه نبوده است رود دره های شمال تهران چنین شرایطی را تجربه کرده اند، گفت: انسداد اتوبان امام علی در زمان بارش ها نشانگر این بود که به سوابق بحران هایی طبیعی در ساخت و ساز توجه نشده و مصلحت زندگی شهری رعایت نشده است.
وی ضمن انتقاد از عملکرد منطقه یک شهرداری تهران در زمان بحران گفت:دغدغه و آماده باش نیروهای منطقه یک شهرداری تهران در روزهای بحران اگرچه لازم است اما کافی نیست.
این فعال شهری تاکید کرد:دغدغه شهرداری منطقه یک کافی نیست و وقتی همچنان برای ساخت و سازها دست به امضا برده می شود و مساله احترام به حریم طبیعت در نظر گرفته نمی شود؛ خطر رفع نخواهد شد. فراموش نکنیم هیچ گونه ساخت و سازی به فاصله ۲۰ متری از حریم رودخانه ها نباید انجام بگیرد و روزی که حریم رودخانه را تصرف و نابود کنیم طبیعت به خانه خود باز خواهد گشت و زندگی ما را نابود خواهد کرد.
ارسال نظر