خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
ماجرای ریاست جمهوری و تخلف در ملک جماران/ رییس جمهور متخلف یا تخلف مصطلح
انتشار اخباری در مورد تخلف ریاست جمهوری در مورد ساخت و ساز در زمینی واقع در منطقه یک و در محله جماران، باعث شده تا این روزها با بالا گرفتن موج عظیمی از هجمه ها و انتقادها از سوی افکار عمومی، دولت و شهرداری تهران به شدت تحت فشار و با چالشی جدی روبرو شود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، اواسط اسفندماه بود که یکی از خبرنگاران در توییتی مدعی شد، رئیس جمهور در حال انتقال منزل خود به جماران است. غافل از اینکه این متن، طی چند ماه آینده دولت و شهرداری را با چالشی جدی در برابر افکار عمومی مواجه خواهد کرد. چالشی ناشی از تخلف ساخت و سازی ریاست جمهوری در ملکی واقع در یکی از گرانترین و مرغوب ترین محلات پایتخت که گویا قرار است برای سکونت رییس جمهور ساخته شود.
وی در آن زمان در متنی که منتشر کرد نوشت: زمینی در خ حسنیکیا جماران (محل خانههای امام، هاشمی، خاتمی و کروبی) است که در دوره خاتمی توسط نهاد ریاستجمهوری خریداری، ساخته و منزل او بدل شد. حال مدتیست این ملک در حال بازسازیست و نقل است روحانی قصد دارد برای زندگی به این خانه بیاید.
این خبرکه در نگاه اول حکایت از آن داشت که این ملک متعلق به شخص رییس جمهور است، گرچه شاید در آن زمان چندان مورد توجه قرار نگرفت اما، حداقل باعث هوشیاری اهالی محل در مورد ساخت و ساز عجیبی شد که بیخ گوش آنها هر روز با سرعت شگفت انگیزی در حال رشد بود و کسی هم از ماهیت آن خبر نداشت.
با این حال شهروندان قدیمی این خیابان دست از کنکاش برنداشتند و پس از مدتی پی بردند که این ملک که به درستی مالک آن نهاد ریاست جمهوری است، با تخلفات بسیاری در حال ساخت است. به دنبال این امر، شهروندان در اقدامی خودجوش تلاش کردند تا با اطلاع رسانی به مسئولان شهری و شورای شهر و البته رسانه ای کردن موضوع، جلوی تخلفات محرز این بنا را بگیرند. تخلفاتی که مهمترینشان از دید آنها شامل: ساخت و ساز با تراکم ۱۰۰ درصدی و همچنین تخریب باغ و ساخت و ساز در آن بود.
در همین زمان خبرنگاری که برای اولین بارخبر این ساخت وساز را داده بود، پنجشنبه در توییتی جدید و برمبنای اخباری که احتمالا از سوی همان شهروندان محلی دریافت کرده بود، نوشت: روحانی قصد مهاجرت به جماران دارد؛ اما او اینک درحال ساخت چهار هزار متر بنا بدون اخذ جواز از شهرداری و در زمینی دارای کاربری باغ است، آنهم بدون رعایت ضوابط و مقررات و ۱۰۰ درصد سطح اشغال! "
اما این خبر که تا آن زمان با سکوت مدیریت شهری همراه بود، نه تنها تکذیب نشد که در کمال تعجب در توئیتی دیگر از سوی یکی از اعضای شورای شهر تایید هم شد. محمدجواد حقشناس، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران بعد افزایش فشار افکار عمومی، در صفحه شخصی خود توییت زد: "این خبر را بررسی کردم. متأسفانه حقیقت دارد! دو تن از اعضای شورا از محل بازدید کردند، با تذکری که داده شد پروانه به تاریخ ۲۹ خرداد صادر شد! وجود برخی تخلفات محرز است انشاءالله اطلاع رسانی بیشتر انجام خواهد شد."
بدین ترتیب به نظر می رسد سکوت شهرداری چندان هم بی دلیل نبوده است! گویا شهردار تهران که زورش به رییس جمهور و هیات دولت نمی رسیده، اجازه ساخت بدون پروانه ملک یاد شده را صادر کرده اما، از آنها قول گرفته که ساخت و سازشان مطابق ضوابط طرح تفصیلی این ساخت و ساز انجام شود. این درحالی است که اجازه ضمنی این ساخت وساز هم خالی از اشکال نبوده است. اینکه ملک در محلی ساخته شود که باغ بوده و هنوز هم دارای درختان متعددی است یا اینکه چرا باید این ملک در آن منطقه پرتردد و شلوغ، با تراکم ۱۰۰ درصدی ساخته شود و از همه مهمتر، چرا جلوی ساخت و ساز در ملکی که هنوز هیچ گونه پروانه ای برای آن صادر نشده، گرفته نمی شود؟ از جمله سوالاتی است که تاکنون بی پاسخ مانده است! ضمن آنکه با وجود تمامی الطافی! که شهرداری به ریاست جمهوری داشته است به نظر می رسد، این نهاد باز هم به حق خود قانع نبوده و بدون توجه به توافقات انجام شده و رعایت ضوابط طرح تفصیلی به دنبال ساخت طبقه سوم بر روی دو طبقه مورد توافق بوده است.
اما بررسی های بیشتر خبرنگار موج نشان می دهد که گویا قضیه بسیار فراتر از یک چشم پوشی ساده از سوی شهرداری است. به عنوان مثال، محمد سالاری، رییس کمیسیون شهرسازی و معماری، روز جمعه متنی را برای برخی از همکاران خود در شورای شهر می فرستد و در آن ماجرای بازدید خود از این ملک را در آن شرح می دهد. وی در این متن به بازدید چند باره خود از ملک که با اطلاع رسانی شهروندان صورت گرفته بوده، اشاره می کند و اینکه در نهایت مقرر شده بوده تا مشخص شدن وضعیت این ملک جلوی ساخت و ساز آن گرفته شود. اما در نهایت روز پنجشنبه به وی اطلاع داده می شود که نه تنها جلوی ساخت و ساز یاد شده گرفته نشده که حتی مالک در حال بتن ریزی طبقه سوم آن است. این درحالی است که مالک اجازه داشته که فقط به اندازه دو طبقه روی زمین و سه طبقه زیر زمین ساخت و ساز انجام دهد. همین مساله باعث می شود تا سالاری با محمد علیخانی دیگر عضو شورای شهر تهران بار دیگر سری به این ملک بزنند و خواستار توقف کار و صدور پروانه و البته تخریب نیم طبقه احداث شده غیرقانونی شوند.
پروانه در دقیقه ۹۱
با بالا گرفتن ماجرا و رسانه ای شدن آن، شهرداری در اقدامی عجیب، مجبور می شود برای خواباندن سر و صداها، در روز پنجشنبه که اتفاقا بین دو تعطیلات چهارشنبه و جمعه هم بوده، پروانه این ساخت و ساز را صادر کند. آن هم در حالیکه بخش اعظم کار تقریبا تمام شده است! همزمان با این اقدام با حضور عوامل شهرداری ستون های بتن ریزی شده طبقه سوم نیز در همان روز تخریب و جمع آوری می شوند. در این پروانه که به شماره ۱۰۰۲۶۰۱۶ و در تاریخ ۲۹/۰۳/۱۳۹۹ صادر شده به مالک اجازه داده شده تا به اندازه ۸۷/۳۰۵۳ متر مربع در زمین یاد شده ساخت و ساز انجام دهد. آن هم در قالب سه طبقه زیر زمین و دو طبقه روی زمین.
با تمام این تفاصیل به نظر می رسد بسیاری از اعضای شورای شهر چندان مایل به صحبت کردن در این زمینه نیستند. بخصوص رییس کمیسیون شهرسازی و معماری که با وجود مسئولیت مستقیمی که در این زمینه دارد، تا این لحظه سکوت اختیار کرده و تلاش های ما برای گفتگو با وی بی نتیجه مانده است!
چرا نهادهای دولتی دارای قدرت، با سو استفاده دست به تخلف می زنند؟
اما در عین حال محمد جواد حق شناس، که اولین عضو شورای شهر بوده که با توئیت خود تخلف صورت گرفته را تایید کرده است، در گفتگو با خبرنگار موج با دفاع قاطع از موضع خود گفت: چرا باید نهادهای دولتی یا نهادهای قدرت ما، با سو استفاده از قدرتی که در دست دارند، بخواهند تخلف کنند؟ چرا باید مجلس برای خودش پیاده رو حاشیه ساختمان را تصاحب کند و حقوق شهروندی را زیر پا بگذارد؟ چرا باید بنیاد مستضعفان بدون اینکه کسی مزاحمش شود، به کار ساخت پلاسکو ادامه دهد بدون آنکه پروانه داشته باشد؟
وی ادامه داد: اگر این تخلفات چیز خاص و قابل ملاحظه ای نیست، چرا این چشم پوشی ها را برای آن پیرزن کرمانشاهی نداشتیم؟ و برای صدها مورد دیگری که از سر ناچاری شاید دست به تخلفی کوچک می زنند. به هر حال ما نماینده مردم هستیم و هر کجا احساس کنیم که حق شهر در حال تضییع است، مسلما باید بدون توجه به نگاه های سیاسی و جناحی یا منافع نهادهای قدرت و.... از حقوق شهر و شهروندان دفاع کنیم. برای همین ما نیز موظف هستیم اینگونه موارد را تا اجرای قانون، پیگیری کنیم و از همکاران عضو شورا هم انتظار می رود به هیچ عنوان در برابر چنین تخلفاتی کوتاه نیایند و تسلیم فشارهای احتمالی نشوند.
دفاع تمام قد
با این حال روایت شهردار منطقه یک از پرونده یاد شده، چیز دیگری است. حمید موسوی در گفتگو با رسانه ها، در مورد جزئیات این تخریب با بیان اینکه مجوز گودبرداری این ملک به ۶ سال پیش بر می گردد، گفت: در نهایت در این زمین یک گود ۱۴ متری حفاری شد، اما بعد از مدتی این گود به حال خود رها شد و به مرور زمان به علت عمر محدود سازه نگهبان در زمره گودهای پرخطر قرار گرفت.
وی با تایید اینکه این ملک متعلق به ریاست جمهوری است گفت: قبل از اتمام سال گذشته، نهاد ریاست جمهوری برای تکمیل ساخت و ساز و درخواست اخذ پروانه اقدام کرد.
موسوی با ذکر اینکه کاربری ملک، مسکونی و بر اساس ضوابط طرح تفصیلی دارای تراکم۳۰۰ درصد است تاکید کرد: از همه مهمتر اینکه برخلاف برخی اخبار منتشره این ملک باغ نیست و با توجه به مستندات مصوبه کمیسیون ماده هفت، از سال ۹۳ و با رای این کمیسیون، ماهیت ملک از حالت باغ بودن خارج شد.
شهردار منطقه یک با تاکید بر اینکه براساس ضوابط طرح ویژه مصوب ساماندهی محدوده جماران، تعداد طبقات مجاز بصورت دوطبقه روی زمین است، افزود: برهمین مبنا، طرح ارائه شده از سوی ریاست جمهوری هم بصورت دوطبقه روی زمین و سه طبقه زیرزمین بوده است که منطبق بر ضوابط طرح تفصیلی است .
وی در خصوص تراکم صادر شده برای این ملک هم گفت: همچنین براساس پهنه ملک، مالک میتوانست از حق ۷۰ درصدی سطح اشغال استفاده کند؛ اما فقط حدود۶۰ درصد ساخت و ساز داشتند که کمتر ازضوابط طرح تفصیلی شهر تهران است.
بنا برادعای شهردار منطقه یک، مأموران شهرداری حین گشت زنی متوجه ساخت یک "نیم" طبقه برخلاف ضوابط مصوب می شوند و به دنبال آن، با دستور صادره، عصر روز جمعه، مأموران اجرائیات نسبت به تخریب این نیم طبقه اقدام می کنند.
براساس اخبار اولیه منتشره و بخصوص مطالبی که در فضای مجازی منتشر می شود، آنگونه عنوان می شود که گویا این ملک متعلق به حسن روحانی است در حالیکه موسوی با رد این ادعا گفت: این ملک متعلق به نهاد ریاست جمهوری است و سازنده آن نیز بنیاد مسکن است.
غلط مصطلح
زهرا نژاد بهرام عضو کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران اما برخلاف حق شناس معتقد است که این جو سازی ها چیز جدیدی نیست و بیشتر به یک جریان خط دهی شده می ماند.
وی در گفتگو با موج با انتقاد از برخی از خبرنگاران که بدون اطلاع از اصل ماجرا و رویه های شهرداری اقدام به انتشار چنین اخبار و هجمه هایی علیه شهرداری می کنند گفت: این یک رویه قدیمی در شهرداری است که قدمت آن به دوره 12 ساله قبلی مدیریت شهری بر می گردد که براساس آن نهادهای دولتی تنها با یک توافق ضمنی با شهرداری و بدون داشتن پروانه اقدام به ساخت و ساز کرده و می کنند و بعد از آن تازه به دنبال گرفتن پروانه می افتند. البته این یک رویه غلط یا به عبارتی، غلط مصطلح است که ما نیز تلاش زیادی کرده ایم تا آن را تغییر داده و اصلاح کنیم، منتهی اصلاح آن باید تدریجی صورت گیرد و زمان براست.
نژاد بهرام با ذکر اینکه این ملک به خاطر اختلاف ارتفاع 9 متری زمین آن از سطح زمین شرایط خاصی را دارد گفت: ولی در هر صورت هیچ تخلفی در فرآیند ساخت و ساز صورت نگرفته و همه چیز مطابق توافق شهرداری با ریاست جمهوری پیش رفته است.
این عضو هیات رییسه شورای شهر افزود: من اصلا نمی فهمم در حالیکه شهر و کشور هر روز یک دغدغه جدید بزرگ را تجربه می کند و در شرایطی که دولت و شهرداری و خود شهروندان به شدت نگران و درگیر مشکلاتی مانند کرونا، یا تحریم های جدید هستند، چرا باید برای چنین مساله نه چندان مهمی؛ تا این حد هجمه و جو سازی نسبت به شهرداری ایجاد شود. امیدوارم منتقدان کمی منصفانه تر نسبت به مواردی که منتشر می شود اظهار نظر کنند. آنهم بعد از اطلاع دقیق از چند و چون ماجرا ! نه اینکه بلافاصله بعد از انتشار یک مطلب و خبر بدون منبع، آن را در بوق و کرنا کنند و بخواهند از آن برای تخریب دولت یا نهادهای دیگر و تسویه حساب های سیاسی و جناحی استفاده کنند.
به گزارش موج، با کنار هم قرار دادن تمامی اتفاقات و اظهارنظرها در این مورد شائبه همکاری در پس پرده بین شهرداری و دولت بسیار قابل لمس است و بده و بستان هایی که بین شهرداری و دولت صورت گرفته زوایای مختلف این تخلف احتمالی را روشن تر می کند. حال باید دید طبق قانون شهروندی که از قضا رییس دولت تدبیر و امید، به آن بسیار پافشاری می کند و همچنین طبق قانون دسترسی آزاد به اطلاعات، هر یک از نهادهای زیربط برای تنویر افکار عمومی اقدام به شفاف سازی خواهند کرد یا خیر!
ارسال نظر