«زلزله بم»؛ اتفاقی برای یادآوری گسلهای دردسرساز
۱۹ سال از وقوع زلزله بم میگذرد و این زمین لرزه را میتوان یکی از شدیدترین و پرخسارتترین زمین لرزههای ۱۰۰ سال اخیر کشور دانست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، پنجم دی ماه سال ۱۳۸۲ بود که، حوالی ساعت ۵:۲۶ دقیقه بامداد، زمین لرزه ۶.۶ ریشتری شهر بم و مناطق اطراف آن در شرق استان کرمان را به لرزه در آورد. زلزلهای که تعداد قربانیانش بین ۲۰ هزار تا ۴۵ هزارنفر اعلام شد و در طبق آخرین آمار رسمی اعلام شده توسط رئیس پیشین سازمان مدیریت بحران کشور جانباختگان این زمینلرزه حدود ۳۴ هزار نفر بوده و بیش از ۲۰۰ هزار نفر نیز در آن مجروح شدند.
کهن شهر بم پس از این زمین لرزه با خاک یکسان شد، این نخستین بار نبود که ایران عزادار پارهای از تنش میشد و پس از آن نیز شاهد زلزلهی منجیل و رودبار بودیم.
زلزله بم امّا تبدیل شد به زنگ خطری برای مدیریت کلان شهرها و نشانهای از لزوم توجه به اصول علمی و مهندسی در ساخت و توسعهی شهرها.
این زمین لرزه را میتوان از جمله شدیدترین و پرخسارتترین زمین لرزههای ۱۰۰ سال اخیر کشور دانست، زلزلهای که علاوه بر خسارات مالی فراوانی که به همراه داشت، آثار و خسارات روحی فراوانی دیگری نیز بر ساکنان آن منطقه برجای گذاشت.
شاید همین خسارتها بود که منجر به فرمان رهبر انقلاب برای تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور شد. ایشان سه روز بعد از به وقوع پیوستن زلزله بم و در جریان نخستین بازدیدشان از مناطق زلزلهزده بم در توصیهای به وزیر کشور وقت فرمودند: «باید در اینجا (بم) مرکزیتی تشکیل شود؛ این خیلی مهم است. ستاد شما در اینجا، یک تمرکز قطعی لازم دارد. روزهای اول شاید تشتت دستگاههای مختلف خیلی محسوس نباشد؛ ولی بعد اگر دوبارهکاریها و تعارضها وجود داشته باشد، خود را نشان خواهد داد و مشکلاتی ایجاد خواهد کرد. لازم است یک مرکزیتِ خیلی قوی، متقن، کارآمد، آگاه و متوجه همهی جوانب در اینجا تشکیل شود. غیر از مرکزیتی که باید در تهران بهوجود بیاید و تشکیل شود، اینجا هم یک تمرکز قوی متشکل از دوستان بومی و کسانی که از تهران آمدهاند - چه برادران سپاه و بسیج و ارتش و چه دیگران - لازم است. ببینید چگونه میتوانید این مرکزیت را تشکیل دهید.»
ایران به لحاظ قرارگیری در مرز صفحات تکتونیکی اوراسیا و عربستان و به علت فشار رو به بالای صفحهی عربستان، با زلزلههای بزرگ آشناست.
بیشتر بخوانید:
در کنار بَم؛ گوشههایی دیده نشده از سفر رهبر انقلاب به شهر بم
وقوع زلزله در تهران نه فاجعه بزرگ قرن بلکه فاجعه بزرگ تاریخ می شود
گسلهایی در امتداد زاگرس همچون گسل کازرون، دنا، میناب، گسل آغاجاری، همچنین گسلهای فعال در ایران مرکزی نیز در درونه، بینالود، سروستان، شهداد و گسلهای فعال در مناطق شرق و جنوب شرقی ایران در نهبندان، بشاگرد، هریرود، و نیز در استان،های آذربایجان گسل ارومیه - زرینهرود، آستارا، تبریز، همینطور گسلهای البرز، سمنان، مشاء - فشم و شمال تهران از جمله گسلهای فلات ایران هستند.
در اثر این زمینلرزه ۱۰۰ درصد از سازههای شهر بم به کلی تخریب شدند. ارگ بم که با بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت بزرگترین و قدیمیترین سازه گلی جهان بود، به کلی ویران شد.
حال 19 سال از این اتفاق گذشته است و بخشهای زیادی از این بنای خشتی جهان مرمت شده است.
در ادامه تصاویری از ارگ بم پس از بازسازی را مشاهده میکنید:
ارسال نظر