English

وزیر علوم:

بودجه پژوهش کمتر از نیم درصد است/ راهی جز هزینه کردن برای علم، فناوری و نوآوری وجود ندارد

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: کل بودجه‌ای که برای پژوهش اختصاص می‌یابد، کمتر از نیم درصد درآمد ناخالص ملی است.

بودجه پژوهش کمتر از نیم درصد است/ راهی جز هزینه کردن برای علم، فناوری و نوآوری وجود ندارد

به گزارش خبرگزاری موج، محمدعلی زلفی‌گل امروز در همایش «بنگاه؛ فناوری و رشد اقتصادی» که توسط وزارت صمت در محل نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شد، گفت: خداوند بزرگ را شاکریم که در پناه رهبری حکیم و فرزانه انقلاب شرایطی در کشور مهیا شده است که به علم، فناوری و نوآوری توجه ویژه‌ای می‌شود. خوشبختانه در دولت مردمی سیزدهم نیز به این حوزه در زمینه‌های مختلف توجه ویژه‌ای شده است که جای قدردانی دارد.

وی ادامه داد: اگر در پی پیشرفت جامع‌الاطراف کشورمان هستیم، راهی جز هزینه کردن برای علم، فناوری و نوآوری وجود ندارد. بهترین مسیر برای پیشرفت کشور، سرمایه‌گذاری در زمینه علم، فناوری و نوآوری است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه کل بودجه‌ای که برای پژوهش اختصاص می‌یابد، کمتر از نیم درصد درآمد ناخالص ملی است، گفت: این در حالی است که در کشورهای پیشرفته دنیا حدود ۴ الی ۵ درصد درآمد ناخالص ملی برای تحقیق و پژوهش هزینه می‌شود. قطعاً بدون هزینه کردن برای علم و فناوری دچار خسران خواهیم شد و البته نه تنها در این زمان ضرر می‌کنیم، بلکه در حق آیندگان نیز ظلم کرده‌ایم.

وی تأکید کرد: باید نوع نگاهمان را به موضوع علم و پژوهش تغییر دهیم و برای آن سرمایه‌گذاری کنیم تا فرزندان و آینده‌سازان کشور نیز از نتیجه این سرمایه‌گذاری بهره‌مند شوند.

زلفی‌گل با بیان اینکه ظرفیت‌های فوق‌العاده‌ای در مجموعه دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور وجود دارد، گفت: وزارت علوم با دارا بودن بیش از ۸۰ هزار عضو هیئت علمی، بیش از ۱۵۰ هزار دانشجوی دکترا و بیش از ۷۰۰ هزار دانشجوی کارشناسی ارشد (که هر کدام از آنها باید یک رساله تحقیق و تدوین کنند)، همچنین تعداد قابل توجهی پژوهشگاه و ۵۰ پارک علم و فناوری و ۲۳۰ مرکز رشد، ظرفیت عظیمی است که می‌تواند در اختیار مجموعه وزارت صمت به‌ویژه بخش صنعت و معدن قرار بگیرد تا با استفاده از توان علمی دانشمندان، نیاز صنعت پاسخ داده شده و بالاترین بازدهی را داشته باشند.

وزیر علوم افزود: اخیراً مصوبه جدیدی داشتیم که هر عضو هیئت علمی برای تبدیل وضعیت استخدامی خود باید یک فرصت مطالعاتی در صنعت گذرانده باشد که این موضوع شرایط خوبی را برای بهره‌مندی بخش صنعتی فراهم می‌کند تا از دانش آن عضو هیئت علمی استفاده کند و نیازی را که دارد، مرتفع نماید.

وی ادامه داد: همچنین آزمایشگاه‌های مرجع بسیاری زیر مجموعه وزارت علوم است که در راستای ماموریت گرایی آنان می‌توانیم آن را در اختیار وزارت صمت قرار دهیم تا از فناوری‌های آنان بهره ببرند.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از افزایش جدی حجم قراردادهای مرتبط با صنعت طی دو سال گذشته خبر داد و اظهار کرد: در همین راستا سامانه‌های مختلفی هم طراحی و راه‌اندازی شده است که دسترسی بخش صنعت را به نتیجه تحقیقات دانشگاهیان و یا اعلام نیاز صنعت، تسهیل می‌کند.

زلفی‌گل ادامه داد: یکی از این سامانه‌ها، سامانه "نان" (نظام ایده‌ها و نیازها) است که اردیبهشت ماه سال جاری از آن رونمایی شد و تاکنون حدود ۷ هزار نیاز در آن ثبت شده است.

وی افزود: هر پژوهشگر یا دانشجوی دکترا که بخواهد موضوعی را در راستای نیاز جامعه تحقیق کند، به راحتی با مراجعه به این سامانه می‌تواند موضوع تحقیق خود را بر اساس تخصص و علاقه خود انتخاب کرده و در آن زمینه تحقیق کند.

وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه در شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی نیز مصوب شده است که همه وزارتخانه‌ها و صنایع موظف هستند که نیازهای خود را در سامانه «نان» ثبت کنند.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری همچنین از طراحی سامانه‌ دیگری به نام «دانا» ( درگاه آشنایی با نخبگان و آینده‌سازان) خبر داد و گفت: این سامانه نیز که ان‌شاءالله در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ رونمایی خواهد شد، به چهار زبان فارسی، عربی، انگلیسی و ترکی طراحی شده است.

زلفی‌گل درخصوص این سامانه، توضیح داد: در این درگاه هر صنعتی که بخواهد در راستای نیاز خود با کلیدواژه‌های مخصوص جستجویی انجام دهد، می‌تواند ببیند که کدام دانشمند یا پژوهشگر با چه تخصصی در زمینه مورد نظر آن صنعت، تحقیقات اثربخشی انجام داده است.

در این مراسم که وزیر صنعت، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، معاونان پژوهشی و آموزشی وزارت علوم و همچنین رؤسای برخی دانشگاه‌های صنعتی کشور نیز حضور داشتند، تفاهم‌نامه همکاری به ارزش ۴۰ هزار میلیارد ریال با محوریت تجاری‌سازی و توسعه فناوری‌های گلوگاهی و راهبردی بین معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری، معاونت پژوهشی و آموزشی وزارت علوم و همچنین دانشگاه‌های مهم و صنعتی کشور و وزارت صمت امضا شد.

این حمایت ۴۰ هزار میلیارد ریالی در شکل‌ها و قالب‌های گوناگون از جمله اعتبارهای مالیاتی، ضمانت‌نامه‌ها و تسهیلات و … برای تولید محصولات اولویت‌دار و گلوگاهی تخصیص خواهد یافت.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

دیدگاه

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه