English

وزیر علوم:

برنامه هفتم توسعه، آموزش‌های مهارتی را ۴۰ درصد پیش‌بینی‌ کرده است

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: در برنامه هفتم توسعه، آموزش‌های مهارتی ۴۰ درصد پیش‌بینی‌شده و ما به‌عنوان مسئولان علم و فناوری از هم‌اکنون باید برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دهیم

 برنامه هفتم توسعه، آموزش‌های مهارتی را ۴۰ درصد پیش‌بینی‌ کرده است
به گزارش خبرگزاری موج

، محمدعلی زلفی‌گل صبح امروز در اولین کنفرانس ملی مهارتی ایران که در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار شد، گفت: باید حواسمان باشد که شخصیت علمی فناوری و نوآوری کشورمان را هماهنگ ببینیم، شخصیت علمی کشورمان نباید کاریکاتوری رشد کند، اگر این‌گونه باشد، اثربخشی در کشور نخواهد داشت.

وی ادامه داد: منظور از اینکه شخصیت علمی ما باید هماهنگ رشد کند، این است که باید نقش هر یک از بازیگران عرصه علمی را مناسب ببینیم تا اثربخشی و جایگاه خود را داشته باشد، مثل چرخ‌دنده‌ها، اگر قرار است کشور ما پیشرفت متوازن داشته باشد باید حتما به بخش‌های مختلف علمی و فناوری و نوآوری کشور توجه شود.

وزیر علوم خاطرنشان کرد: توجه بیش‌ازحد به یک بخش و کم‌مهری به بخش دیگر، باعث می‌شود جورچین کشور ما ناقص بوده و این هم‌افزایی رخ ندهد، باید تصمیم‌گیری عرصه‌های مختلف علمی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی درست باشد باید قانون را محترم بشماریم، جوامع بشری براساس قانون مدیریت می‌شوند در جوامعی که به قانون کم‌توجهی شود در حد ظرفیت‌ها پیشرفت‌ها رخ نمی‌دهد.

زلفی‌گل افزود: در مرور قوانین علم و فناوری گاهی متوجه می‌شویم که به قوانین علم و فناوری توجه لازم نشده است. به‌عنوان مثال، اصل ۳۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی بیان می‌کند قانون آموزش عالی رایگان تا سرحد خودکفایی، باید توجه کنیم آیا این تعداد دانشجو که با بودجه عمومی پدیرفته می‌شوند، براساس نیاز کشور است؟ و همه براساس این قانون توسعه یافته‌اند؟ یقینا متوجه می‌شویم نسب به قانون کم‌توجهی شده است.

وی ادامه داد: در برنامه ششم توسعه آمده‌ که آموزش مهارتی باید ۳۰ درصد باشد با نگاه خوش‌بینانه در حال حاضر توانسته‌ایم آن را به ۱۶ درصد برسانیم؛ بنابراین یا باید موقعی که قانون‌گذاری انجام می‌شود واقعیت‌ها را ببینیم و آنچه هست را تصویب کنیم یا اینکه ظرفیت‌ها را برای تحقق قانون مذکور آماده کنیم؛ بنابراین در علم و فناوری در خیلی جاها نسبت‌به قانون کم‌مهری شده‌ است.

وزیر علوم افزود: در برنامه هفتم توسعه، آموزش‌های مهارتی ۴۰ درصد پیش‌بینی‌ شده و ما به‌عنوان مسئولان علم و فناوری از هم‌اکنون باید برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دهیم. در حال‌حاضر دانشگاه‌های نظری ما آموزش‌های مهارت‌محوری دارند که در حد انتظار نیست و باید آسیب‌شناسی کرده و آسیب‌های آن‌ها را برطرف کنیم.

وی ادامه داد: خوشبختانه در برنامه توسعه هفتم، حکمی را پیش‌بینی و مصوب کردیم که دستورالعمل آن را باید با همکاری وزارت بهداشت تدوین کرده و توسط هیات وزیران تصویب کنیم. براساس این حکم، میزان مهارت‌محور کردن آموزش‌های دانشگاهی افزایش می‌یابد. این موضوع در وزارت بهداشت تقریباً محقق شده‌، چون بیمارستان‌ها در دست خود دانشگاه است. در دانشگاه فرهنگیان نیز به‌همین صورت است، چون دبیرستان‌ها و آموزشگاه‌ها در اختیار آموزش‌وپرورش هستند، اما در وزارت علوم این‌گونه نیست. صنایع در دسترس ما نیستند و در دستورالعملی که باید آن را تدوین کنیم باید به‌گونه‌ای عمل شود تا منافع پذیرش دانشجو با منافع صنعت همسو شود تا دانشجوی ما را پذیرش کنند و مهارت‌محور شدن شکل بگیرد.

وزیر علوم با اشاره به این موضوع که باید نقص قوانین را برای مهارتی شدن آموزش رفع کنیم به سامانه نظام ایده‌ها و نیازها اشاره کرد و گفت: در حال‌حاضر وزارت نفت ۶۰۰ نیاز در این سامانه ثبت کرده و بیش‌از ۱۵ هزار نیاز نیز توسط صنایع کشور در این سامانه ثبت‌شده، اگر استادان و دانشجویان ما براساس این نیازها طرحی تعریف کنند، پژوهانه ویژه به آن‌ها اختصاص داده می‌شود و در آیین‌نامه ارتقا و ترفیع امتیاز می‌گیرند.

وزیر علوم افزود: آیین‌نامه ارتقا تدوین و به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شده‌ است. در این آیین‌نامه افرادی که علم را به فن و ثروت تبدیل می‌کنند، امتیازات ویژه‌ای دریافت خواهند کرد.

وی به مسائل فرهنگی دانشگاه‌ها اشاره کرد و گفت : مسائل فرهنگی اصل هستند، ما نمی‌توانیم به آموزش و پژوهش توجه کنیم، اما مسائل فرهنگی را نادیده بگیریم. بزرگ‌ترین سرمایه یک جامعه، فرهنگ جامعه است. یکی از کارکردهای دانشگاه‌ها  فرهنگ‌سازی است تا نتایج همه این آموزش‌ها در خدمت جامعه قرار گیرد از این‌رو می‌توان گفت این همایش نقش کلیدی در آموزش عالی کشور دارد.

وزیر علوم در ادامه به کتاب‌های درسی اشاره کرد و گفت: آیین‌نامه‌ای به دانشگاه‌ها ارسال کردیم که براساس آن مشخص شده‌ کتابی که تألیف می‌شود باید براساس چه شاخص‌هایی باشد و چه خروجی‌هایی داشته باشد برخی از شاخص‌های تدوین کتاب‌های دانشگاهی نیازمحوری، هویت‌ساز بودن و مهارت‌محوری است که باید به آن توجه شود.

وزیر علوم تأکید کرد: باید جایگاه دانشگاه فنی‌‌وحرفه‌ای را توسعه دهیم؛ بنابراین پیگیر این هستیم تا دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای را به دانشگاه مهارت ملی تبدیل کنیم. دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای یک ویژگی منحصربه‌فرد دارد؛ فارغ‌التحصیلان این دانشگاه شاغل هستند  در حالی‌که ایجاد شغل برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی بسیار هزینه می‌برد برای همین مقام معظم رهبری به ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان بسیار تأکید می‌کنند.

وزیر علوم همچنین به ایجاد پارک علم و فناوری مهارتی و کنسرسیوم‌های اشتغال که در این دانشگاه پیگیری می‌شود، اشاره کرد و افزود: در دو سال گذشته توجه و فعالیت زیادی در  دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای صورت گرفته مبنی براینکه بودجه دانشگاه فنی‌‌وحرفه‌ای ۱۲۰۰ میلیارد تومان بود و اکنون امیدواریم آن را به افزون بر ۴ هزار میلیارد تومان برسانیم و تقریباً چهار برابر شود.

وی افزود: بیش‌از ۱۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیز در سفرهای ریاست‌جمهوری به استان‌های مختلف برای دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای پیش‌بینی‌ شده است.

وزیر علوم از رفع مشکل استخدامی اعضای هیات علمی در دانشگاه فنی‌‌وحرفه‌ای نیز خبر داد.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه