زنگ هشدار برای منابع آبی گلستان به صدا در آمد
بحران منابع آبی در حالی در تیتر اول اخبار رسانههای گلستان جای خوش کرده که اقتصاد این استان بر پایه کشاورزی استوار است بخشی که به گفته کارشناسان بیشترین مصرف آب را به خود اختصاص میدهد.
به گزارش خبرگزاری موج، «بحران آب در گلستان جدی است، منابع آبی گلستان در وضعیت بحرانی قرار دارد، تداوم بحران بیآبی در گلستان» اینها بخشی از تیترهای جراید و مطبوعات گلستان در رابطه با جدی بودن بحران منابع آبی در استان است، تیترهایی که با آغاز فصل تابستان و کاهش نزولات آسمانی بیش از گذشته داغتر میشود. در این که در سالهای اخیر گلستان در زمره استانهایی که با تنش آب و هوایی و کاهش ریزشهای جوی قرار گرفته است تردیدی نیست و این سخن نیاز به بیان آمار از سوی سازمانی مخصوص ندارد چرا که گرمای بیسابقه گلستان در چند سال گذشته کاملا محسوس است تا جایی که در برخی از روزها دمای این استان شمالی به مرز ۵۰ درجه سانتیگراد نیز میرسد.
بحران منابع آبی در حالی در تیتر اول اخبار رسانههای گلستان جای خوش کرده که اقتصاد این استان بر پایه کشاورزی استوار است بخشی که به گفته کارشناسان بیشتر مصرف آب را به خود اختصاص میدهد.
در چند سال گذشته به دلیل عدم صرفه اقتصادی برخی محصولات همچون پنبه، کشاورزان به کشت دیگر محصولات پربازده از جمله شالی روی آوردند کشت شالی زمانی در گلستان توسعه یافت که این استان از لحاظ وضعیت منابع آبی در وضعیت مناسبی به سر میبرد از اینرو همه چیز برای قرار گرفتن شالی در الگوی کشت کشاورزان فراهم بود منابع آبی کافی، کم بودن دوره رشد، صرفه اقتصادی و بازار مناسب برای فروش شالی و از سویی عدم حمایت مناسب از محصولات جایگزین شالی مانند دانههای روغنی موجب شد تا بیشتر کشاورزان به سمت و سوی کشت این محصول راغب شوند.
*کاهش ۳۷ درصدی بارندگی در گلستان
اما طی چند سال گذشته منابع آبی گلستان در وضعیت قرمز به سر میبرد بارندگی هر سال کمتر از سال گذشته و میزان تبخیر بیش از بارندگی افزایش مییابد به گفته مسؤلان با کاهش نزولات آسمانی،افزایش بهرهبرداری از چاههای غیرمجاز و برداشت آبهای زیرزمینی برای کشت محصولات افزایش یافته است و این امر به طور جدی منابع آب و خاک استان را تهدید میکند بنا بر گفته م دیر عامل شرکت آب و منطقه گلستان امسال با کاهش ۳۷ درصدی بارشها نسبت به سال گذشته مواجه بودیم از طرفی حجم ذخایر پشت سدهای استان معادل ۲۴ درصد کل مخازن است که نسبت به سال گذشته به یک سوم رسیده است.
علی نظری با بیان اینکه ۸۷ درصد آبهای استان در بخش کشاورزی مصرف میشود گفت: حدود ۱۵ هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان وجود دارد حفر چاه غیرمجاز موجب برداشت اضافه آبهای زیرزمینی و خشک شدن قنوات میشود که این امر تداخل آبهای شور و شیرین، شور شدن آب، نابودی خاک را به دنبال خواهد داشت.
وی افزود: چاههای غیرمجاز حدود ۱۳ درصد از حجم کل آبهای استان را برداشت میکند در واقع ۲ میلیارد و ۴۸۵ میلیون مترمکعب ذخایر منابع آبی استان در حالت نرمال است اما متأسفانه در بهرهبرداری از منابع آبی زیرزمینی از خطوط قرمز عبور کردهایم.
مدیرعامل شرکت آب و منطقهای گلستان در خصوص اقدامات شرکت آب و منطقهی برای تأمین آبی استان گفت: با ایجاد آببندان و سدها ۷۲ درصد آبهای سطحی استان مهار شده است و سعی میکنیم با اقدامات سازهای جدید مابقی آبهای سطحی نیز مهار شود.
نظری بیان کرد: ساخت چهار سد و مطالعه ۳ سد در دست اجراست همچنین پایاب شبکه قرهسو، زرینگل، طرح نجات خلیج گرگان، آبرسانی به چهار شهر استان، رپرگذاری، لایهروبی و ساماندهی رودخانهها از دیگر اقدامات برای تأمین منابع آبی استان محسوب میشود.
وی برداشت غیرمجاز از آبهای سطحی و زیرزمینی را مشمول جریمه دانست و گفت: بهرهبرداری بیش از اندازه از چاههای مجاز و غیرمجاز مشمول جریمه میشود متأسفانه عدم همکاری برخی دستگاههای مختلف خدماترسان برای جلوگیری از پرداخت تسهیلات به دارندگان چاههای غیرمجاز و عدم تخصیص ناکافی اعتبار برای برخورد با چاههای غیرمجاز موجب شده تا در مقابل برخورد با برداشت غیرمجاز از آبهای زیرزمینی علیرغم تلاشهای فراوان شاهد اقدام جدی در این رابطه نباشیم.
*آماری از بهربرداری چاههای استان وجود ندارد
در حالی برخی مسؤلان مرتبط با حوزه آب یکی از عوامل کاهش منابع آبی استان و مواجه شدن استان با بحران کمآبی را بهرهبرداری از چاههای غیرمجاز و برداشت آبهای زیرزمینی عنوان میکنند اما دبیرخانه کشاورز گلستان معتقد است آماری در رابطه با بهرهبرداری از چاهها و میزان مصرف آب در بخش کشاورزی وجود ندارد.
علیقلی ایمانی با بیان اینکه امنیت غذایی برای هر کشور دارای اهمیت است در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: برای حمایت از تولید داخلی و وابسته نبودن به مرزهای بیرون نمیتوان تولید و کشاورزی را تعطیل کرد.
وی با رد این مطلب که بخش کشاورزی بیش از ۸۰ درصد مصرف آب را به خود تخصیص میدهد، تصریح کرد: بعضی مسوولان در تریبونهای مختلف از بهرهبرداری بی رویه کشاورزان از چاههای آب سخن میگویند این درحالی است که چاههای زیادی در استان به دلایل مختلف مدتهاست که مورد بهرهبرداری قرار نمیگیرد اما هنوز زمان ارائه گزارشات، این چاهها نیز جزو آمار قرار میگیرد.
دبیرخانه کشاورز گلستان خاطرنشان کرد: وزارت کشاورزی و نیرو نمیتواند به تنهایی مصرف آب را مدیریت کند که هم تولید و هم منابع آبی حفظ شود بنابراین مسوولان و کشاورزان در کنار هم باید شرایطی فراهم کنند که هم مصرف بهینه و هم قابلیت اجرایی برای کشاورزان وجود داشته باشد تا بتوانیم به تولید ادامه دهیم.
*مشارکت کشاورزان در تصمیمگیری برای رفع مشکلات آنها
ایمانی خواستار مشارکت کشاورزان در فرایند تصمیمسازی و تصمیمگیری برای رفع مشکلات آنها شد و گفت: امروز، زمانی نیست که تنها عدهای افراد بدون مشارکت کشاورزان برای مشکلات آنها تصمیمگیری کنند اقتصاد استان بر پایه کشاورزی استوار است و معشیت تعداد زیادی از افراد وابسته به کشاورزی و شاخههای وابسته به آن است بنابراین در فرایند تصمیمگیری باید تمام مشکلات و مسائل استان در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه هنوز کار تحقیقی و علمی در رابطه با میزان مصرف آب در محصولات کشاورزی مختلف از جمله شالی در استان انجام نشده است افزود: استفاده از سیاستهای تنبیهی راهکار مناسبی برای جلوگیری از کشت برخی محصولات با نیاز آبی بالا نیست در واقع نمیتوان کشاورز را مجبور به کشت محصول خاص یا مانع از کشت محصول دیگر کرد چرا که در هیچ جای قانون چنین موضوعی مطرح نشده است.
ایمانی ادامه داد: کشاورزان با توجه به شرایط آب و هوایی و میزان آب در دسترس تصمیم میگیرند چه محصولی کشت کنند، مدیریت منابع آب مورد توجه وزارت کشاورزی است اگر کشاورزان بیش از میزان آب تخصیص یافته آب مصرف کنند مشمول جریمه خواهند شد.
*سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیارد تومانی برای مصرف بهینه آب
از سویی دیگر، به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان، این سازمان سال گذشته در زمینه بهینه کردن مصرف آب مبلغ ۵۲ میلیارد تومان سرمایه گذاری کرد.
مختار مهاجر افزود: امسال نیز با برنامه ریزی انجام شده ۱۰۰ میلیارد تومان در این قسمت سرمایهگذاری خواهد شد تا بتوانیم راندمان عملکرد صرفهجویی را بالا ببریم.
وی ادامه داد: انتقال آب با لوله، کشت مستقیم و کشاورزی حفاظتی، انتخاب گونههای مقاوم به خشکی و نیاز آبی کمتر مانند سویا، پنبه و کنجد میتوانند موجب صرفهجویی در منابع آبی و افزایش راندمان تولید شود.
بر اساس این گزارش میانگین بارندگی در کشور یک سوم و میزان تبخیر سه تا چهار برابر بیش از دنیاست از اینرو مدیریت مصرف آب نه تنها در یک بخش خاص، بلکه در تمام بخشهای مختلف امری لازم و ضروری محسوب میشود که همگان باید نسبت به مصرف بهینه احساس مسؤلیت داشته باشند، با این وجود در سالهای اخیر بخش کشاورزی به عنوان مهمترین بخش مصرف کننده آب معرفی میشود بخشی که در استانهایی همچون گلستان فعالیت اقتصادی اول مردمان این دیار را یدک میکشد.
مشکلاتی از جمله خرد شدن اراضی کشاورزی، عدم حمایت از برخی محصولات با نیاز آبی پایین، وجود واسطهها و دهها مشکل دیگر موجب شد تا کشاورزی با عدم صرفه اقتصادی برای فعالان این بخش مواجه شود از اینرو کشاورزان به کشت محصولاتی از جمله شالی که برای آنها صرفه اقتصادی داشت روی آوردند محصولی که به گفته مسؤلان نیاز آب بالایی دارد.
کاهش منابع آبی در سالهای اخیر، مشکلات در بخش کشاورزی را مضاعف کرده است از سویی برای تحقق امنیت غذایی و عدم وابستگی به مرزهای بیرون، نمیتوان تولید در بخش کشاورزی را تعطیل کرد از اینرو لازم است کشاورزان، کارشناسان و مسؤلان با مشارکت هم تصمیمی درست در جهت ادامه تولید و حفظ منابع آبی اتخاذ کنند.
ارسال نظر