تحلیلی بر یک خبر:
اهمیت اقتصادی سفر هیأت عالی رتبه نظامی کشورمان به پاکستان
سفر مقامات عالی رتبه نظامی کشورمان به پاکستان علاوه بر بررسی تحولات امنیتی منطقه و جهان اسلام می تواند بستر همکاری های اقتصادی دو کشور و استفاده از ظرفیت های منطقه ای را فراهم نماید.
خبرگزاری موج-امین عربی دانشجوی دکتری دانشگاه شیراز رشته اقتصاد/ سفر هیأت عالی رتبه نظامی کشورمان به پاکستان علاوه بر بررسی تحولات امنیتی منطقه و جهان اسلام، می تواند بستر همکاری های اقتصادی دو کشور و استفاده از ظرفیت های منطقه ای را فراهم نماید.
ایران با داشتن موقعیت های مکانی مانند ساحل خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر و تسلط کامل بر تنگه هرمز و پیوندی که در طول قرن ها بین سه قاره اروپا، آسیا و آفریقا برقرار نموده و همچنین عنوان دومین دارنده ذخایر گاز طبیعی و چهارمین دارنده ذخایر نفت جهان و بازارهای مناسب برای مبادلات اقتصادی می تواند شریک پر قدرتی برای کشور همسایه پاکستان باشد.
این دو کشور در طول تاریخ به دلیل اشتراکات فرهنگی از طریق دین اسلام به عنوان نیرومندترین عامل در همسویی دو ملت و اشتراکات مرزی حدود 893 کیلومتر مرز مشترک و زندگی مسالمت آمیز در کنار هم و بهره گیری از هزینه پایین ارتباطی در صدد تسهیل روابط فرهنگی و اقتصادی بوده اند و اشتراک در زبان و رسم الخط اردو و فارسی و توجه به برگزاری جشن نوروز به این مهم کمک نموده است.
حضور نظامی قدرت های بزرگ در منطقه خاورمیانه بخش عمده ای از سیاست خارجی این کشورها را تشکیل می دهد.
نتیجه این حضور؛ بی ثباتی برای کشورهای منطقه، ناشی رقابت برای افزایش قدرت منطقه ای را به همراه داشته و ظرفیت های منطقه ای به خصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس را به سمت رقابت در خرید تسهیلات، سوق داده و باعث افزایش هزینه نظامی منطقه گردیده است.
این اقدامات باعث کاهش سرمایه گذاری زیربنایی برای توسعه و عدم توفیق رهایی از معضلات بیکاری و در نتیجه کاهش رفاه عمومی، افزایش ریسک سرمایه گذاری گردیده است که همکاری بین این کشورها و تعامل بیشتر و همگرایی در رفع بحران ها، عامل مهمی برای استفاده از ظرفیت های منطقه ای و بهره گیری از منافع آن خواهد بود.
پاکستان به لحاظ استراتژیک در نقطه حساسی از آسیا و در مسیر اتصال چین به مدیترانه و هند به آسیای مرکزی قرار دارد و قرن ها، این سرزمین، محل تلاقی، جنب و جوشش فرهنگ های گوناگون، رفت و آمد بازرگانان و گردشگران و زائران بوده است.
پاکستان همچنین از نظر عضویت در سازمان های بین المللی، افزون بر عضویت در سازمان ملل متحد؛ در کمیته ها و سازمان های تابع آن از قبیل یونسکو و یونیسف و فائو، عضویت دارد و همچنین عضو جنبش غیر متعهد ها، سازمان کنفرانس اسلامی و آیسیسکو، سازمان منطقه ای اکو، گروه D 8 و عضو ناظر پیمان شانگهای می باشد.
این کشور از نظر جغرافیایی دارای سه بخش مهم شامل منطقه کوهستانی شمالی که محل تقاطع سه رشته کوه عظیم جهان (هندوکش، قراقروم و هیمالیا) بوده و فلات بزرگ بلوچستان که در جنوب غربی به طور پراکنده گسترش یافته و همچنین دشت های پنجاب و سند در اطراف رود سند می باشد که این ها همه نشان از ظرفیت بالای کشور پاکستان دارد که می تواند شریکی مهم و استراتژیک برای ایران باشد.
به نظر می رسد سفر هیات عالی رتبه نظامی ایران به ریاست سرلشکر باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان به کشور دوست و همسایه پاکستان با توجه به موقعیت و ظرفیت های دو کشور و تکیه بر اشتراکات فراوان دو کشور با تقویت همکاری امنیتی، می تواند فضای مناسبی در اختیار فعالان اقتصادی به منظور بهره مندی از امکانات و توانمندی های دو کشور قرار دهند و در نتیجه گسترش ارتباطات، مردم دو کشور سود خواهند برد.
اصول حاکم بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با محوریت عزت، حکمت و مصلحت و سیاست نفی هرگونه سلطه جویی و سلطه طلبی و دفاع از حقوق همه مسلمانان فرصت بی نظیری در اختیار قرار داده است تا براساس آن برای تحکیم رابطه با همسایگان تلاش نماید.
بدون شک جهان اسلام و کشورهای منطقه از تحکیم روابط ایران و پاکستان منتفع خواهند شد و همکاری و توسعه این روابط و گسترش آن به همه جهان اسلام؛ امکانات و ظرفیت های مناسبی را در اختیار افزایش امنیت و رفاه مردم منطقه قرار می دهد.
ارسال نظر