معصومه رشیدی در گفتگو با موج:
پوشش رسانهای اپیدمیها؛ بیان اطلاعات ضروری یا ایجاد ترس عمومی؟
بلایا در دنیای جهانی شده امروز نه تنها شایعتر شدهاند بلکه غالبا فاجعهبارتر هستند. برخی از آنها مانند بیماریهای مسری جدید ترسناکند. آنها ما را میترسانند زیرا ناشناخته و غیرقابلپیشبینی هستند.
یک پژوهشگر رسانه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج اصفهان، گفت: شیوع بیماری کوید ۱۹ در یک ماه اخیر در نقاط مختلف دنیا، خود را در زمره سوژههای نادری قرار داد که بنا بر مبحث ارزشهای خبری، نه یک ارزش که از همه هفت ارزش خبری برای اولویت یافتن جهت پوشش رسانهای گسترده برخوردار شد.
معصومه رشیدی بیان داشت: تغییرات در خبرنگاری و جامعه، عواطف و احساسات را به یک عنصر بسیار مهم در چگونگی تولید و مصرف اخبار تبدیل کرد اما شکلگیری اخبار به اشتراک گذارده شده و روش درگیری با آنها معمولا در تحقیقات رسانهها مورد غفلت قرار گرفتهاند.
وی ادامه داد: احساسات در همان حال که از طریق رسانهها به گردش درمیآیند، میتوانند تفرقهانگیز و محدود کننده نیز باشند. پوشش رسانهای برای گفتگوهای مشترک بسیار مهم است و نقشی کلیدی در تنظیم احساسات ما، از جمله ترس بازی میکند. در حالیکه ترس، احساسی است که اغلب به صورت فردی تجربه میکنیم، اما گاهی میتواند یک احساس مشترک و اجتماعی باشد که از طریق گروهها و جوامع به جریان افتاده و واکنش ما را نسبت به رویداد یا رویدادهای جاری، شکل میدهد. ترس مانند دیگر احساسات، مسری است و میتواند به سرعت گسترش یابد.
رشیدی اظهار کرد: پوشش رسانهای، یک دستور جلسه (برجستهسازی) برای بحثهای عمومی تعیین میکند. در حالیکه این اخبار لزوما به ما نمیگویند که چگونه فکر کنیم اما به ما میگویند که درباره چه چیزی باید فکر کنیم. با انجام این کار، رسانهها رویدادهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و ... را مهم و در کانون توجه ما قرار میدهند. تحقیقات، به طور مداوم نشان دادهاند زمانی که واقعهای از پوشش رسانهای گسترده برخوردار شود و در دستور کار قرار گیرد، توسط اعضای جامعه، اهمیت بیشتری پیدا میکند و میتواند افکار عمومی را هدایت کند.
این پژوهشگر رسانه ادامه داد: نتایج یک مطالعه توسط مجله تایم نشان داد که پوشش رسانهای شیوع ویروس کنونی، بسیار برجستهتر از بیماریهای همهگیر اخیر از جمله ابولا بوده است. مطابق این بررسی، تعداد مقالات چاپشده به زبان انگلیسی در مورد شیوع بیماری کورونا ویروس در ماه اول خود در مقایسه با دوره زمانی مشابه برای شیوع بیماری همهگیر ابولا در سال ۲۰۱۸، ۲۳ برابر بیشتر بوده، جاییکه ترس نقش بسیار حیاتی در پوشش شیوع بیماری بازی کرده است و اخبار با احساسات گره میخورد.
وی گفت: استفاده روزنامههای پرتیراژ سراسر جهان از کلماتی مانند «ترس» و یا کلمات مرتبط دیگر مانند «ویروس قاتل» یا «بیماری کشنده» درباره این بیماری، به افزایش نگرانی شهروندان جوامع منجر شد، درحالیکه تعدادی دیگری از اخبار به دنبال خنثی کردن ترسها و اطمینان بخشیدن به آنها بودند.
معصومه رشیدی اضافه کرد: تحقیقات در مورد پوشش شیوع بیماریهای همه گیر قبلی نیز نشان میدهد آنها نیز تاکید مشابهی بر ترس داشتند. در مورد اپیدمی سارس در سال ۲۰۰۳، استعاره مفهومی مورد استفاده کلمه «قاتل» بود و در همین راستا، متخصصان رسانه با بررسی شیوع ویروس H۱N۱ در هلند دریافتند که این بیماری نیز با ویژگی «نگران کننده یا هشدار دهنده» پوشش داده شده بود. به بیان دیگر مانند کورونا ویروس، چنین شیوعهای تاریخی با عدم اطمینان، پرورش ترس و وحشت اطلاعرسانی شدند.
این پژوهشگر رسانه گفت: برجسته کردن ترس به عنوان یک موضوع در اخبار و گزارشهای کرونا ویروس، حاکی از آن است که پوشش شیوع بیماری بیشتر منعکسکننده ترس عمومی است تا اطلاعات ضروری که در رابطه با گسترش ویروس در حال رخ دادن است. فرانکلین روزولت احتمالا در این مورد مبالغه کرده است که میگوید "تنها چیزی که باید از آن بترسیم، خود ترس است". اما در زمانی که ترس ما نه از نبود و یا کمبود اطلاعات بلکه از انباشتگی اطلاعات نادرست، اخبار جعلی و تئوریهای توطئه است؛ ارزشمند است در برابر خطرات این احساسات شدیدا مسری در مواجهه با عدم قطعیت هشیار باشیم. گاهی آلودگیهای آنلاین، این مساله را برای مردم دشوار میسازد که خطرات واقعی در کجا نهفته شده است و لذا لزوم پرورش مخاطب بسیار هوشیار و آگاه را خاطر نشان میسازد. یادگیری اطلاعات نادرست از وب میتواند عواقب وخیمی برای تصمیمگیریهای شخصی و اجتماعی داشته باشد. نگران بودن منطقی است اما واکنش افراطی اشتباه است.
ارسال نظر