پای صحبت «سلیمان رشیدی» معلمِ دیروِز هرمزگانی؛
ادا نشدن دین دولت و مجلس نسبت به معلمان
این معلم بازنشسته، گفت: با وجود اینکه معلمان طی سی سال با تمام توان و عشق از هیچ، هستی ساخته اند، اما مجلس و دولت علی رغم تلاش های خود نتوانسته اند آن طور که در شان و منزلت معلمان است، گام موثری در حوزه اقتصاد و معیشت آنان بردارند.
به گزارش خبرگزاری موج هرمزگان، معلم ؛ هم او که میتواند از هیچ، هستی بسازد و با سوختن خویش روشنایی بخش باشد. فرا رسیدن هفته معلم فرصت خوبی بود تا سراغ کسانی برویم که گرچه معلمی را پیشه خود ساختند اما باور دارند معلمی شغل نیست، هنر است، ذوق است، عشق است و فداکاری. همین مساله بهانه ای شد تا پای صحبت «سلیمان رشیدی» معلم دیروز و یکی از پیشکسوتان عرصهی آموزش و پرورش استان هرمزگان بنشینیم.
سلیمان رشیدی متولد ۱۳۳۷در شهرستان حاجی آباد، معلمی را از سال ۵۸ و در روستای شیخ عالی و جائین این شهرستان شروع کرد. پس از گذشت دو سال به عنوان راهنمای تعلیماتی یا همان راهبران آموزشی امروز انتخاب شد. در میانه ی راه معلمی تجربه خدمت در دهداری دهستان طارم، نهضت سواد آموزی، معاونت آموزش و پرورش شهرستان، شهرداری جاسک و حاجی آباد و حوزه معاونت پرورشی ناحیه یک بندرعباس و مشاور ارشد مدیرکل اداره آموزش و پرورش استان را نیز به کارنامه کاری خود اضافه کرد. به گفته خودش از سال ۷۸ تا کنون مفتخر بوده تا ردای معلمی بر تن کند و در هر سه مقطع ابتدایی، راهنمایی و متوسطه تدریس و مسئولیت داشته باشد.
*تفاوت معلم و دانش آموز دیروز و امروز
از او درباره چگونگی ارزیابی معلمان و دانش آموزان دیروز و امروز می پرسیم. رشیدی معتقد است که گذر زمان قطعا می تواند منجر به تفاوت شود و صد البته که معلمان دانشآموزان دهههای پیش و معلمان و دانش آموزان امروزی قدری فاصله دارند چرا که ابزارها و امکاناتی که در اختیار نسلهای پیش بود با ابزارهایی که در اختیار امروزی هاست، خیلی متفاوت بوده است چه آن دسته از امکانات و ابزارهایی که جنبه فیزیکی دارند مانند رایانهها و کلاس های هوشمند مدارس و یا دسته دیگر که ابزارهای نوین هستند و نقش موثری در متفاوت بودن روش های تدریس و یادگیری این دو نسل داشتند.
رشیدی در گفتگو با خبرنگار موج، با بیان ویژگی های یک معلم نمونه می گوید؛ یک معلم موفق بایستی تسلط کافی به محتوای درسی و استفاده از روش های نوین تدریس داشته باشد. همچنین داشتن مهارت لازم، خلاقیت و نوآوری در امر تدریس، اخلاقمداری، نقد پذیری و توانایی لازم در برقراری ارتباط با دانش آموزان و مدیریت کلاس از دیگر ویژگی های یک معلم نمونه است.
*وضعیت ناایمن مدارس مناطق محروم و کمبود نیروی انسانی
این پیشکسوت آموزش و پرورش در ادامه با اشاره به مشکلات پیش روی نظام آموزشی، تصریح کرد: وضعیت بسیاری از مدارس در مناطق محروم و دورافتاده کشور نظیر بشاگرد و کوهشاه هرمزگان و دیگر استانهای کمتر برخوردار نظیر جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان چندان مناسب نیست و در واقع ناایمن هستند. از طرفی در برخی از شهرها هنوز مدارس استیجاری وجود دارد یا فضاهای آموزشی چندان استاندارد نیستند و یا ظرفیت پذیرش دانش آموزان را ندارند. بنابراین در چنین شرایطی نهضت مدرسه سازی باید بیش از گذشته فعال باشد.
وی گفت: کمبود نیروی انسانی در برخی از استانهای محروم و کمتر توسعه یافته معضلی جدی آموزشی تلقی میشود که نیازمند توجه بیشتری است. ضمن اینکه در کنار این موارد، حتما بایستی به موضوع اقتصاد و معیشت معلمان نگاه ویژه ای شود تا هیچ معلمی ناگزیر به دنبال شغل دوم و سوم نباشد.
وی تاکید کرد: استفاده از تکنولوژی نوین آموزشی و فعال کردن پست معاونت فناوری و هوشمند سازی مدارس یک ضرورت برای دانشآموزان کشور است تا از تکنولوژی نوین اطلاعات و ارتباطات دور نشوند.
*ضرورت جایگزینی شیوه های نوین آموزشی
رشیدی در پاسخ به اینکه چه راهکاریی برای پیشرفت و توسعه فرهنگی و شکوفایی استعدادهای دانشآموزان وجود دارد، گفت: یکی از موارد بسیار مهمی که جهت شکوفایی استعدادهای دانش آموزان باید در دستور کار قرار گیرد؛ جایگزینی شیوه های نوین آموزشی به جای شیوه های تدریس یکنواخت قدیمی و سنتی است.
وی اضافه کرد: علاوه بر آن ترغیب دانش آموزان برای مشارکت در المپیادهای علمی و جشنواره های فرهنگی و ورزشی نیز میتواند در شکوفایی استعدادها موثر واقع شود.
وی همچنین با اشاره به شیوع ویروس کرونا در جامعه، این بحران را بزرگ ترین چالش پیش روی وزارت آموزش و پرورش بیان کرد و معتقد است بهترین اقدام استفاده از ظرفیت شبکههای اجتماعی و آموزشهای تلویزیونی بود که علیرغم تلاش های خالصانه معلمان، مدیران و کادر آموزشی و تلاش وزارت آموزش و پرورش در طراحی اپلیکیشن شاد، آموزش مجازی به دلیل فراهم نبودن زیرساختها از جمله عدم دسترسی به اینترنت در برخی از مناطق روستایی و یا در اختیار نداشتن تبلت و یا گوشیهای هوشمند در برخی از خانوادهها چندان موفق نبود و نتوانست جای آموزش حضوری را بگیرد.
این پیشکسوت تصریح کرد: اگر بحران کرونا با همین روند ادامه داشته باشد، مسئولان وزارت آموزش و پرورش باید در راستای بهبود روند آموزش مجازی، در سال تحصیلی جدید با به کار گرفتن تمام ظرفیتهای موجود در کشور و با کمک سایر وزارتخانهها، تامین تبلتهای دانشآموزی مورد نیاز و سپس راه اندازی و پوشش اینترنتی تمامی مناطق روستایی را در دستور کار خود قرار دهد.
*دغدغه های اقتصادی معلمان
این معلم بازنشسته، در پایان در پاسخ به اینکه آیا جامعه ما دین اش را به قشر پرتلاش «معلم» ادا کرده یا خیر، اینگونه توضیح داد: با وجود اینکه این قشر زحمتکش جامعه طی سی سال با تمام توان و عشق از هیچ، هستی ساخته اند، اما مجلس و دولت علی رغم تلاش های خود نتوانسته اند آن طور که در شان و منزلت معلمان است، گام موثری در حوزه اقتصاد و معیشت آنان بردارند.
گفتنی است سلیمان رشیدی همچنان پس از بازنشستگی شور و شوق معلمی رهایش نکرده و مسیر خدمت را ادامه داده است، وی از سال ۹۱ تاکنون مدیریت مدرسه غیردولتی پرسشگران خلاق را در کنار همسرش به عهده دارد.
ارسال نظر