یک محقق مرکز تحقیق جهاد کشاورزی استان همدان مطرح کرد:
مقایسه فنی و اقتصادی آبیاری زیرسطحی با آبیاری بارانی در محصول یونجه با مطالعه موردی شهرستان همدان
محقق مرکز تحقیقات جهادکشاورزی استان همدان با اشاره به کم آبی موجود در کشور و اهمیت افزایش تولید همراه با کاهش مصرف آب، از پژوهش های در حال انجام در این خصوص و مقایسه فنی و اقتصادی آبیاری زیرسطحی با آبیاری بارانی درمحصول یونجه با مطالعه موردی شهرستان همدان سخن گفت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج همدان، اهمیت تحقیق، آموزش و ترویج در کشاورزی با توجه به نقش موثر و حیاتی که عهده دار است بر کسی پوشیده نیست، چرا که اصولا امنیت غذایی هر کشوری توسط بخش کشاورزی آن تامین می شود. این امنیت غذایی می تواند در راستای استقلال و حفظ غرور هر کشوری نقشی بی مانند داشته باشد و آن کشور را از دنیای خارج و تمام آسیب هایی که می تواند در این زمینه اتفاق افتد، سلامت نگاه دارد.
کشاورزی در استان همدان از سال های دور همواره تاثیری شایسته و جامع در پویایی رونق اقتصاد استان و همینطوردر سطح ملی داشته است، این مهم در سایه سال ها تحقیق و پژوهش در بخش تحقیق، آموزش و ترویج کشاورزی استان رقم خورده است.
بخش تحقیق، آموزش و ترویج در استان همدان با توجه به آمار و مستندات موجود همواره توانسته است روندی روبه رشد را طی کند و افزایش تولید را با کیفیتی مطلوب پیش برد.
استمرار در حفظِ اقتصادی دینامیک در بخش کشاورزی بی شک ارتباطی مستقیم با تلاش عزیزان جهاد کشاورزی و بخش تحقیق، آموزش و ترویج دارد.
اگر به مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان همدان بروید، بخش ها ی متنوعی را که در رشته های مختلف کشاورزی در این مرکز مشغول به فعالیت و پژوهش هستند، مشاهده خواهید کرد.
خبرگزاری موج در استان همدان طی بازدیدی که از این مرکز داشته است با برخی از محققان حاضر در این مجموعه به گفتگو نشسته است به بخش تحقیقاتی که در پی کاهش مصرف آب در زمین های کشاورزی با استفاده از روش های نوین است می رویم و با محقق سلیمی در مزرعه تحقیقاتی به گفتگو می نشینیم:
مقایسه فنی و اقتصادی آبیاری زیرسطحی با آبیاری بارانی درمحصول یونجه
علیرضا سلیمی، محقق و کارشناس ارشد منابع آب در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه مشکل کم آبی در کشور وجود دارد و بر کسی پوشیده نیست، عنوان کرد: دراین راستا تمامی محققانی که به نوعی می توانند در این حوزه فعالیت کنند، تلاش خود را دردست یابی به روش هایی که بتواند افزایش تولید را با حداقل مصرف آب ممکن کند، معطوف کرده اند.
وی افزود: استان همدان نیز از این موضوع یعنی کم آبی مستثنی نیست و در مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان سعی محققان بر افزایش بهره وری و راندمان آبیاری است که با جدیت در پی تحقق این موضوع هستیم.
سلیمی عنوان کرد: دستگاه و طرحی را که در مقابل خود مشاهده می کنید ابرازی است که این محیط آزمایشگاهی جهت هدف مورد نظراز آن بهره می برد.
وی با اشاره به اینکه بهره وری آب در کشور پایین است، گفت: با انجام این طرح به دنبال افزایش تولید با حداقل مصرف آب هستیم و این طرح را می توان نخستین طرحی نامید که تاکنون مشابه آن در کشور مورد بررسی قرار نگرفته است.
این محقق با بیان اینکه در پی استقرار محصولی چند ساله هستیم، مطرح کرد: لوله هایی که جهت آبیاری در زیر زمین قرار می گرفت با اجرای عملیات زراعی از بین خواهند رفت از اینرو محصولی مد نظر قرار گرفت که از تاب آوری با لایی در میان آسیب های مطرح برخوردار باشد. یونجه گیاهی است که دارای این قابلیت است و بنابراین از آن برای آزمایش های هدف بهره گرفته شد.
سلیمی با اشاره به اینکه این طرح به صورت تصادفی در قالب 4 تیمار و سه تکرار انجام شد، عنوان کرد: در این آزمایش علاوه بر مدنظر قرار دادن بهروری، یکی از مشکلات آبیاری زیرسطحی یعنی رفتار ریشه ها در ارتباط با قطره چکان ها (گرفتگی آن ها) مورد بررسی قرار می گیرد.
ازچگونگی رفتار ریشه ها نسبت به قطره چکان ها و گرفتگی آن ها تاکنون اطلاع دقیق و علمی در دست نیست.
این محقق با بیان اینکه دراین آزمایش چگونگی رفتار ریشه نسبت به قطره چکان ها مورد بررسی قرار می گیرد، عنوان کرد: افزایش بهره وری، عملکرد و تامل بر رفتار ریشه نسبت به قطره چکان ها ز اهداف این طرح است.
سلیمی گفت: این موضوع در مورد تیمارهای اولیه نیز به همین صورت است، در واقع از یک نوع لوله و قطره چکان هایی بهره برده شده است که به صورت دریچه های یکطرفه عمل می کند وزمانی که آبیاری قطع می شود به صورت اتومات بسته خواهد شد
وی خاطرنشان کرد: به دو تیمار دیگر موجود در طرح در دو سطح مختلف و دو میزان مختلف، نوعی علف کش خاص تزریق می شود موجب فرار ریشه ها از قطره چکان ها می شود.
وی یادآور شد: تیمارآخر نیز شاهد است وتدابیری خاص در اینخصوص اندیشیده نشده است تا پی به چگونگی رفتار ریشه در ارتباط با قطره چکان ها شود.
این کارشناس ارشد منابع آب با اشاره به اینکه در گام نخست موضوع مورد توجه رفع گرفتگی ازقطره چکان ها است، گفت: ضمن توجه به این نکته بایستی افزایش بهره وری را نیز مد نظر قرار دهیم و میزان آب مصرفی را مورد سنجش قرار دهیم.
وی تصریح کرد: پیش بینی ما در این طرح، کاهش 70 درصدی در مصرف آب نسبت به روش های سنتی، 50 درصدی نسبت به طریق بارانی و 20-30 درصد نسبت به روش قطره ای خواهد بود.
ارسال نظر