قمار با زندگی در تالار شیشهای
بورس یک بازار علمی بوده و برای موفقیت در آن نیاز به داشتن سواد مالی کاملاً محسوس است این همان نکتهای است که تمام افراد حقیقی و حقوقی تازهوارد به بازار سرمایه باید رعایت کنند و اگر غیرازاین باشد ممکن است اتفاق ناخوشایندی برای سرمایه ایشان بیفتد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج کرمانشاه، «با ورود به بورس ایران میشود یکشبه پولدار شد» این تصور اشتباه و رایج تقریباً همهی افراد تازهوارد به بازار بورس است. این افراد چون تجربه کافی ندارند تصور میکنند که با سرمایهگذاری در کوتاهمدت میشود سود زیادی به دست آورد و برای همین توقعشان از سرمایهگذاری در بورس خیلی بالاست، درصورتیکه اگر بدون آموزش و آگاهی از شرایط بازار وارد این گود بشویم حتماً ضرر میکنیم.
واقع امر این است که همانطور که در دولتهای گذشته، کمبود نقدینگی دولتمردان با خریدوفروشهای ناگهانی سکه به نحوی جبران میشد، این بار این ترفند نخنما با نقاب جدید حضور در بازار بورس به میدان آمده و چراغ سبزهای پولدار شدن بیدردسر برای برخی از افراد که به قولی سعی دررفتن ره صدساله به یکشب را دارند، پای آن را به تالارهای شیشهای برای سرمایهگذاری کشاندهاند.
ارقام کوتاه و بلندی که طی ماههای گذشته بر روی نمایشگرهای بزرگ، با دلفریبی جذابی از دریافت سودهای آنچنانی ردیف میشد و فرد برای دستیابی به بخش زیادتری از این ارقام از فروش خانه و مغازه کسبوکارش گرفته تا حتی ماشین زیر پایش را حتی به زیر قیمت عرف رد میکرد تا سهامدار بورس شود و حال با پایین کشیده شدن شیب سقوط آنهم بهطور ناگهانی، سرمایهگذاران بیتجربه و طمعکار را حتی تا ورطه سکته، فشارهای عصبی و مرگ نیز کشانده است.
و در این بین یک شیرپاک خوردهای نیست که به افراد اقتصاددان در ظاهر و بیسواد در باطن بگوید که چه تحصیلات، تجربیاتی در زمینه اقتصادی داشتهاید که حاضر میشود داروندار خود یکشبه در قمار نادانستهای ازایندست بیندازید، از سوی دیگر این انتقاد بزرگ نیز در مسئولین و دولتمردان وارد است که بجای اینکه کمبود نقدینگی جیب مبارکشان را از دستان خالی و فکرهای طمعکار برخی از مردم جبران کنند، فکر اساسی و بلندمدت برای آموزش، تجربه و کسب درآمد بهتر بنمایند و حداقل اگر مردم را به هزاران رنگ و لعاب دلفریب، سکه، دلار، بورس و ... جذب میکنند، اندک وظیفهای که در این مورد میبایست متقبل شوند آن است که آموزشهای لازم را در این باب همگانی کرده و یا حداقل از ورود افراد کمسواد در امر اقتصادی بزرگی همچون بورس جلوگیری نمایند.
از سوی کارشناسان اقتصادی دو مشکل برای بازار بورس مطرح میگردد، نخست نبود آگاهی و دانش مالی بین سرمایهگذاران بهویژه آنهایی که تازهوارد این بازار هستند، یکی از مشکلات بازار سرمایه است که سبب میشود تا بازار سرمایه با آسیبهای چشمگیری مواجه شود. برای جلوگیری از زیان وارده به بازار پیشنهاد میشود تا زمانی که افراد آگاهی لازم را در امر سرمایهگذاری پیدا نکردهاند از طریق شرکتهای سرمایهگذاری وارد شوند و دومین مشکل موجود در بازار بورس را ضعیف بودن زیرساختهای آی تی و سامانههای معاملاتی است، درواقع ضعیف بودن زیرساختهای آی تی و سامانههای معاملاتی سبب آسیبرسانی به بازار سرمایه میشود چراکه باعث میشود معاملات روان و منصفانه از بین برود. همچنین اگر مسئولان مربوط نظارتی را بر این بازار نداشته باشند قطع بهیقین هسته معاملات از کار خواهد افتاد.
در تعریف کلی بورس یک بازار علمی بوده و برای موفقیت در آن نیاز به داشتن سواد مالی کاملاً محسوس است این همان نکتهای است که تمام افراد حقیقی و حقوقی تازهوارد به بازار سرمایه باید رعایت کنند و اگر غیرازاین باشد ممکن است اتفاق ناخوشایندی برای سرمایه ایشان بیفتد.
واقع امر این است که هر بازاری دارای ریسک خاص خود است و بیشک بازار سرمایه نیز از این قاعده مستثنا نیست اما استفاده از توصیه خبرگان و افزایش آگاهی نسبت به بازار سرمایه میتواند به افراد تازهوارد که قصد سرمایهگذاری در بورس رادارند کمک کند تا کمترین ریسک نصیبشان شود و از سوی کارشناسان امر بهوفور این مهم گوشزد شده است که تنها با پساندازهای خود وارد بورس شوید زیرا قرار نیست تمام سرمایه زندگی خود را در یک بازار وارد کرده و با بروز یک نوسان هر آنچه کاشتهاید را از دست بدهید.
نبود دانش کافی از بازار سرمایه، راندمان ریسک سهام را بالابرده و درنهایت باعث ضرر هنگفت در بازار بورس میشود اما این اصل باعث نمیشود که از شفافیت، در دسترس بودن و نقد شوندگی آن کاسته شود.از سوی دیگر دانش مالی حلقه مفقودهای است که نبود آن سبب شده بسیاری از افراد غیرحرفهای که برای سرمایهگذاری به بازار سرمایه میآیند درنهایت زیان بالایی را متحمل شوند و درواقع نیاز به افزایش دانش مالی نهتنها در بین افراد عادی و غیرحرفهای بلکه در بین برخی مدیران نیز ضرورت دارد؛ بهطوریکه دیده میشود برخی از آنها هنوز با ابزارهای تأمین مالی بلندمدت در بازار سرمایه آشنایی کافی ندارند.
ارسال نظر