برپایی نمایشگاه عکس "هم پا تا حرم " در اصفهان
برپایی نمایشگاه عکس "هم پا تا حرم " کاری از رسول مختاری عکاس برجسته تا ۳۰ مهرماه در نگارخانه خانه میراث میدان امام اصفهان برپاست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج اصفهان، نمایشگاه عکس "هم پا تا حرم " به نمایش آثار عکس هایی که تجربه سال های عکاسی این هنرمند از اماکن مذهبی، پیاده روی اربعین و مکان های خاص عزاداری محرم و صفر است را به نمایش گذاشته است.
رسول مختاری عکاس مستند اجتماعی است که در سابقه هنری خود عکاسی برپایی تعدادی نمایشگاه عکس انفرادی، حضور و کسب وجوایز متعدد در سوگواره ها وجشنواره های متعدد، عکاسی از عتبات عالیات، حرم امام رضا (ع) و حرم حضرت معصومه ومسجد جمکران را در دفتر هنری خود به ثبت رسانده است.
عکاسی دینی نیز بخشی از فعالیت او را تشکیل می دهد. به بهانه برپایی نمایشگاه عکس هم پا تا حرم و برگزاری نمایشگاه آثارش خبرنگار خبرگزاری موج اصفهان گفتگویی با وی داشته که در ادامه می خوانید.
رسول مختاری در مورد این نمایشگاه و آثار آن در نمایشگاه توضیح داد: در این نمایشگاه تعدادی از عکس هایی ازعزاداری اهل بیت (ع) ، پیاده روی اربعین ، اماکن مذهبی، عتبات عالیات ، حرم امام رضا (ع ) و مسجد مقدس نمایش داده شده است که البته برخی از آن ها قبل تر درنمایشگاه های انفرادی به نمایش در آمده و در خصوص این عکس ها و زمان تهیه شان باید بگویم که اولین بار در سال ۹۱ به این اماکن رفته و اولین تجربه برای عکاسی از عتبات عالیات و پیاده روی اربعین همان سال بود.
این عکاس خمینی شهری افزود: قطعا هر فردی که برای اولین بار وارد این فضا می شود دستیابی به آن چیزی که می خواهد برایش خیلی آسان نیست؛ و خوشبختانه توفیقی حاصل شد که سال های بعد نیز در این سرزمین حضور داشته و فرصتی بود برای تکمیل پروسه عکاسی در این اماکن و پیاده روی اربعین حسینی.
رسول مختاری افزود: این عکس ها بخشی از تجربه حضور و عکاسی من از این اماکن مقدس در فاصله زمانی سال ۹۱ تا ۹۸ است.
عکاس جوان خمینی شهری در پاسخ این سوال که آیا عکاسی در این فضا با شرایط خاصی رو به رو است و چرا اغلب خیلی عکس های متفاوتی از این اماکن دیده نمی شود، تشریح کرد: از دیدگاه من علت اینکه خیلی عکس های خاص و متفاوتی از این اماکن در اختیار نداریم، این است که عکاسان فرصت شناسایی آن فضا را ندارند و مجالی به دست آمد که در طول این سفر فضا را شناسایی کرده و فضاهای تاثیرگذار از دید خودم را عکاسی کنم .
وی ادامه داد: از طرفی عکاسی در اماکن مذهبی و پیاده روی اربعین حسینی، کلا فضای عکاسی آیینی مذهبی با سختی هایی همراه است زیرا این مکان ها اغلب شلوغ هستند و فضای آسانی برای عکاسی نیست و ممانعت هایی در آن وجود داردو همین استرس بر روی نتیجه کار تاثیر دارد.
مختاری در جواب سوال چقدر فضا و مکان عکاسی در نتیجه کار تاثیر دارد؟ و با توجه به اینکه عکس های شما همه از مکان های خاص و مذهبی برداشته شده است چقدر بر نتیجه نهایی عکس تاثیر داشته است؟ توضیح داد:هر فرد که علاقه به اهل بیت دارد دوست دارد در اماکن مذهبی حضور پیدا کند، برای نسل ما هم این قاعده مسثسنی نیست و با توجه به سخن هایی که در مورد حضور در چنین اماکن مقدسی بود همیشه کنجکاوی دیدن تصویری از اماکن مذهبی مانند عتبات عالیات ، حرم امام رضا (ع )، مسجد جمکران و پیاده روی اربعین بوده است بنابراین عکس در کودکی برای من خیلی جذابیت داشت و بعدها این فرصت برای عکاسی از این اماکن برایم فراهم شد.
این عکاس هنرمند بیان داشت: در مورد عکس ها نیز باید بگویم من خیلی خود را مالک این عکس ها نمی دانم، درست است که سعی کردم چارچوب های فنی عکس را رعایت کنم، اما به واقع آن الهام و انرژی عکسی که می تواند به مخاطب منتقل شود از جای دیگری به درون من وارد شده که من توانستم این عکس ها را بگیرم و این انرژی از جای دیگر به مخاطب من داده می شود که وقتی مقابل این تصویر قرار می گیرد یک حس خاصی پیدا می کند. برای من همین جرقه و یا تامل مخاطب کافی است و من در این صورت نتیجه کار خود را از نمایش این عکس ها گرفته ام.
با توجه به اینکه چند سال متمادی از این فضاها عکاسی کردید آیا همچنان آن احساس و الهام برایتان وجود داشت؟ آیا آثارتان دچار تکرار نشد؟ برای عکاسی از اماکن مذهبی باید شرایط خاصی را ایجاد کرد؟
برای من عکاسی از این اماکن همچنان بکر و تازه بود به دلایل مختلف یکی از عوامل این بود که به دلیل تغییر بافت سنتی این مکان ها و تغیرات مختلف و پرسوژه بودن این پیاده روی و... ممکن است امسال فضایی را عکاسی کنید؛ ولی برای سال بعد آن فضا دیگر نباشد یا فضای جدیدی را تجربه کرد.
عامل دیگر هم این است وقتی چشمت را تمرین می دهی و تجربه پیدا می کنی هر بار به تجربه جدیدتری از آن فضا می رسی و سعی می کنی متفاوت تر از کارهای قبل عمل کنی.
وی خاطر نشان کرد: دین پرستی و زیبایی در فطرت انسان ها نهادینه شده و هر انسانی دلش می خواهد یک چیز را پرستش کند. از طرفی انسان زیبایی را هم دوست دارد. هر دو این ها منشا فطری دارند بنابراین وقتی وارد بحث هنر می شویم نباید هدفمان فقط ثبت یک چارچوب معماری باشد.
عکس را خیلی ها می توانند بگیرند؛ ولی اینکه عکاس چه پیامی را به مخاطب بدهد مهم است که به فطرت آن شخص برمی گرد یعنی آن فردی که اعتقاد دارد می داند که مقابل حرم چه حالتی باید بایستد چه خضوع و حضوری باید داشته باشد چه اعمالی را بایست انجام دهد این ها را وقتی در ذهنش داشته باشد و تربیت شده باشد دقیقا می داند از چه زاویه و در چه شرایطی باید عکاسی کند و چه المان هایی در عکسش باید رعایت شود
شما برای رسیدن به این نگاه چه کردید؟
من سعی کردم با فراهم آمدن این توفیق یعنی عکاسی اختصاصی از این فضاها یک مقدار هم خودم را تربیت بکنم. این تربیت باعث می شود شما نگاهت عوض شود و به کمک تمام انرژی هایی که به تو الهام می شود آن عکس را بگیری و همین انرژی بیرونی این حرکت را در من ایجاد می کند که به سمت عکاسی از این مکان ها بروم. به نظر من این شکل خاصی از عکاسی دینی است که اگر کسی می خواهد وارد این حوزه می شود باید یک مقدار روی خودش کار کند
به گزارش موج، نمایشگاه عکس "هم پا تا حرم " کاری از رسول مختاری عکاس برجسته تا 30 مهرماه در نگارخانه خانه میراث میدان امام اصفهان برپاست.
ارسال نظر