نگاهی به چرایی دود شدن جنگلهای محور بندرعباس-میناب
ابهامات زیادی درباره چرایی و چگونگی دود شدن هکتارها جنگل در محور بندرعباس-میناب وجود دارد که دستگاههای نظارتی میبایست هر چه سریعتر به این موضوع ورود کنند.
به گزارش خبرگزاری موج هرمزگان، جنگلها از سرمایههای ارزشمند یک اکوسیستم به حساب میآیند و حفظ آنان به مثابهی حفظ جان و سلامت انسانهاست؛ با این تفاسیر اهتمام در راستای حراست از جنگلها بسیاری ضروری مینماید. هرمزگان نیز به سبب موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی جنگلهای معدودی دارد و در این وضعیت حفاظت از آنان بسیار اهمیت بیشتری پیدا میکند. با این حال صبح روز جمعه آتشسوزی در ابتدای محور بندرعباس به میناب رخ داد که متاسفانه به دلیل برخی سهلانگاریها یا برخی تعمدات، هکتارها از پوشش گیاهی این منطقه نابود شد و علامت سوالهای بسیاری را برای افکار عمومی ایجاد کرد.
*روایت شاهدان عینی
یکی از شهروندان ساکن بندرعباس که در ساعت ۱۰ صبح روز جمعه از محور بندرعباس به سمت قلعه قاضی در حرکت بوده است، در این رابطه به خبرنگار موج گفت: در ابتدا آتش بسیار محدود بود و من با خودرو ۲۰۶ به کنار آتش رفتم. اگر تجهیزات به همراه داشتم کنترل آتش کاری نداشت اما راس ساعت ۱۰:۴۴ دقیقه با مرکز آتشنشانی بندرعباس تماس گرفتم و از آنان درخواست کمک کردم و این در حالی است که مقادیری چوب آمادهی تبدیل به زغال هم در آن محوطه دیده میشد.
وی افزود: به دلیل مشغله کاری محل را ترک کردم اما ساعت ۱۲:۴۵ هنگام بازگشت به بندرعباس، مشاهده حجم دود و آتش از چندین کیلومتر فاصله برایم باورکردنی نبود و دود کل منطقه را سیاه کرده بود و نمی دانم چرا نیروهای آتشنشانی دیر به محل اعزام شده بودند و مجدد با سازمان آتش نشانی تماس گرفتم.
*یک تناقض
هنگامی که به صفحهی اینستاگرام آتشنشانی بندرعباس مراجعه کردیم، با مغایرتی عجیب رو به رو شدیم. «حسن امینی زاده» معاون عملیات سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری بندرعباس ساعت اعلام حریق را ۱۱:۴۸ دقیقه عنوان کرده بود و این ساعت با اظهارات و مستندات شاهد عینی این رخداد یک ساعت و چهار دقیقه تفاوت داشت.
از این رو گفتوگویی را با امینی زاده ترتیب دادیم و وی در این باره اعلام کرد: آتشسوزی روز جمعه نهم آبان ماه و ساعت دقیقه به ما اعلام شد و در جریان قرار گرفتیم که درختان محوطه ایستگاه رادیویی در محور بندرعباس به میناب طعمه حریق قرار گرفتهاند.
*علت حریق
وی با بیان اینکه حریق به علت پاکسازی و آتش زدن نخالهها آغاز شده و تا نزدیکی محوطه باغ پرندگان نیز سرایت کرده است، افزود: تیم آتش نشان از ایستگاه شماره سه، چهار و هشت به محل اعزام و عملیات مهار و خاموش کردن آتش آغاز شد.
*حضور افراد با هویت نامعلوم
امینی زاده علت اصلی آتش سوزی را ظاهراً آتش زدن و پاکسازی نخالههای یک شرکت دانست و گفت: مقادیری از نخالههای یک شرکت در این منطقه روز قبل حادثه جهت پاکسازی آتش زده میشود و با مراجعه تیم آتش نشانی بندرعباس به این منطقه جهت پیگیری و اطفا حریق با افرادی که خود را زیر مجموعهی منابع طبیعی معرفی کردند مواجه شدند که با صحبتهای این افراد تیم آتش نشان ما از منطقه دور میشوند. چرا که اذعان داشتند که در حال پاک سازی محیط هستند و شرایط تحت کنترل است و با این رویکرد تیم آتش نشانی ما از منطقه دور شده اند.
وی افزود: حال مطمئن نیستم که این افراد خود پرسنل منابع طبیعی بودند یا شرکت های وابسته به منابع طبیعی و این موضوع هنوز در دست بررسی است.
*اظهار نظر منابع طبیعی
با این حال طی صحبتی که با منابع طبیعی داشتیم، مسئولان این سازمان عنوان کردند: منابع طبیعی از ماجرا اطلاع خاصی ندارد و بیان داشتند که این منطقه در حوزه منابع طبیعی نیست و جزء حوزه شهری بندرعباس است و در حیطه نظارت و اختیارات شهرداری قرار دارد اما پرسنل منابع طبیعی متوجه آتش شده اند و با آتش نشانی تماس گرفته اند و اطلاع رسانی کردهاند.
*واکنش امینی زاده
اما حسن امینی زاده، معاون عملیات سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری بندرعباس تاکید کرد: این منطقه کاملاً جنگل است و جزء حوزه شهری محسوب نمی شود.
وی علت طولانی شدن عملیات را صعب العبور بودن محل حادثه دانست و گفت: حتی دو بار ماشین خدمات رسانی آتش نشانی برای ادامه مسیر به مشکل بر خورد چرا که رفت و آمد به این محل فقط با بولدوزر امکان پذیر است.
معاون عملیات سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری بندرعباس ادامه داد: این اطفا حریق با 30 هزار لیتر آب در مرحله اول و حدود ۲۰ نیرو آتش نشان و چهار ماشین آتش نشانی از ساعت 11:48 دقیقه تا نزدیک غروب ادامه داشت.
وی ادامه داد: هر ماشین آتش نشانی چند بار بعد از اتمام تخلیه مخزن، برای آب گیری و پر کردن مخزن به آبتصفیهکن مراجعه کرد و باز هم به محل آتش سوزی بازگشتند.
*آب پاشی روش مناسبی است؟!
برخی از کارشناسان آتش نشانی معتقدند که آبپاشی در آتش سوزی جنگل و مراتع چندان روشی علمی نیست و موجب طولانی شدن مدت زمان عملیات اطفا حریق می شود و برای کنترل آتش روش های چون حفر خندق و قطع درختان مجاور آتش مناسب تر است. در این باره نیز از امینی زاده پرسیدیم که وی بیان داشت: روشهای دیگری مثل اطفاء حریق با هلیکوپتر وجود دارد که در کشور ما زیرساختهای آن موجود نیست.
*سخن پایانی
با این حال معاون عملیات سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری بندرعباس پاسخی به تناقض ساعت اعلام شده از سوی شهروندان و ساعت مراجعهی آتش نشانی و همچنین دلایل ترک محل آتش سوزی با مشاهدهی افراد به ظاهر مسئول نداد و این موضوع نیازمند بررسیهای بیشتر از سوی نهادهای نظارتی است.
ارسال نظر