شب چلهی کردستانیها محصور در قیمتهای نجومی آجیل!
بازار شب یلدا که هر سال با رونق خاصی همچون بازار شب عید در کوچه و خیابانهای شهر برگزار میشد؛ این روزها از گرمی خوبی برخوردار نیست و خریدار و فروشنده هر دو ناراضی از این وضعیت بازار هستند.
به گزارش خبرگزاری موج کردستان، یلدا در کردستان به «شهو چله» معروف است و مردمان این دیار در شب یلدا با برپایی مراسم خاص و دورهمیهای فامیلی و جمع شدن در خانه بزرگان فامیل این سنت دیرینه را جشن میگیرند اما امسال کرونا این دورهمیها را بر هم زده و مردم بخاطر پروتکلهای بهداشتی به دور از جمعهای فامیلی و در خانه خود میمانند. در این میان گویا گرانی سرسامآور اقلام خوراکی به ویژه آجیل که از اقلام اصلی این شب است تنها مهمان بلندترین شب سال مردم شده است.
بازار شب یلدا که هر سال با رونق خاصی همچون بازار شب عید در کوچه و خیابانهای شهر برگزار میشد؛ این روزها از گرمی خوبی برخوردار نیست و خریدار و فروشنده هر دو ناراضی از این وضعیت بازار هستند. اگرچه خرید برخی از تنقلات و آجیل به گفته برخی از خریداران در توانشان نیست؛ در این بین بازار فروشندگان هم انگار تعریفی ندارد و فروشندگان هم از کسادی بازار امسال گلایه دارند و نبود خریدار برای خرید را از نگرانی های شب یلدای خود عنوان میکنند.
حسن یکی از شهروندان سنندجی میگوید: «مدتهاست که خبری از ارزانی نیست. فردا طولانی ترین شب سال فرا می رسد اما گرانی و قیمت های سرسام آور، فرصت خرید را از خانوادههای ایرانی گرفته است! سالهاست که دیگر خبری از آن دورهمی های دوستانه و ساده و به دور از رنگ و لعابهای امروزی باقی نمانده و دیگر با این قیمتهای نجومی آجیل و میوه، کسی توان پذیرایی از مهمانهای یلدایی را ندارد.»
محمد توفیق یکی دیگر از شهروندان میگوید: «امروز وضعیت به گونهای شده که خانوادهها مجبور هستند بسیار محتاط عمل کنند و اولویت را به مواد غذایی بدهند. با این افزایش قیمتها دیگر پولی برای کارمند یا کارگر نمیماند که بخواهد آجیل یا تنقلات بخرد.»
آجیل به کالای لوکس ویترین مغازهها تبدیل شده است!
آجیلفروشان وضعیت خوبی ندارند و برخی هنوز بارهای سال گذشته خود را عرضه میکنند. فروش آنها نسبت به سال گذشته به گفته خود آنها بیش از 60 درصد کاهش داشته است، این درحالی است که شیوع کرونا عملا بازار شب عید این صنف را گرفت و بالا رفتن آمار و بحرانی شدن وضعیت سلامت کشور در هفتههای اخیر باعث شده که امیدی به بازار شب یلدا نداشته باشند. در کنار تمام اینها کاهش قدرت اقتصادی مردم نیز سبب شده که فعالان این صنف به فکر تغییر کاربری و خروج سرمایه خود از این کار باشند.
سعید یکی از فروشندگان آجیل و خشکبار در سنندج میگوید: «کرونا و کاهش قدرت خرید مردم باعث شده که جنسهای پارسال همچنان در انبارها باشد. خریداری وجود ندارد و همین باعث خواهد شد که بازار دچار رکود شود و به فکر تغییر شغل باشیم.»
وی که نزدیک 10 سال است در این بازار فعالیت میکند با بیان اینکه تا حالا چنین وضعیتی ندیده عنوان میکند: «به یاد ندارم هیچ وقت بازار به این وضعیت افتاده باشد. فروش ما نسبت به سال گذشته بیش از 50 درصد کاهش داشته است که مشخصا دلیل آن کاهش قدرت خرید مردم است.»
صالح فروشنده آجیل و خشکبار میگوید: «آجیلفروشان در دو زمان فروش مناسبی دارند؛ یکی مربوط به ایام نوروز و دیگری مربوط به شب چله است. در ایام نوروز که صنف ما تعطیل شد و عملا فعالان به شب چله امید داشتند که اکنون هم قیمتها چنان افزایش یافته که مردم توان خرید ندارند.»
وی میگوید: «نسبت به پارسال بیشتر از 50 درصد کاهش فروش داشتهایم آن هم در حالی که قیمتها نسبت به همین مدت سه برابر شده است و متاسفانه آجیل به کالای لوکس ویترین مغازهها تبدیل شده و دیگر جایی در سفرههای مردم ندارد.»
وقتی آجیل با طلا برابری میکند!
روند افزایش قیمت آجیل از ماه های قبل تاکنون چنان بوده است که اخیرا نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر کشور گفته است: امیدواریم شب یلدا تقاضای مردم برای خرید مصنوعات طلا بیشتر شود؛ امروز قیمت طلا کمی از یک بسته چند کیلویی آجیل شب یلدایی بیشتر است. پس خانوادهها بهتر است به جای آجیل طلا بخرند.
این در حالی است که رییس اتحادیه قنادان، آجیل و خشکبار سنندج میگوید: قیمت آجیل و خشکبار در بازار استان طی سال جاری نسبت به سال گذشته ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش دارد.
وی اضافه کرد: قیمت آجیل و خشکبار در بازار این استان در آستانه شب یلدا، نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۰ درصد گران شده است.
مظفر ارج عامل این افزایش قیمت را اینگونه تشریح میکند: بسیاری از واحدهای عرضه آجیل و خشکبار کالای خود را از بازار استانهای تهران و تبریز تهیه میکنند به همین دلیل قیمت عرضه آنها نسبت به دیگر شهرها بیشتر است.
بازار شب یلدا و ضرورتِ نظارتِ مضاعف بر قیمتها
سازمان صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی اصلی تنظیم قیمتها در بازار موظف است با حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و بازرسان مربوط، با تمام توان با افزایش افسارگسیخته قیمتها مقابله کند. به ویژه در مناسبتهایی از سال همچون اعیاد و شب یلدا که اوج خرید مردم است و زمینه را برای سودجویی برخی از فروشندگان فراهم میکند و موجب احتکار و گرانفروشی و افزایش خودسرانه قیمتها میشود این نظارتها ضرورت بیشتری مییابند.
در این باره فرزاد سردارزاده رییس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان عنوان کرد: طرح ویژه نظارت بر بازار شب یلدا از 22 تا 30 آذر اجرا میشود که طی آن 10 اکیپ مشترک شامل کارشناسان سازمان صمت، تعزیرات، دانشگاه علوم پزشکی استان و اتحادیه بر بازار شب یلدا در استان نظارت میکنند.
سردارزاده در ادامه اظهار کرد: علاوه بر این تعداد اکیپ مشترک، 6 گروه از کارشناسان سازمان صمت هم ناظر بر وضعیت بازار به ویژه عرضه کالاهای اساسی در مرکز استان هستند.
وی شیرینی، میوه و سبزیجات، آجیل و خشکبار را در اولویت نخست و گوشت و فرآوردههای پروتئینی را هم در اولویت دوم ناظران بر عرضه این اقلام در سطح استان اعلام کرد.
رییس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با بیان اینکه طی پنج روزی که طرح نظارت ویژه بر بازار شب یلدا در استان آغاز شده تاکنون مورد تخلفی شامل احتکار و گرانفروشی مشاهده نشده است تاکید کرد: هر گونه تخلفی که در بازار احراز شود در مرحله نخست پرونده آن تشکیل و به تعزیرات حکومتی ارسال میشود سپس در این فاز برای این واحد جریمه نقدی تعیین میشود و در موضوعاتی که خیلی حاد و یا چندین مرتبه تکرار شده باشد، اقدام به پلمب واحدهای متخلف خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری موج؛ قیمت آجیل و خشکبار آنقدر بالا رفته که دیگر شکی نیست که این قلم از سبد معیشتی خانوادههای کردستانی حذف شود. از سوی دیگر عرضه کنندگان آجیل و خشکبار و همچنین شیرینی و شکلات اصنافی هستند که فعالیت آنها به صورت فصلی است و با مناسبتها رونق میگیرد، اما نوروز امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا، خانوادهها از رفت و آمدهای نوروزی پرهیز کرده و انجام این فاصلهگذاری اجتماعی باعث شد این اصناف با انباشت کالا و کاهش شدید فروش خود مواجه شوند و حال در آستانه شب چله افزایش قیمت ها به وضعیت رکود بازار آنها بیش از پیش دامن زده است.
گزارش از: لیلا علی بیگی
ارسال نظر