گفت و گوی سیدمحمد رستگاری با خبرگزاری موج یزد؛
تشکیل یک خوشه به ازای هر ۱۰۰ خانوار در طرح شهیدسلیمانی شهرستان یزد/ فعالیت ۲۲۱ تیم نظارتی در دی ماه جاری
فرماندار یزد گفت: در اجرای طرح شهید حاج قاسم سلیمانی در شهرستان یزد به ازای هر ۱۰۰ خانوار یک خوشه تشکیل شده تا نسبت به شناسایی جمعیت تحت پوشش و پیگیری و رصد در مقابله با کرونا و حمایت های مادی از خانواده های نیازمند درگیر با بیماری اقدامات لازم را انجام دهند.
طرح شهید حاج قاسم سلیمانی برای مقابله با کرونا پایه ریزی شد ولی اینبار با محوریت محلات، این طرح که در سراسر کشور به اجرا در آمد تا کنون توانسته توفیقات زیادی را جهت کاهش شیوع بیماری کرونا به ارمغان بیاورد.
استان یزد یکی از موفق ترین و استان های پیشرو در اجرای طرح شهید حاج قاسم سلیمانی در مقابله با کرونا است؛ در این بین با فرماندار شهرستان یزد در این خصوص مصاحبه داشتیم که در ادامه گفت و گوی سید محمد رستگاری فرماندار یزد با خبرنگار خبرگزاری موج یزد در خصوص جزییات اجرای طرح شهید حاج قاسم سلیمانی برای مقابله با کرونا در شهرستان یزد را می خوانید.
درخصوص مقابله محله محور با کرونا(طرح شهید سلیمانی)، این طرح با چه هدفی آغاز شد؟
پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص لزوم راهاندازی فوری یک عقبه قرارگاهی و عملیاتی برای اجرای تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا و نظارت بر اجرا و با هدف قطع زنجیره تکثیر ویروس کرونا از طریق بیماریابی، این اقدام به عنوان نمونه مشخصی از جلب مشارکت مردم، هماهنگی بین بخشی و برنامهریزی و مدیریت براساس نیاز محلات و با بهرهگیری از کلیه ظرفیتهای بخش دولتی و مردمی و محلات و مساجد انجام شد.
بفرمایید طرح شهید سلیمانی در شهرستان یزد از چه زمانی شروع به کار شد؟
از 18 آبان ماه با پیشبینی و تقسیم بندی شهر یزد به 9 حوزه مقاومت بسیج و ۳۲ قرارگاه محلهمحور و ۱۲۸ پایگاه بسیج تحت عنوان طرح شهید حاج قاسم سلیمانی و مبتنی بر برنامه «هر خانه یک پایگاه سلامت» در محلههای مختلف این شهرستان کلید خورده که تاکنون ۲۷ مورد از آن با حضور مسئولان ذیربط رسما افتتاح شده است.
تا کنون چه اقداماتی انجام شده و چند گروه و محله در این قالب بسیج شدند؟
ابتدا این نکته را عرض کنم که غالب اقداماتی که تاکنون برای مقابله با کرونا انجام می شده حالت تدافعی داشته است اما در این طرح جنبه تهاجمی، پیشگیری و نظارتی دارد، قبل از شروع کار، جلسات متعدد هماهنگی تحت عنوان "قرارگاه مدیریت و کنترل اپیدمی کووید ۱۹به شیوه محله و خانواده محور(طرح شهید سلیمانی) شهرستان یزد" برگزار شده است، قرارگاههای بسیج با پایگاههای سلامت به لحاظ مرزبندی تطبیق داده شده است؛ اعضا در سه محور حمایتی، نظارتی، مراقبتی تیم بندی شدهاند، قبل از انجام بازرسی از صنوف به بازرسان آموزشهای لازم ارائه شده است و به ازای هر ۱۰۰ خانوار یک خوشه تشکیل شده که دو نفر شامل یک مرد و یک زن در راس هر یک از این خوشهها میباشند تا نسبت به شناسایی جمعیت تحت پوشش و پیگیری و رصد اعضای خانوادهها در مقابله با کرونا اقدامات لازم را انجام دهند.
پایش تک تک منازل محلات، ردیابی ارتباطات و مراقبت در منزل و انجام تست فوری و ویزیت بیماران توسط تیمهای مراقبتی، بررسی رعایت الزامات سلامت محیط و پروتکل های بهداشتی، بر حسب ضرورت انجام اقدامات قانونی واخطار و پلمب، آموزش مسائل بهره برداری هر واحد صنفی به کارگران و حمایتهای مادی و معنوی از مبتلایان از جمله اقداماتی بوده است که در ذیل این طرح انجام شده است.
دستورالعملی شامل مراحل، روشها و تجهیزات بازرسی، انواع تخلفات بحرانی و غیر بحرانی مراکز و اماکن، چک لیست خودارزیابی، الزامات شخصی بازرس و اخلاق و فرایند اجرائی تیم های نظارتی و نحوه نظارت بر اماکن مذکور تهیه گردیده که تیمها بر مبنای آن اقدامات لازم را انجام میدهند.
چه نهادهایی با چه وظایفی در این طرح شرکت دارند؟
فرماندهی عالی و مسئولیت کلی در محله با بسیج است، اما در جزء، مسئولیت تیمهای مراقبتی با حوزه بهداشت، تیمهای حمایتی با بسیج و تیمهای نظارتی با بهداشت و همکاری بسیج و شهرداریها است. اگر چه ارتباطات چند سویه در این برنامه وجود دارد. کلیه داوطلبین موظفند گزارش اقدامات روزانه خود را در فرمها و سامانههای تعریف شده ثبت نمایند و بازرسان مراکز خدمات جامع سلامت وظیفه نظارت بر تیمهای نظارتی را برعهده دارند.
نتایج حاصل از این طرح و تاثیر آن در کاهش شیوع کرونا چه بوده است؟
اجرای چنین طرحی، یعنی سپردن اجرای طرح به مردم محلات و ایجاد هماهنگی و ارتباط مابین پایگاه سلامت شهرستان یزد و پایگاه بسیج و همکاری سایر دستگاههای ذیربط و همچنین استفاده از نفوذ معنوی روحانیون، معتمدین و خیرین یک مجموعه منسجم و موثری را به وجود آورد که توانستیم با همت این عزیزان شرایط را کنترل نماییم و این شرایط کنترل شده باعث شد اکنون شهرستان یزد در وضعیت آبی و کم خطر قرار بگیرد.
یکی از دستاوردهای دیگر این بود که به طور کلی آسیبها و نواقصی در برخی از محلات وجود دارد که بطور مستقیم در ابتلا به این بیماری مرتبط نمیباشند اما در صورت عدم اصلاح، میتواند به نواقص بحرانی منجر شود، این موارد را اعضای تیم های نظارتی بررسی و شناسایی میکنند و اطلاعات آن را جهت انجام اقدامات بعدی تحویل بازرس سلامت محیط یا سلامت کار منطقه میدهند.
سایر دستاوردهای طرح شهید سلیمانی در مقابله با کرونا:
از دیگر دستاوردهای طرح در زمینه مراقبت میباشد که با توجه به حضور کارکنان مرکز بهداشت و تماسی که با خانوادههای درگیر گرفته میشود، نسبت به راهنمایی و رعایت آیین نامههای بهداشتی اقدام میگردد، در زمینه حمایتی( ۲ هفتهای) وقتی افراد درگیر با کرونا در قرنطینه خانگی میباشند، از سوی اعضا قرارگاهها بستههای حمایتی در اختیار آنها گذاشته میشود تا موارد قرنطینه و بهداشتی کامل رعایت شود، در بحث نظارت نیز با مشارکت قرارگاه رصد و نسبت به اجرای محدودیتها و رعایت آن در محلههای مختلف پیگیری میشود.
در کل شناسایی افراد مشکوک به کرونا، شناسایی افراد در ارتباط با بیماران کرونایی، حمایت مادی و معنوی از خانوادههای نیازمند درگیر بیماری کرونا، مراقبت جهت قرنطینه افراد بیمار در منزل، ارتقاء و بهبود وضعیت بهداشتی واحدهای صنفی، تبلیغات محیطی و فضاسازی شهری، استفاده از ظرفیت خیرین و تمرکز بر ویروس و چرخه انتقال آن از نتایج حاصل از این طرح بوده است.
طی نظارت های محلات چه برخوردهایی با متخلفان انجام شده ؟
فرایند اجرایی نظارت به این شکل هست که افراد متخلف توسط نیروهای داوطلب بسیج محلات شناسایی و به مرکز بهداشت معرفی میگردند، سپس تیم نظارتی به محل مورد نظر اعزام و ضمن بررسی دقیق موضوع نسبت به انجام یکی از موارد نظارتی شامل آموزش، تذکر، اخطار و یا پلمب اقدام مینمایند.
از اول دی تا 20 دی در قالب تیمهای محله محور و نظارتی 221 تیم شامل 327 نفر در محلهها حضور فعال داشتند که 75 نفر از مجموع 327 نفر از کارشناسان و متخصصان مرکز بهداشت شهرستان و 252 نفر نیز از داوطلبین و بسیجیان محلات بودهاند که در مجموع 4782 مورد بازرسی توسط این عزیزان انجام شده است که از مجموع این بازرسیها 1433 تخلف شناسایی شده، 2052 مورد اخطار صادر شده است و 149 مورد پلمب گردیده است.همچنین در این مدت 41 تیم مراقبت در منزل و تیم سلامت شامل 108 نفر فعال بودهاند.
وضعیت کرونا در حال حاضر در شهرستان یزد چگونه است؟
خوشبختانه با اقدامات پیشگیرانه و محدودیتهایی که اعمال گردید تعداد بیماران کاهش بسیار خوبی داشته و اشغال تختهای بیمارستانی نیز کاهش یافته است به نحوی که در تاریخ 23 دیماه تعداد بستریهای ما 72 مورد میباشد و روزانه حدود 4 تا 5 نفر مبتلا به کرونا شناسایی میشوند در چند روز گذشته فوت ناشی از کرونا در شهرستان نداشتهایم، و با توجه به تعریف وضعیت آبی توسط ستاد ملی مبارزه با کرونا، در حال حاضر شهر یزد در وضعیت آبی میباشد.
لازم به ذکر است زمانی که تعداد بیماران بستری کرونایی کاهش قابل ملاحظهای داشته باشد و در واقع روزانه به تعداد ۲ نفر در یک صد هزار نفر جمعیت و کمتر برسد شهرستان در وضعیت آبی کرونایی تعریف میشود، در شهرهای آبی همه مشاغل با رعایت پروتکلهای بهداشتی که اعلام میشود، میتوانند فعالیت کنند. همچنین در شهرهای آبی از این به بعد منع تردد بین شهری وجود ندارد، اما منع تردد از ساعت ۲۱ تا ۴ برقرار است. در شهرهای آبی اصناف و مشاغل گروه چهار هم میتوانند فعالیت کنند وعملا در این شهرها فعالیت برای تمام مشاغل و صنوف آزاد است.
توصیه شما در راستای رسیدن سریعتر به اهداف این طرح چیست؟
این اقدامات باید از این به بعد نیز بسیار هدفمند و با جدیت بیشتر ادامه پیدا کند، چرا که اکنون باتوجه به فروکش کردن میزان ابتلا به کرونا، فرصت طلایی در اختیار داریم تا اقدامات مهمی در زمینه مقابله با ویروس کرونا انجام دهیم، ما اعتقاد داریم در صورتی که قرارگاههای محله محور فعالیت خود را اصولی و برنامهریزی شده انجام دهند، هرگز شاهد گسترش دوباره ویروس کرونا و شیوع جدید آن نخواهیم بود.
من به عوامل اجرایی نظارت تاکید میکنم اگر بنا به هر دلیل پروتکلهای بهداشتی و مصوبات ستاد استانی مقابله با کرونا در یزد در مراکز دولتی و غیردولتی رعایت نشد نسبت به اجرای دقیق قانون در خصوص آن مرکز اقدام کنند و از شهروندان نیز میخواهیم همچنان نسبت به موضوع کرونا حساس باشند و این مهم کمرنگ نشود تا خدای ناکرده دچار موج بعدی بیماری کرونا نشویم.
امیدوارم با اجرای دقیق و موثر این طرح ارزشمند و با یاری خداوند هرچه زودتر، با ریشهکن شدن کامل بیماری کرونا، شادی و نشاط و سلامتی به جامعه بازگردد.
سخن پایانی در این خصوص را بفرمایید؟
اینجانب از اقداماتی که در محلات به منظور پیشگیری و مقابله با کرونا توسط برخی از دستگاهها به ویژه مرکز بهداشت، مخابرات، سازمان فرهنگی هنری و شهرداری یزد و همچنین هیات امناء مساجد، روحانیت معزز مساجد، نیروهای مقاومت بسیج محلات به عنوان عناصری فعال و قوی و آموزش دیده و سایر سازمانها، نهادها، سمنها و تشکلهای مذهبی، اجتماعی و فرهنگی انجام شده و میشود تشکر و قدردانی میکنم.
ارسال نظر