اهمیت توجه به تاریخ سازمانی در کتاب تاریخ آب و فاضلاب استان اصفهان ؛
تاریخ آب و فاضلاب شهر اصفهان، داستان خود شهر است
جمله معروفی منسوب به " جواهر لعل نهرو" اولین نخست وزیر هندوستان پس از اعلام استقلال با این مضمون وجود دارد که میگوید: " ملتی که تاریخ خود را نداند مجبور است آن را دوباره تکرار کند."
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج اصفهان، جمله معروفی منسوب به " جواهر لعل نهرو" در ابتدا پیش گفتار کتاب تاریخ آب و فاضلاب استان اصفهان به خوبی نشان می دهد که ضرورت تهیه و تدوین این کتاب با توجه به اهمیت تاریخی آن بیش از پیش احساس می شده و سازمان آب و فاضلاب استان اصفهان به خوبی این ماموریت تاریخی خود را جهت حفظ و انتقال آن به آیندگان انجام داده است . این کتاب پیش از هرچیزی یک سند تاریخی از آغاز و شکل گیری صنعت آبفا در استان اصفهان است که باعث شکل گیری این صنعت در دیگر شهرهای ایران شده و به نوعی می توان عامل پیشرفت ایران در صنعت آبفا را ، سازمان آب و فاضلاب استان اصفهان معرفی کرد .
بدون شک وقتی استان و شهر اصفهان به عنوان بنیانگذار صنعت آبفا در کشور مطرح می شود نیاز است تا در ارتباط با این صنعت تحقیق و پژوهشی انجام شود . سابقه این صنعت و ایجاد شبکه خطوط آب و فاضلاب به بیش از چهل سال می رسد که خود یک تاریخ را در برمی گیرد که پر از فراز و فرود های مختلف بوده و با اتفاقات مختلف همراه بوده است.
شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان با هدف مستند سازی تلاش هایی که از دهه چهل تا کنون در راستای ارائه خدمات زیر بنایی همچون تامین آب شرب سالم و بهداشتی و جمع آوری، دفع و تصفیه فاضلاب به مردم اصفهان صورت گرفته، کتاب تاریخ آب و فاضلاب اصفهان را در ۶۰۴ صفحه ، قطع وزیری و در قالب شش فصل و دو ضمیمه منتشر کرده است.
«عبدالمهدی رجایی» مورخ و از پژوهشگران دانشگاه اصفهان و « مهرداد خورسندی » سرپرست گنجینه و مرکز اسناد شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان، کار نگارش این کتاب را در مدتی بیش از یک سال به انجام رسانده اند.
«اصفهان در دهه ۱۳۴۰ شمسی»، «اصفهان پیش از تشکیل سازمان آب و فاضلاب»، «تأسیس سازمان آب و فاضلاب اصفهان»، «گسترش کار سازمان آبفا به شهرهای اطراف» و «تشکیل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان» عناوین پنج فصل نخست این کتاب را تشکیل میدهند. فصل ششم این کتاب که «تاریخ شفاهی» نام دارد حاوی ۲۰ مصاحبه با افراد مطلع و تأثیرگذار در طول تاریخ فعالیت شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان است که مطالعه آن برای مخاطب جذاب و لذتبخش خواهد بود که با ناگفته های بسیاری در این خصوص آشنا خواهند شد .
گفتنی است ضمیمه نخست این کتاب به «خاطرات امیر سعید موسوی حجازی» بنیانگذار سازمان آب و فاضلاب اصفهان در سال ۱۳۴۵ اختصاص دارد که نگاهی ژرف و موشکافانه به معضل تامین آب شرب و همچنین جمع آوری، دفع و تصفیه فاضلاب در کهن شهر اصفهان انداخته است. ضمیمه دوم این کتاب نیز شامل ۱۳ سند و ۷۴ قطعه عکس است که تعداد زیادی از آن ها برای نخستین بار در این کتاب منتشر شده است .
صنعت آبفا در اصفهان پایه گذاری شده و دیگر استانهای کشور با الگو برداری از اصفهان، چگونگی ارائه خدمات آبفا را در دستور کار قرار دادند و بدون شک این کتاب به خوبی زوایای پنهان صنعت آبفا را در اصفهان نشان داده و تاثیری که دیگر استان ها گرفته اند را به خوبی جلوه می دهد .
در بخش هایی از این کتاب می خوانیم :
" تاریخ آب و فاضلاب شهر اصفهان ، درواقع داستان خود شهر است . داستان حیات اجتماعی کلانشهری است که از یک شهر کوچک ، در واحه ای کنار رودخانه زاینده رود آغاز شده و به اصفهان امروز می رسد . "
این کتاب بر خلاف کتاب هایی که در مورد کارنامه فعالیت سازمان ها یا گزارش کار آن ها به نگارش درمی آید ؛ و آن نگاهی یک سویه به وقایع دارد و فقط از دریچه چشم سازمان ، مخاطبین را می نگرد و لاجرم فقط به درج آمارهای باشکوه و جدول های رنگین پرداخته می شود، تلاش کرده که سازمان آب و فاضلاب را در میان جامعه در هم تنیده با آن ببینیم. بنابراین در تعامل تنگاتنگ و روزانه با مردم قرار دارد و بررسی این سازمان بدون مردم یک کار ناقص و ابتر خواهد بود .
هر سازمان و نهادی نیازمند آن است که تاریخچه شکل گیری ، روند خدمات رسانی و نیز نوع خدماتش را تدوین ، ثبت و ضبط کند . این کتاب (تاریخ آب و فاضلاب استان اصفهان ) می تواند ابعاد خدمت رسانی و گستره آن را نشان داده و نیز به مدیران و کارکنان آن سازمان ( آبفا ) کمک بسیار نماید تا بتوانند در شرایط گوناگون و در مواقع تصمیم گیری و سیاست گذاری ، نقبی به گذشته زده و تجربیات دیروز را مدنظر داشته باشند.
ارسال نظر