English

برداشت سالیانه ۲۴۳ میلیون متر مکعب آب از منابع آب زیرزمینی حوضه مرزی غرب

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان گفت: سالیانه از منابع آب زیرزمینی حدود ۲۴۳ میلیون متر مکعب آب، جهت مصارف شرب، صنعت و کشاورزی در حوضه مرزی غرب برداشت می شود.

برداشت سالیانه 243 میلیون متر مکعب آب از منابع آب زیرزمینی حوضه مرزی غرب

به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج کردستان، عرفان مومن پور در جلسه ای که به منظور بررسی اجرای پروژه‌های طرح احیا و تعادل بخشی و سازگاری با کم آبی با حضور معاون حفاظت، بهره‌برداری و امور اجتماعی حوضه آبریز رودخانه‌های کرخه و مرزی غرب برگزار شد، ضمن ارائه گزارش کلی از وضعیت منابع آب استان و اقدامات صورت گرفته توسط این حوزه، گفت: در حوزه مرزی غرب ۸ هزار و  ۱۶۰ حلقه چاه داریم که این از تعداد ۱۴ هزار حلقه چاه موجود در استان و ۶۱۱ حلقه نیز در حوزه کرخه است.

وی اظهار کرد: در حال حاضر ۵۱ رشته قنات با حجم تخلیه سالیانه ۱.۷ میلیون متر مکعب و در حوزه کرخه ۱۴ رشته با حجم تخلیه ۰.۳ میلیون متر مکعب و ۱۹ هزار و ۴۴۳ دهنه چشمه با پتانسیل تخلیه  ۱۳۴ میلیون مترمکعب، در استان موجود است که وجود این تعداد چشمه، پتانسیل قابل توجه آب در این حوضه ها را نشان می دهد.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان افزود: سالیانه از منابع آب زیرزمینی حدود ۲۴۳ میلیون متر مکعب آب، جهت مصارف شرب، صنعت و کشاورزی در حوضه مرزی غرب و در کرخه نیز ۱۷.۷ میلیون متر مکعب، برداشت می شود.

مومن پور ادامه داد: وسعت حوضه های آبریز مرزی غرب در این استان ۹ هزار و ۴۱۲ کیلومتر مربع و میزان آب قابل برنامه ریزی در منابع زیرزمینی ۴۵ میلیون متر مکعب و در بخش سطحی هم  ۸۲۴ میلیون متر مکعب است که این اعداد در حوضه کرخه با مساحت تقریبی ۴۶۹ کیلومتر مربع به ترتیب ۷.۱ و ۳۶.۸ میلیون متر مکعب هستند.

وی یادآور شد: در حوضه کرخه ۶۶۱ حلقه چاه، ۱۴ قنات و ۳۹۱ دهنه چشمه وجود دارد که برداشت سالیانه در این حوضه ۱۷.۷ میلیون متر مکعب بوده و عمدتاً شهرستان کامیاران در حوضه کرخه قرار دارد.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان به وضعیت بارش در در حوضه سیروان اشاره کرد و بیان کرد: در سال آبی جاری میزان بارش در این حوضه ۵۶ میلیمتر که این عدد در سال گذشته ۷۴ میلیمتر، بوده و به نسبت دراز مدت ۳۱ درصد کاهش بارندگی را در آبان و ۳۹ درصد هم در تجمعی از ابتدای سال آبی در حوضه سیروان داشته ایم و در حوضه زاب نیز در آبان ماه امسال ۵۵ درصد نسبت به درازمدت و به صورت تجمعی از ابتدای سال آبی جاری تاکنون ۶۰ درصد کاهش بارندگی داشته ایم در حوضه کرخه نیز ۳۷ درصد تاکنون و در دراز مدت ۴۶ درصد کاهش بارندگی را شاهد بوده ایم.

مومن پور گفت: استان کردستان به ۳ حوضه آبریز دریاچه ارومیه، سفیدرود و مرزی غرب تقسیم بندی شده که برای سال ۱۴۰۰ از مجموع ۱۷۰ انسداد غیرمجاز ۵۰ فقره در همین حوضه با حجم ۰.۴ میلیون متر مکعب صورت گرفته و تعداد ۱۰۰ دستگاه کنتور از کل ۳۰۰ دستگاه در مرزی غرب نصب شده است.

وی به اجرای سازگاری با کم آبی در استان اشاره کرد و اظهار کرد: در سند سازگاری با کم آبی مجموعاً این استان مکلف به صرفه جویی حدود ۲۷۰ میلیون متر مکعب در حوضه آب زیرزمینی است و در حال حاضر، کل میزان صرفه جویی ما در حوزه مرزی غرب در فاز اول ۱۹ و در فاز دوم ۲ میلیون متر مکعب است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان به اقدامات و پیشرفت طرح تعادل بخشی نیز اشاره کرد و افزود: اقدامات و درصد پیشرفت های صورت گرفته در بخش تعادل بخشی به این صورت است که در گروه‌های گشت و بازرسی ۱۰۰ درصد، در آب برگشتی به آبخوان ۸۱۷ درصد، در انسداد و مسلوب المنفعه کردن چاه‌های غیرمجاز ۲۶۲ درصد، نصب کنتور حجمی ۲۰ درصد ، جلوگیری از اضافه برداشت و آماربرداری از منابع و  مصارف آب ۹۵ درصد بوده و در حال حاضر عملکرد شرکت آب منطقه‌ای کردستان در تعیین تکلیف چاه‌های فاقد پروانه جزء ۵ استانی است که ۱۰۰ درصد پیشرفت کار داشته‌اند.

مومن پوربه وضعیت ذخیره آب سدهای استان اشاره کرد و ادامه داد: از مجموع ۱۸ سد در حال بهره‌برداری و اجرا که در استان وجود دارد مجموعاً ۲ هزار و ۸۰۸ میلیون مترمکعب ذخیره آب داریم که از این مقدار حدود یک هزار و ۳۰۰ میلیون مترمکعب آن در تولیت و بهره برداری آب منطقه‌ای کردستان و یک هزار و ۵۰۰  میلیون متر مکعب آن نیز که شامل سدهای تالوار زنجان، گاوشان کرمانشاه، شهید کاظمی آذربایجان غربی، آزاد، ژاوه و قوچم هم زیرنظر شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران می باشند خارج از تولیت این شرکت است.

وی به وجود تأسیسات و زیرساخت‌های مناسب جهت رصد بارش و وضعیت آب سدها اشاره کرد و یادآور شد: در این شرکت اتاق دیسپاچینگ موجود است که عملاً امکان کنترل تمام تأسیسات شامل؛ ایستگاه‌های هیدرومتری، ایستگاه‌های آب و هواشناسی، برف سنجی و باران سنجی، وجود دارد.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه