احسان ارکانی:
اصلاح نظام پرداخت یارانهها نیازمند اتاق فرماندهی سه قوه است
نماینده مردم نیشابور بیان کرد: هدف از اجرای این طرح، مقابله با رانتها و دلالیهایی است که تاکنون به دلیل اختلاف میان نرخ ارز ترجیحی و آزاد ایجاد میشد، کما اینکه در همین روزهای ابتدایی اجرای طرح، آن صرفهای که پیش از این برای قاچاق آرد، روغن، برخی نهادها و لبنیات وجود داشت، از بین رفته است.
به گزارش خبرگزاری موج خراسان رضوی، احسان ارکانی نماینده مردم نیشابور و فیروزه در مجلس شورای اسلامی در سخنانی عنوان کرد: طرح حذف ارز ترجیحی و اصلاح نظام پرداخت یارانهها هماکنون اجرایی شده و وظیفه همه ماست به گونهای به دولت کمک کنیم تا اشکالات اجرایی این طرح به حداقل ممکن برسد و مردم از ثمرات آن بهرهمند شوند.
ارکانی در ادامه گفت: اگر قبل از اجرای طرح هم برخی هماهنگیها میان تیم اقتصادی دولت با یکدیگر و نیز با مجلس و نخبگان وجود داشت، برخی اشکالات کنونی این طرح نیز به حداقل ممکن میرسید، اما در هر حال الان و بعد از اجرایی شدن طرح، این هماهنگیها ضرورتیتر از گذشته است.
نماینده مردم نیشابور با اشاره به آغاز طرح اصلاح نظام پرداخت یارانهها از سوی دولت تاکید کرد: هدف از اجرای این طرح، مقابله با رانتها و دلالیهایی است که تاکنون به دلیل اختلاف میان نرخ ارز ترجیحی و آزاد ایجاد میشد، کما اینکه در همین روزهای ابتدایی اجرای طرح، آن صرفهای که پیش از این برای قاچاق آرد، روغن، برخی نهادها و لبنیات وجود داشت، از بین رفته است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی افزود: اخیراً در بازدید از یک کارخانه روغنکشی در حوزه انتخابیه این نکته را به ما گفتند که تا سال گذشته ۲۵ درصد از تولیدات این قبیل کارخانهها که با مواد اولیه با نرخ ارز ترجیحی تولید میشده، به بازار عرضه نمیشده و قاچاق یا احتکار میشده است؛ بنابراین وقتی این ارز حذف شود دیگر چنین اختلاف قیمتی وجود ندارد و چنین رانتها و مفاسدی هم در شبکه توزیع وجود نخواهد داشت.
وی با اشاره به الزامات اجرای درست طرح اصلاح نظام پرداخت یارانهها متذکر شد: نخستین نکته این است که عددی که به عنوان مابهالتفاوت نرخ ارز آزاد و ترجیحی و نیز جبران قدرت خرید مردم به آنان پرداخت میشود، محاسبه مجدد و دقیقتری را در دولت نیاز دارد.
ارکانی ادامه داد: به عنوان مثال، وقتی قیمت روغن آزاد میشود، فقط روغن گران نمیشود بلکه تمام اقلام غذایی که روغن در آنها به کار میرود نیز گرانتر میشود و این اتفاق در ارتباط با مواد تولیدشده با تخممرغ و لبنیات نیز صادق است، بنابراین یک محاسبه دقیق و مجدد لازم است تا میزان افزایش هزینه خانوارها با اجرای این طرح به طور واقعی مشخص و در قالب یارانه جبران شود.
وی اضافه کرد: نکته دوم در اجرای این طرح، اصلاح و بازبینی بانک اطلاعاتی سازمان هدفمندسازی یارانهها است؛ در حال حاضر افراد قابل توجهی هستند که نسبت به عدم دریافت یارانه معترضند، در حالیکه طبق مستندات ارائه شده مشمول دریافت یارانه هستند و برعکس، افرادی هم هستند که مثلاً چند واحد مسکونی دارند و یارانه به آنها پرداخت میشود.
نماینده مردم نیشابور تصریح کرد: اخیراً در جلسه با رئیس سازمان هدفمندسازی یارانهها نیز متوجه شدیم که بانک اطلاعاتی این سازمان براساس شرایط واقعی امروز بهروز رسانی نشده در حالی که امروز دیگر نباید خلا و اشکالی در بانک اطلاعاتی هدفمندی یارانهها داشته باشیم.
وی همچنین یادآور شد: نکته سوم در اجرای این طرح، آن است که مجریان طرح باید نگاه واقعبینانهتری نسبت به واقعیتهای کف جامعه و نحوه اجرای طرح داشته باشند؛ مثلاً اخیراً یکی از وزرا بحث رصد میزان مصرف جامعه با بهرهگیری از هوش مصنوعی را مطرح کرده که ایده خوبی است، اما این ایدهها وقتی به درد میخورد که جنبه تئوریک نداشته باشد و به صورت عملیاتی و متناسب با واقعیتهای جامعه اجرا شود.
ارکانی اذعان کرد: در مباحثی مثل الگوی پیادهسازی طرح درباره اقلام مختلف، واقعبینی کاملی برمبنای استفاده از تجربیات صاحبنظران و اصناف باید وجود داشته باشد تا نقاط اشکال و ابهام برطرف شود.
نماینده مردم نیشابور در ادامه اعلام کرد: نکته مهم دیگر در اجرای این طرح، این است که همچنان جریان اطلاعرسانی و توضیح درباره اهداف و ابعاد طرح با خلا و ابهام مواجه است و در حوزههای انتخابیه مشاهده میکنیم که مردم همچنان دچار ابهام هستند و افکار عمومی و نخبگانی به قدر کافی اقناع نشدهاند.
ارکانی گفت: حتی بعضاً مشاهده میکنیم که فرمانداران و استانداران که در نوک پیکان اجرای این طرح هستند، نسبت به ابعاد مختلف طرح و دستورالعملهای اجرایی آن توجیه نشدهاند و اطلاع کافی ندارند و طبیعتاً نمیتوانند پاسخگوی مردم در سطح شهرستانها شوند و این میتواند مشکلزا شود.
وی تاکید کرد: در عین حال دولت خودش به عنوان مجری که ابزارهای مدیریتی را در اختیار دارد، باید با جدیت و عزم بیشتر این مسائل را در همین ابتدای اجرای طرح حل کند و حل این مسائل هم نیازمند ایجاد یک اتاق فرماندهی واحد متشکل از نمایندگان تخصصی سه قوه است که به طور منظم و در طول هفته چندین جلسه برگزار کرده و اشکالات اجرایی طرح را به صورت دقیق رصد و حل کنند.
نماینده مردم نیشابور افزود: شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا که در سالهای اخیر و برای مقابله با جنگ اقتصادی دشمن ایجاد شده، تاکنون بیشتر جنبه مشورتی داشته اما حالا که طرح مهمی مانند اصلاح نظام پرداخت یارانهها عملیاتی شده این شورا نیز باید حالت اتاق فرماندهی عملیات و اجرای آن را بگیرد و تعداد جلسات آن هم افزایش یابد تا به صورت لحظهای اشکالات را رصد و برای حل آنها تصمیمگیری کنند.
ارکانی خاطرنشان کرد: اثرات تورمی انتظاری این طرح فعلاً خودش را نشان نمیدهد و از ۲-۳ ماه آینده معلوم خواهد شد، چرا که بسیاری از اقلام توزیعی فعلی مانند روغن، همچنان با ارز ترجیحی که پیش از این ارائه شده تولید میشوند، بنابراین از ۲-۳ ماه آینده میتوان ارزیابی دقیقی از نحوه اجرای درست این طرح داشت.
ارسال نظر