علی اکبر نیکو اقبال در گفتگو با خبرگزاری موج مطرح کرد؛
دولت برای جبران کسری بودجه تنها به انتشار اوراق اکتفا نکند/ دولت برنامه اساسی برای جبران کسری بودجه ندارد
یک اقتصاددان گفت: در شرایط کنونی پیش بینی می شود حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه داشته باشیم و دولت برنامه اساسی برای جبران کسری بودجه ندارد و از طرف دیگر بانک مرکزی باید نرخ ارز را در یک دالان تثبیت کند تا دلار و یورو از نرخ مشخصی بالاتر نرود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، در چند سال گذشته تورم سر به فلک کشیده و بسیاری از کارشناسان نسبت به آینده اقتصادی نگران هستند، این در حالی است که یکی از وظایف اصلی بانک مرکزی حفظ ارزش ریال و تثبیت آن در اقتصاد است و هنوز هیچ اقدامی برای کنترل آن صورت نگرفته است. علی اکبر نیکو اقبال، اقتصاددان در گفتگو با خبرگزاری موج با تاکید بر اینکه بانک مرکزی باید مانع از بروز نوسانات نرخ ارز و طلا شود، تاکید کرد: در حال حاضر این نوسانات ارزی نگرانیهایی را برای فعالان اقتصادی ایجاد کرده، زیرا سرمایهگذاری و تولید در کشور در هاله ای از ابهام فرو رفته است.
در حال حاضر اقتصاد کشور دچار رکود تورمی است، چه عواملی به این مشکل دامن زده و چه تبعاتی دارد ؟
در یک سال گذشته رشد ۳۰ درصدی نقدینگی بدون اینکه به بخش های مولد وارد شود به بازارهای مختلفی همچون مسکن، خودرو و ... وارد شده و فعالیتهای سفتهبازی را افزایش داده است، البته بخشی از این نقدینگی در بازار سرمایه، رشدهای نجومی را رقم زده است. این نوسانات مانع از ورود سرمایه به بازارهای مولد می شود، زیرا همه تمایل دارند که برای حفظ ارزش پول خود وارد هر نوع کسب و کاری حتی کاذب شوند.
رشد نقدینگی در اقتصاد کشور چه اثراتی گذاشته است؟
در ماه های اخیر حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد ارزش سهام بورس رشد داشته است که بخشی از آن مورد هجوم نقدینگی قرار گرفته و گرایش افراد برای انجام کار سودجویانه را افزایش داده است. چرایی این موضوع ریشه در وضعیت نامناسب اقتصادی کشور و تلاش مردم برای حفظ ارزش داراییهای ریالی خود است.
دولت چه سیاست هایی برای مقابله با رشد نقدینگی در نظر دارد و آیا این سیاست ها اثرگذار هستند؟
بانک مرکزی در حال حاضر به دنبال جلوگیری از ورود نقدینگی به جریانات سفتهبازانه با انتشار اوراق ارزی است، سیاستگذاری پولی در تلاش است با انتشار گواهی سپرده ارزی، نقدینگی را تحت کنترل خود درآورد و گردش پول در اقتصاد را کاهش دهد. به عبارت دیگر نقدینگی ۳۰ درصدی و تورم بیش از ۴۰ درصدی اقتصاد کشور را تهدید می کند، از این رو استفاده از ابزارهای مالی برای هدایت نقدینگی مناسب می باشد، به طوری که سرمایهگذاران می توانند با خرید گواهی سپرده ارزی از مزیت هایی برخوردار شوند، در واقع افرادی که وقت ندارند بازارهای مختلف اقتصادی را رصد کنند و در جریان تغییرات قرار بگیرند، با اقدام به نگهداری ارزهای خارجی در صندوقهای پسانداز خانگی سعی دارند ارزش دارایی های خود را حفظ کند.
آیا به صرف انتشار اوراق ارزی مشکل اقتصاد و نقدینگی برطرف می شود؟
در شرایط کنونی بیاعتمادی به دولت باعث شده مردم تمایلی به خرید این اوراق نداشته باشند و ممکن است سیاستگذاری برای کنترل نقدینگی و تورم را با شکست مواجه کند، زیرا اگر سرمایهگذاران گواهی سپرده ارزی را نخرند دولت نمیتواند رشد نرخ ارز را متوقف کند. از طرف دیگر انتشار گواهی سپرده هرچند میتواند در مدت زمان کوتاهی منابع مالی لازم را در اختیار دولت قرار دهد و بخشی از کسری بودجه بزرگ دولت را موقتا کاهش دهد، اما نباید فراموش کنیم که اقتصاد ایران نیازمند تغییرات ساختاری بزرگی است که مهار مخارج عجیب و غریب دولت سرلوحه آن قرار میگیرد. مساله دیگر این است که در شرایط کنونی پیش بینی می شود حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه داشته باشیم و دولت برنامهای اساسی برای جبران کسری بودجه ای ندارد. از طرف دیگر بانک مرکزی باید نرخ ارز را در یک دالان تثبیت کند تا دلار و یورو از نرخ مشخصی بالاتر نرود.
ارسال نظر