زمین و اسرار آن
ساختار درونی زمین از قشرهای کرویشکل و لایهبندی شدهای که دارای مرکز مشترکی هستند تشکیل می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، زمین همان زمینی که بر روی آن زندگی می کنیم و دارای اسرار و ساختاری است که بعضا اگر هم بدانیم از آن غافل هستیم. زمین در واقع سومین سیاره منظومه شمسی محسوب می شود و دارای عناصر مختلفی است که در ادامه به آن می پردازیم.
زمین؛ سومین سیاره منظومه خورشیدی
همانطور که می دانید، زَمین سومین سیارهٔ منظومهٔ خورشیدی محسوب می شود که در فاصلهٔ ۱۴۹٬۶۰۰٬۰۰۰ کیلومتر از ستارهٔ خورشید قرار دارد.
اگر بخواهیم به لغت و معنای آن بپردازیم می توان اینطور گفت که، از نظر واژهشناسی ایرانی، زم در زبان اوستایی به معنای سرد است که با پسوند «ین»، واژهٔ زمین را به معنای «جسم سرد» به وجود آمده است.
نام این سیاره در زبان عربی «الأرض» (جمع: اراضی) است و نام زمین تنها نام فارسی و غیر عربی یک سیاره در منظومهٔ خورشیدی است که بهطور گسترده در فارسی رایج است.
زمین جزو سیارات داخلی سامانهٔ خورشیدی محسوب می شود و می توان گفت زمین ششمین جسم در منظومهٔ خورشیدی بر پایهٔ جرم و حجم است.
ساختار زمین، عناصر و ترکیبات سازندهٔ آن
ساختار زمین یا بهتر بگوییم ساختار درونی زمین از قشرهای کرویشکل و لایهبندی شدهای که دارای مرکز مشترکی هستند تشکیل می شود.
زمین از کانیها، گدازه، مایعات و ترکیبات فرّار ساخته شدهاست و اکسیژن فراوانترین عنصر سازندهٔ بخش سنگی زمین (پوسته و گوشته) است.
برخی از عناصر ساختار زمین معروف به عنصرهای خاکی کمیاب یا فلزات خاکی کمیاب هستند که این فلزات عبارتند از:
اسکاندیم (Sc)، ایتریم (Y)، لانتان (La)، سریم (Ce)، پرازئودیمیم (Pr)، نئودیمیم (Nd)، پرومتیم (Pm)، ساماریم (Sm)، یوروپیم (Eu)، گادولینیم (Gd)، تربیم (Tb)، دیسپروزیم (Dy)، هولمیم (Ho)، اربیم (Er)، تولیم (Tm)، ایتربیم (Yb) و لوتتیم (Lu). هنگامی که این فلزات با فلزات دیگر آلیاژ میشوند، برخی میتوانند افزایش خاصیت مغناطیسی، مقاومت و دمای بالا و ویژگیهای دیگری را ارائه دهند. برای نمونه، آهنربا با مقاومت بالا از نئودیمیم، آهن و بور ساخته شدهاست.
لایه های درونی زمین بر اساس ترکیب شیمیایی وجنس مواد
پوسته
این لایه لایه ای است که ما بر روی آن زندگی می کنیم و ذخایر نفت و گاز و معادن فلزی و سفره اب بر روی این لایه قرار دارد.
گوشته
لایه میانی است که از زیر پوسته شوع می شود و تا بالای هسته ادامه دارد که نس این قسمت با بقایای لایه ها فرق دارد.
هسته
این لایه در مرکز زمین به وجود امده است که جنس بیشتر این لایه از نیکل و اهن است.
لایه های درونی زمین از نظر مواد تشکیل دهند( جامد مذاب خمیری)
سنگ کره
پوستهای سفت و سخت است. سنگکره خارجیترین لایهٔ سیاره است و سنگکره در زمین، سنگکره دارای پوسته و بخشی از گوشتهنزدیک به پوستهاست و در مقیاسهای زمانی از هزاران سال یا بیشتر دارای رفتار الاستیک بودهاست. صفحات بشقابی شکل دهندهٔ پوستهٔ زمین بهطور کل از دو نوع سنگکرههای اقیانوسی و سنگکرههای قارهای ضخیمتر تشکیل میشوند که هر نوع پوستههای خاص خود را دارند.
ضخامت سنگ کره حدود 100 کیلومتر است که بر روی خمیر کره حرکت می کند.
خمیر کره
لایه سنگ نرم، گرمادیدهای که بلافاصله در زیر سنگکره سخت قرار گرفته و اجازه میدهد کفههای سنگکره در حدود سطح زمین به آهستگی حرکت کنند.
عمق خمیر کره حدود 350 کیلومتر است که در زیر سنگ کره تا بالای گوشته زیرین قرار دارد و منشا بیشتر اتش فشان ها و زمین لرزه ها به این قسمت مربوط است.
گوشته زیرین
لایه گوشته زیرین، دارای حالت جامد است که از زیر خمیر کره تا بالای هسته خارجی قرار دارد.
هسته خارجی
هستهٔ خارجی زمین، لایهای از ساختار زمین است که هستهٔ درونی را فرا گرفته و بر عکس هسته داخلی حالت مذاب دارد و در زیر گوشته قرار گرفتهاست. هستهٔ بیرونی دارای حرکات همرفتی است که سرعت آنها چندین کیلومتر در سال است.
هسته داخلی
این بخش حالت جامد دارد و مرکز زین را تشکیل میدهد و به دلیل گرمای زیاد و فشار لایه های بالایی هسته داخلی حالت جامد دارد.
بیشتر بخوانید:
۱۲ قمر جدید برای سیاره مشتری کشف شد / زحل شکست خورد
تلسکوپ جیمز وب دچار نقص فنی شد
یک شهابسنگ ۷.۷ کیلوگرمی در جنوبگان کشف شد
ارسال نظر