روش مقاوم سازی ساختمان با FRP (اف آر پی) چیست؟
مقاوم سازی با FRP (اف آر پی)، جدیدترین و نوین ترین روش مقاوم سازی ساختمانها است. کامپوزیتهای پلیمری مقاومت بسیار بالایی داشته و میتوانند به سادگی و در کوتاه ترین زمان ممکن در محل اجرا شوند.
، اهمیت مقاوم سازی در ساختمانها با کاربری متفاوت آنقدر زیاد است که عملا عدم استفاده از این روش های مقاوم سازی ساختمان، میتواند مشکلات بسیار زیادی را به وجود آورد. روشهای نوین مقاوم سازی در ساختمانها می توانند جایگزین روشهای هزینه بر قدیمی شوند و در عین حال به عملکرد ساختمان در هنگام وارد آمدن بارهای مختلف کمک کنند. یکی از بهترین روشهای مقاوم سازی که مورد تایید سازمان نظام مهندسی و مراجع ذی ربط نیز میباشد، مقاوم سازی با FRP (اف آر پی) است. در این روش از کامپوزیتهای پلیمری برای مقاوم سازی ساختمانها استفاده میشود تا بتوان شاهد عملکرد ساختمانهای مسکونی، تجاری و اداری بود.
مقاوم سازی ساختمان با FRP چیست؟
مقاوم سازی با FRP (اف آر پی)، جدیدترین و نوین ترین روش مقاوم سازی ساختمانها است. کامپوزیتهای پلیمری مقاومت بسیار بالایی داشته و میتوانند به سادگی و در کوتاه ترین زمان ممکن در محل اجرا شوند. امروزه و با کاهش قیمت مصالح برای مقاوم سازی ساختمان با FRP، بسیاری از کارفرمایان علاقه مند به اجرای این روش نوین مقاوم سازی باشند.
مقاوم سازی با FRP با کمک الیاف FRP و چسب و رزین اپوکسی اجرا میگردد. میتوان انواع تیر، دال بتنی، ستون، فونداسیون و دیوار بتنی و حتی غیر باربر ساختمان را به روش مقاوم سازی با اف آر پی تقویت نموده تا شاهد عملکرد بهتر ساختمان و افزایش مقاومت آن در برابر بارهای وارده باشیم.
در مقاوم سازی ساختمان با FRP از کدام مصالح استفاده می شود؟
از جمله مصالحی که برای مقاوم سازی ساختمان با اف آر پی مورد نیاز هستند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
۱- فیبر و الیاف کربن
فیبر و الیاف کربن که با گرماژ مختلف قابل استفاده می باشند. فیبر و الیاف کربن در دو نوع تک جهته و دو جهته موجود بوده و عمدتا در مقاوم سازی ساختمان از الیاف کربن تک جهته استفاده میشود.
۲- فیبر و الیاف شیشه
الیاف شیشه یا فایبرگلاس همانند الیاف کربن در گرماژ مختلف و در دو نوع الیاف شیشه تک جهته و دو جهته موجود بوده و عمدتا در مقاوم سازی ساختمان از الیاف شیشه تک جهته استفاده میشود.
۳- لمینت کربن
لمینت کربن که از چند لایه بهم چسبیده الیاف کربن تشکیل شده و می تواند مقاومت بسیار زیادی داشته باشد.
۴- چسب و رزین اپوکسی
چسب و رزین اپوکسی که برای نصب الیاف FRP روی تیرها، ستون های بتنی و هر بخش دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
۵- میلگرد FRP
میلگرد FRP یکی دیگر از انواع محصولات مورد استفاده در طرح مقاوم سازی با FRP میباشد.
مزایای مقاوم سازی ساختمان با FRP (اف آر پی) چیست؟
مقاوم سازی با FRP می تواند مزیت های زیادی را برای ساختمان به همراه داشته باشد که از جمله آن ها، میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- وزن بسیار کم FRP
- مقاومت کششی بالای الیاف اف آر پی
- ضخامت کم لایه های اف آر پی
- صرفه جویی در زمان و هزینه های مقاوم سازی با FRP
- مقاومت بالای الیاف اف آر پی در برابر خوردگی
- عدم توقف اجرای مراحل ساختمان سازی در هنگام اجرای FRP
در طراحی مقاوم سازی با FRP از کدام آیین نامه ها استفاده می شود؟
برای طراحی مقاوم سازی با FRP بسیار مهم است که از آیین نامه های تدوین شده و مورد تایید استفاده گردد. چرا که طبیعتا زمانی می توان از مزیت های مقاوم سازی با اف آر پی بهره مند شد که به صورت اصولی مراحل مقاوم سازی انجام شوند. در شرکت های مقاوم سازی همچون شرکت مقاوم سازی افزیر دو آیین نامه ACI440 و نشریه 345 برای مقاوم سازی با FRP مورد استفاده قرار میگیرند. آیین نامه ACI440، آیین نامه ای است که در سال 2015 با 11 فصل از سوی انجمن بتن آمریکا تدوین شد و دارای تمامی جزئیات اجرای اف آر پی در ساختمان ها میباشد. نشریه 345 از سوی سازمان برنامه و بودجه برای بهسازی ساختمانهای بتنی با FRP روی کار آمده است. مطابق نشریه 345 که با عنوان "راهنمای طراحی و ضوابط اجرایی بهسازی ساختمان های بتنی موجود با استفاده از مصالح تقویتی FRP" منتشر شده است، استفاده از مواد مرکب ساخته شده از الیاف در محیط رزین پلیمری به عنوان پلیمرهای مسلح شده با الیاف به عنوان یک ضرورت در جایگزینی مصالح سنتی و شیوههای موجود معرفی شده است. توجه به قوانین و استانداردهای موجود در هر دو مرجع، برای طراحی مقاوم سازی با FRP ضروری است.
کاربردی مقاوم سازی با FRP چیست؟
مقاوم سازی با FRP میتواند در بخشهای مختلف ساختمان انجام شود که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
۱- مقاوم سازی و تقویت تیرهای بتنی با الیاف FRP
تیرهای بتنی ساختمان به دلایل مختلف همچون خطای طراحی یا اجرایی نیازمند ترمیم و مقاوم سازی میباشند. برای تقویت خمشی و برشی تیرهای بتنی، میتوان از الیاف FRP استفاده کرد. برای اطلاعات بیشتر مقاله "مقاوم سازی تیر بتنی با FRP" را مطالعه کنید.
۲- ترمیم و مقاوم سازی دال و سقف بتنی با FRP
سقف از مهمترین المان های یک ساختمان است و دارای انواع مختلفی میباشد. دال بتنی یک از پرکاربردترین انواع سقفهای مورد استفاده در ساختمان میباشد. مقاوم سازی دال و سقف بتنی با FRP، یک روش ایمن و اقتصادی است که میتواند باعث افزایش مقاومت باربری آن شود.
۳- تقویت و مقاوم سازی دیوار برشی بتنی با اف آر پی (FRP)
دیوار برشی در ساختمانها با هدف کنترل تاثیر بارهای جانبی وارده بر ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از بهترین روشهای مقاوم سازی دیوار برشی بتنی استفاده از اف آر پی (FRP) میباشد. در این روش الیاف کربن با استفاده از چسب اپوکسی بر روی دیوار اجرا میگردد.
۴- مقاوم سازی ستون بتنی ساختمان با الیاف FRP (اف آر پی) در کمترین زمان
مقاوم سازی ستون بتنی با FRP (اف آر پی) یک دیگر از کاربردهای این روش می باشد. مطابق نشریه ۳۴۵ دورپیچ کردن اعضای فشاری همچون ستونها توسط الیاف FRP آن اعضا را محصور کرده و منجر به افزایش مقاومت ستون میگردد. روش مقاوم سازی با FRP را علاوه بر ستونها با مقطع دایره میتوان بر روی ستون با مقطع مستطیلی هم اجرا نمود.
۵- مقاوم سازی فونداسیون با FRP
بارهای ساختمان از طریق شالوده به خاک زیر آن یعنی پی منتقل میگردد. از این رو نقش شالوده و پی در ایمنی ساختمان مهم میباشد. در صورت نیاز به افزایش ظرفیت باربری شالوده استفاده از روش مقاوم سازی با FRP در کنار روش ژاکت بتنی جهت مقاوم سازی فونداسیون پیشنهاد میگردد.
هزینه اجرای مقاوم سازی با FRP چقدر است؟
هزینه اجرای مقاوم سازی با FRP بستگی به شرایط پروژه، متراژ پروژه و عوامل بسیار متنوع دیگری دارد که همگی باید مورد بررسی قرار بگیرند. باید توجه داشت که مصالح مورد نیاز برای اجرای مقاوم سازی با اف آر پی با قیمت روز محاسبه میشوند. از این رو نوسانات قیمت در این مصالح، میتواند روی قیمت نهایی اجرای مقاوم سازی با FRP تاثیرگذار باشد.
مراحل اجرای مقاوم سازی ساختمان با FRP چگونه است؟
برای اجرای مقاوم سازی با روش FRP، در ابتدا باید بستر بتنی آماده شود. سپس میتوان با کمک چسب و رزین اپوکسی، الیاف FRP را روی سطح بتن اجرا کرد. به طور کلی مراحل اجرای مقاوم سازی با FRP شامل موارد زیر هستند:
۱- آماده سازی بستر بتنی
در اولین قدم برای مقاوم سازی FRP لازم است که بستر بتنی جهت اجرای آن آماده سازی شود. برای این کار باید هر گونه آلودگی و گرد و خاک از روی سطح بتنی پاک شود تا بتوان مراحل مقاوم سازی را به صورت اصولی انجام داد.
۲- آماده سازی الیاف FRP
الیاف اف آر پی باید با کمک آغشته شدن به رزین اپوکسی آماده شوند. در صورت نیاز باید این الیاف در اندازههای مناسب برش زده شوند تا بتوان آنها را روی دیوار، ستون و هر مکان دیگری مورد استفاده قرار داد.
۳- آماده سازی چسب و رزین اپوکسی
چسب که برای نصب الیاف کامپوزیت اف آر پی مورد استفاده قرار میگیرد، باید قبل از شروع فرآیند مقاوم سازی با FRP آمادهسازی شود. چسب و رزین اپوکسی باید مطابق با دستورالعمل سازنده آن آمادهسازی شوند.
۴- اجرای پرایمر FRP بر روی بستر بتنی
در این مرحله پرایمر اپوکسی بر روی سطح زده میشود. باید دقت شود که این چسب در ضخامت یکسان روی بستر بتنی زده شود تا بتوان FRP را روی سطح اجرا نمود.
۵- نصب و اجرای الیاف FRP با چسب و رزین اپوکسی بر روی عضو بتنی
در نهایت با کمک رزین اپوکسی و چسب، الیاف کامپوزیت FRP بر روی عضو بتنی اجرا میشوند. نصب این الیاف اف آر پی باید با توجه به نقشه مقاوم سازی با FRP، در بخشهای مختلف دیوار برشی، دال بتنی، فونداسیون، ستون و ... انجام شود.
جمع بندی
در این مقاله در مورد مقاوم سازی با FRP صحبت کردیم. این روش نوین به دلیل مزایای بسیار متنوعی که دارد، توانسته به یکی از بهترین روشها برای مقاوم سازی ساختمانها تبدیل شود. کارفرمایان محترم جهت مشاوره اجرای طرح مقاوم سازی میتوانند با کارشناسان شرکت وال مش در تماس باشند.
راه های ارتباطی شرکت وال مش:
وبسایت شرکت وال مش: www.wallmesh.com
شماره تماس شرکت وال مش: 86124543-021
ارسال نظر