استراتفور:
ایران و برخی دیگر آینده منطقه را رقم میزنند، نه ائتلاف آمریکا
موسسه مطالعاتی آمریکایی نوشت: در حالیکه واشنگتن بر نبرد با گروههای افراطی در موصل و رقه تمرکز دارد چگونگی تقسیم قدرت در این شهرها در آینده با وجود ایران، روسیه و ترکیه مهمترین ابهام موجود است.
به گزارش خبرگزاری موج، موسسه تحلیلی «استراتفور» در گزارشی پیرامون وعده «دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا در نبرد با داعش از یک سو و تقسیم قدرت با عوامل داخلی و بیرونی چون ایران و ترکیه بعد از خانمه درگیریها نوشت: ترامپ در حین رقابتهای انتخاباتی قول نقشهای برای مغلوب ساختن داعش داد. اینک نیز دولت وی در حال اتخاذ گامهایی برای تحقق این وعده است به طوریکه چهارشنبه گذشته ائتلاف جهانی ضد داعش نخستین نشست خود را برای مقابله با این گروه تروریست بعد از روی کار آمدن ترامپ برگزار گرد که ۶۹ نماینده در آن حاضر بودند.
بر اساس این گزارش، «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا این نشست را در واشنگتن افتتاح کرد و از نبرد کشورش با داعش به عنوان اولویت اصلی آمریکا خبر داد اما سئوال این است که بعد از عملیات نظامی در موصل عراق و رقه سوریه چه انفاقی میافتد؟
استراتفور نوشت: ترامپ، به عنوان رهبر این هجمه نظامی بر تلاش نظامی علیه داعش تمرکز نموده، در عراق نبرد برای بازپسگیری موصل در مراحل پایانی خود قرار دارد و آنگاه نبرد با بقایای عناصر داعش در استانهای نینوا و کرکوک آغاز میشوند.
از سوی دیگر تهاجم برای باز پسگیری رقه در مراحل آغازین است. نبرد برای گرفتن این شهر در هفتههای بعد آغاز میشود اما در عین حال نیروهای دموکراتیک سوریه با پشتیبانی سنگین آمریکا اینک به سوی این شهر حرکت کردهاند. در واقع حمایت آمریکا از این جنگجویان گامی مهم بود. علاوه بر دلایل تاکتیکی این اقدام، محاصره این شهر آمریکا را قادر میسازد تا خواسته خود را پیریزی نماید. واشنگتن سعی دارد حضور ایران و روسیه را در این عملیات برای پیگیری برنامه رزمی ایدهآل خود محدود نماید.
استراتفور در ادامه با اشاره به مشکلات آمریکا در هنگام خاتمه نبرد با داعش در سوریه و عراق نوشت: خاتمه جنگ لزوما به نشانه خاتمه درگیریها نیست. در طولانی مدت این قدرتهای منطقهای و نه آمریکا و شرکایش هستند که آینده قلمروهای آزاد شده را شکل میدهند.
بر اساس این گزارش، سرزمینهای مرزی اعراب و کردها در شمال سوریه و عراق عرصه مناسبی برای رقابت میان گروههای محلی و منطقهای خواهد بود.
ترکیه با وجود سرخوردگی از آمریکا و روسیه، هنوز متعهد به حضور بلند مدت در منطقه است و برای این هدف در حال شکل دادن منطقه ایمن در شمال سوریه و حفظ روابط امنیتی، اقتصادی با شمال عراق است.
اهداف آنکارا موجب جلب توجه ایران نیز میشود که تمایل دارد بخشهای باز پس گرفته در سوریه و عراق را مدیریت کند هرچند که ناامنیهای موجود تلاش قدرتهای بیرونی را با مشکل مواجه میکند اما موجب متوقف نمودن آنها در رقابت برای نفوذ نخواهد شد.
این اندیشکده با اشاره به موقعیت روسیه نیز نوشت: روسیه نیز حضور در سوریه را به عنوان راهبرد بلند مدت میشناسد و میتواند از آن به عنوان اهرم فشاری در تعامل با آمریکا استفاده کند.
استراتفور در خاتمه نوشت: در حالیکه واشنگتن بر نبرد با گروههای افراطی در موصل و رقه تمرکز دارد پیرامون چگونگی تقسیم قدرت، رشد اقتصادی، جلوگیری از افراط گرایی و فراهم آوردن تسهیلات برای قربانیان خشونت گرایی در شهرهای یاد شده سئوال وجود دارد. در حالی که هرکدام از اعضای ائتلاف جهانی نبرد با داعش به رهبری آمریکا پاسخی متفاوت به این سوال دارند، عوامل منطقهای و محلی در مکانهای اشاره شده حاضرند.
ارسال نظر