کارشناس مسائل استراتژیک در پاسخ به موج
جنگ میان اقلیم و ارتش عراق، بغداد را با چالش هایی در مناطق سنی نشین روبرو می کند
کارشناس مسائل استراتژیک با اشاره به خساراتی که درگیری نظامی میان پیشمرگ های کرد و ارتش عراق می تواند برای منطقه اقلیم به بار آورد گفت: تقابل نظامی ارتش با کردها ممکن است بغداد را با گرفتاری هایی در دیگر بخش ها از جمله مناطق سنی نشین روبرو کند.
به دنبال برگزاری همه پرسی جدایی اقلیم کردستان از عراق، تنش میان اربیل و بغداد افزایش یافت. در همین حال دولت مرکزی از مقامات اقلیم خواست تا نیروهای پیشمرگه خود را از کرکوک و دیالی که تا پیش از ورود داعش در اختیار ارتش عراق بود، خارج سازند. اما در حالی که مهلت عقب نشینی پیشمرگ ها در حال پایان یافتن است و ارتش در مرزهای دیالی و کرکوک به حالت آماده باش در آمده اند، واکنشی از سوی اربیل دیده نمی شود. در همین راستا خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج گفتگویی با سید جلال ساداتیان انجام داده است که در ادامه می خوانید:
هدف بارزانی از برگزاری رفراندم جدایی اقلیم از عراق در شرایطی که امکان اجرایی شدن آن به دلیل مخالفت شدید بغداد و کشورهای همسایه وجود ندارد، چه بود؟
مسعود بارزانی از برگزاری همه پرسی به دنبال امتیازگیری است. طبق اساسنامه اقلیم، مهلت رهبری او پایان یافته و باید انتخابات برگزار می شد که به دلیل شرایط سیاسی و امنیتی کردستان، این کار صورت نرگفت. لذا بارزانی درصدد بود بتواند پوششی براین مساله بگذارد و در عین قدرت چانه زنی خود را در فضا پسا داعش با دولت مرکزی افزایش دهد. او همچنین خواهان این بود که موقعیت خود را در دنیا ارتقا دهد. از این بابت بارزانی با برگزاری همه پرسی و رای بیش از 90 درصد مردم کرد به جدایی، به اهدافش رسید. اما تداوم فشارها بر اجرایی شدن همه پرسی می تواند آینده اقلیم را به مخاطره اندازد تا جایی که حتی ممکن است از پس نتایج آن برنیاید.
آیا می توان گفت واکنش ترکیه و ایران و همراهی آنها با دولت مرکزی عراق باعث شد تا بارزانی به هدف نهایی خود دست نیابد؟
مناقشه میان اربیل و بغداد که البته مسبوق به سابقه است، با کار غیرعقلایی مسعود بارزانی وارد فضای تنش آلودی شد. اما در ادامه با فشار کشورهای همسایه برای متوجه کردن بارزانی به تبعات کارش، قدری این تنش تعدیل شد. اینکه می گویم «قدری» به این دلیل است که بارزانی ابتدا اصرار به برگزاری رفراندم، اجرایی شدن آن در یک مدت معین و سپس گفتگو با دولت مرکزی داشت اما علی رغم آنکه هنوز از اجرایی شدن نتایج همه پرسی عدول نکرده، اولتیماتوم بغداد مبنی بر عدم قبول هیچ پیش شرطی برای آغاز مذاکرات، شرایط را برای بارزانی تغییر داد. در این راستا باید دید تلاش همسایگان و فشارهای ترکیه و ایران بر اربیل تا کجا می تواند موثر واقع شود و از سویی نتایج گفتگو میان اقلیم و دولت مرکزی به چه چیزی منتهی خواهد شد. در حال حاضر پیشمرگ های کرد پس از عقب راندن داعش در کرکوک مستقر شده اند و حاضر به تخلیه آن نیستند اما تا پیش از ورود داعش هم روزانه بیش از 600 هزار بشکه نفت از این منطقه به بندر جیهان ترکیه صادر می شد که خلاف خواست بغداد بود. لذا موراد اختلاف میان دو طرف زیاد است و ایران و ترکیه امیدوارند از طریق مذاکره و در چارچوب قانون اساسی عراق این مشکلات حل و فصل شود.
با توجه به پایان یافتن مهلت پیشمرگ های کرد برای عقب نشینی از کرکوک و عدم واکنشی از سوی اقلیم، آیا ممکن است میان نیروهای کرد و ارتش عراق درگیری به وقوع بپیوندد؟
واقعیت امر این است که در صورت تقابل نظامی نه تنها مردم کرد دچار خسران می شوند بلکه دولت مرکزی هم ممکن است با گرفتاری هایی در دیگر بخش ها از جمله مناطق سنی نشین روبرو شود. همچنین ممکن است مردم کرد مرزهای ایران و ترکیه نیز تحت تاثیر قرار بگیرند. لذا تمامی تلاش ها بر این امر استوار است که تنش موجود با گفتگو حل شود و ظاهرا توافقاتی هم در این رابطه حاصل شده است.
ارسال نظر