خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
جنگ تجاری چین و آمریکا؛ آیا بحرانی بزرگ در راه است؟
«همزمان با تشدید جنگ تجاری میان چین و آمریکا، چینی ها از افزایش تعرفه های خود علیه آمریکا به عدد ۱۲۵ درصد صحبت می کنند. در عین حال، طرف آمریکایی نیز اعلام کرده که می خواهد تعرفه ۱۴۵ درصدی را علیه چین وضع کند. موضوعاتی که همه و همه از در پیش بودن بحرانهای بزرگ در گستره جهانی با محوریت منازعه تجاری میان چین و آمریکا خبر می دهند.»

، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با یک شوک بزرگ در قالب جنگ تجاری دولتش علیه جهان رو به رو شده است. وی که بر طیف متنوعی از کشورهای جهان اعمال تعرفه کرده، به طور خاص با افزایش تعرفه ها علیه چین سعی داشته این کشور را که اصلیترین رقیب اقتصادی و راهبردی آمریکا در محیط بین المللی است، زمینگیر کند. با این حال، برخلاف تصور وی، چینی ها نه تنها عقب نشینی نکرده اند بلکه به تازگی، تعرفه علیه کالاهای وارداتی از آمریکا را تا ۱۲۵ درصد افزایش داده اند.
در نقطه مقابل، دولت ترامپ هم مجبور شده تا از تعرفه ۱۴۵ درصد علیه واردات از چین خبر دهد. پکن تاکید کرده که تا هرکجا که لازم باشد، با آمریکا جنگ تعرفه ای را ادامه خواهد داد. جنگ تعرفه ای چین و آمریکا موجب شده تا بازار سهام آمریکا با خسارت بیش از ۷ تریلیون دلاری رو به رو شود و البته که بورس های آسیایی نیز عمدتا با ریزش های قابل توجه مواجه شده اند. ناظران و تحلیلگران معتقدند که اقتصاد آمریکا به شدت نسبت به جنگ تعرفه ای علیه چین آسیبپذیر است زیرا شمار زیادی از شرکت های مطرح آمریکایی با چین همکاری دارند و در عین حال، بخشی از فعالیت های اقتصادی خود را نیز به چین منتقل کرده اند.
حالا با تشدید جنگ تجاری میان واشینگتن و پکن، این شرکت ها با خسارات جدی رو به رو می شوند. در این میان، نکته قابل توجه این است که جنگ تجاری میان آمریکا و چین، تا حد زیادی قیمت تمام شده کالاهای تولیدی توسط شرکت های آمریکایی برای عرضه به جهان و مخصوصا بازار آمریکا را بالا می برد. این مساله خود سبب می شود تا شرکت های آمریکایی با کاهش آمارهای مرتبط با فروش خودشان رو به رو شوند و البته که گرانی اجناس نیز با اعتراضات و انتقادات گسترده علیه دولت ترامپ همراه خواهد بود.
ترامپ در شرایطی از تبعات مثبت جنگ تعرفه ای خود صحبت می کند که تا به اینجای کار که هنوز بازی شروع نشده، اقتصادِ آمریکا چندین برابر بیشتر از منافعی که او از آن ها صحبت می کند، متضرر شده است. حال در این وضعیت، با توجه به اراده راسخ چینی ها در پاسخ دادن به جنگ تجاری ترامپ، اینطور به نظر می رسد که سطح بحران ها در محیط بینالمللی افزایش چشمگیری خواهد داشت و حتی بعید نیست که بر شدت قطب بندیهای سیاسی و ایدئولوژیک در جهان افزوده شود.
این سناریو هم برای چین و هم آمریکا ایجاد بحران می کند اما دولت ترامپ در آغاز به کار خود، توان هضم سیلی از بحران ها و مشکلات را ندارد. اساسا به همین دلیل است که برخی تحلیلگران غربی نظیر جان میرشایمر استاد علم سیاست دانشگاه شیکاگو تاکید می کنند که عقب نشینی خفتبار تنها گزینه ای است که ترامپ در مواجهه با جنگ تجاری علیه چین پیش روی خود خواهد داشت. معادله ای که نشان می دهد میان مواضع اعلامی و واقعیت های عینی آمریکایی ها، فاصله از زمین تا آسمان است.
ارسال نظر