مصاحبه حریری ابهامات را دو چندان کرد
مصاحبه سعد حریری که از تلویزیون المستقبل پخش شد و حالت دستپاچگی او به اضافه ادامه اتهام زنی به حزب الله نه تنها به ابهام در این خصوص پایان نداد، بلکه آن را دو چندان کرد.
به گزارش خبرگزاری موج به نقل از روزنامه رای الیوم، عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه رای الیوم در خصوص مصاحبه شب گذشته سعد حریری با تلویزیون المستقبل نوشت: انتظار می رفت این مصاحبه بسیاری از نکات مبهم را روشن کند اما صحبت های حریری و حالت دستپاچگی او به اضافه ادامه اتهام زنی به حزب الله نه تنها به ابهامات را برطرف نکرد، بلکه آن را دو چندان کرد.
گام حساب شده عربستان برای برگزاری نشست وزیران خارجه عرب
به نظر نمی رسد همزمان شدن مصاحبه سعد الحریری با درخواست دولت سعودی مبنی بر برگزاری نشست فوق العاده وزیران خارجه عرب به منظور بررسی افزایش نفوذ ایران در منطقه، تصادفی باشد بلکه گامی کاملا بررسی شده است که در چارچوب تشدید مواضع علیه لبنان به منظور ایجاد بی ثباتی در آن و شعله ور کردن جنگ علیه حزب الله جا دارد.
حریری در این مصاحبه، سردرگم و دستپاچه بود و مضمون اظهاراتش متقاعد کننده نبود از همین رو برای لبنانی ها و بسیاری از عرب ها که این اظهارات را با دقت فراوان پیگیری کردند، توجیه کننده نبود.
به هر حال با حریری در مورد اینکه استعفای او شوک مثبتی را در لبنان ایجاد کرد، هم عقیده نیستیم بلکه کاملا برعکس استعفای نخست وزیر موجب ایجاد بی ثباتی و بحران در بین وزیران شده و بار دیگر دسته بندی های طایفه ای را زنده کرد.
زمانی که سعد حریری با سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله و میشل عون رئیس جمهور برای نخست وزیری و تشکیل دولت به توافق سیاسی دست یافت، حزب الله به طور مستقیم و یا غیرمستقیم در یمن حضور داشت همانطور که در سوریه نیز مشغول مبارزه بوده است بنابر این اگر عبارت «دورنگاه داشتن» که بیش از هفت بار در مصاحبه اش آن را تکرار کرد و منظور از آن توقف دخالت های حزب الله به عنوان درخواست اصلی برای ادامه حضور در دولت و لبنان باشد، باید در آن زمان خود را دور نگاه داشته و در روند سیاسی لبنان از طریق حزب الله و جریان ملی آزاد به رهبری میشل عون حضور نمی یافت.
حریری گفت که می تواند هروقت بخواهد عربستان را ترک کند؛ خوب است، اما باید پرسید چرا دو روز پیش این کار را نکرد و مثلا این مصاحبه را در پاریس انجام نداد تا عملا تاکید کند که آزاد است تا به این ترتیب این مصاحبه نیز تاثیرگذار باشد.
مصاحبه حریری از ابتدا تا انتها به حمله به حزب الله ومتهم کردن آن به دخالت در امور منطقه و به عبارت بهتر عربستان سعودی از طریق یمن اختصاص داشت.
انتظار می رفت این مصاحبه ابهام در مورد استعفای سعد حریری را که از طریق تلویزیون العربیه از ریاض اعلام شد از بین ببرد اما کاملا برعکس موجب هر چه مهبم تر شدن اوضاع شد.
آزادی بیان حریری چه می شود؟
بازگشت سعد حریری به لبنان که گفت دو یا سه روز دیگر انجام خوهد شد، بسیاری از مسائل را نهایی خواهد کرد که مهم ترین آن آزادی رفت و آمد است ما آزادی بیان موضوعی است که باید بررسی شود.
نکته قابل توجه اینکه تیم فنی از عکاسان بولا یعقوبیان را که این مصاحبه را از طریق شبکه المستقبل انجام داد، همراهی نمی کردند و همین وضعیت در مورد شرایط او بسیار ابهام برانگیز بود و برای بسیاری موید این موضوع است که سعد حریری در چارچوبی که چه بسا به او دیکته شده بود، سخن می گفت.
در هر حال حریری در وضعیتی دشوار خواهد بود زیرا اگر به لبنان بازگردد و آنچه در مصاحبه گفته بود، تکرار کند، از او به عنوان رهبر طرح «فتنه» در لبنان یاد خواهد شد و اگر برعکس این عمل کند یا از حمله به حزب الله دست بردارد، به این معنی است که روابطش برای همیشه با متحد سعودی وخلیجی قطع می شود و این موجب می شود و ضعیتی که چه بسا موجب شود از لبنانی ها انتقام گرفته و از آنان به عنوان اهرم فشار استفاده کند و به این ترتیب چه بسا زندگی اش بیش از هر زمان دیگری در معرض خطر باشد زیرا عربستان جایگزین ها و شبه نظامیانی در اختیار دارد که چه بسا در واکنش به کودتای حریری علیه او وارد عمل شوند.
با این توضیحات باید گفت احتمال ماندن حریری در ریاض و یا انتقال او به پاریس قوی است به این معنی که او در وضعیت واقعا دشواری به سر می برد که مشخص نیست چطور با کمترین زیان آن را پشت سر خواهد گذاشت.
ارسال نظر