خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
پشتپرده سفر وزیر دفاع عربستان به ایران چه بود؟
«"خالد بن سلمان" وزیر دفاع عربستان به عنوان مقام ارشد نظامی و امنیتی این کشور در شرایطی به ایران سفر کرد که در مدت اخیر شاهد اوج گیری قابل توجه تهدیدات دولت ترامپ علیه ایران بوده ایم. سعودی ها در قالب این سفر سعی داشته اند این پیام را به تهران برسانند که قصد همراهی با رویکردهای ماجراجویانه احتمالی ترامپیستها علیه ایران را ندارند.»

، به تازگی "خالد به سلمان" وزیر دفاع عربستان سعودی در سفری وارد تهران شد و با مقام های ارشد کشورمان دیدار و گفتگو کرد. وی گفتگوهای مبسوطی را با رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، رئیس جمهور کشورمان، و البته رهبر معظم انقلاب داشت و پیام کتبی پادشاه عربستان را تسلیم ایشان کرد.
سفر وزیر دفاع عربستان به ایران با بازتاب های منطقه ای و بین المللی گسترده ای همراه شده است. با این همه، در رابطه با عمده محرکهای طرف عربستانی برای انجام این سفر در بازه زمانی کنونی، بایستی دو نکته را مد نظر داشت.
اول اینکه خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان به عنوان مقام ارشد نظامی و امنیتی این کشور در شرایطی به ایران سفر کرد که در مدت اخیر شاهد اوج گیری قابل توجه تهدیدات دولت ترامپ علیه ایران بوده ایم. رئیس جمهور آمریکا حتی در یک موضع گیری خود به صراحت ایران را تهدید به بمباران کرده است. حال در این شرایط، وزیر دفاع عربستان با سفر به ایران، تا حد زیادی خواسته این پیام را به تهران منتقل کرند که ریاض به هیچ عنوان قصد ندارد با مواضع و همچنین ماجراجویی های احتمالی دولت جدید آمریکا و یا رژیم اشغالگر قدس علیه ایران همراهی کند.
البته که سعودی ها خیلی خوب می دانند که اگر بخواهند با ترامپیست ها علیه ایران همکاری کنند نیز سناریوهای به شدت وخیمی انتظار آن ها را می کشد. از این رو، با ارسال پیام تنش زدایی با ایران به نوعی قصد دارند خود را از آتش هرگونه تنش و درگیری احتمالی آتی دور کنند. عربستان پیشتر در سال 2019 در جریان حمله موشکی-پهپادی پیشرفته انصارالله یمن به تاسیسات نفتی راهبردی خود، با قطع یک روز روند صادرات نفت خودش رو به رو شد. موضوعی که یک شوک بزرگ به عربستان و حتی بازار جهانی انرژی بود.
نکته قابل تامل اینکه در آن زمان دولت ترامپ کوچکترین حمایتی از عربستان نکرد. حال سعودی ها قصد ندارند بار دیگر به تضمینهای خیالی امنیتی آمریکا اعتماد کنند و منافع خود را در سایه تقابلجویی با تهران به خطر بیندازند.
مساله دیگر اینکه ایران و عربستان ماه هاست که روند تنش زدایی از روابط دوجانبه خود را آغاز کرده اند. در این چهارچوب، عربستان با اعزام وزیر دفاع خود به ایران قصد دارد به این کشور این پیام را برساند که مصمم به ادامه دادن به روند مذکور است و تحولات جاری در مطنقه نمی تواند مانع از به ثمر رسیدن موفقیت های بیشتر در قالب روابط تهران-ریاض شود.
البته که سعودی ها نگرانیهای جدی را در مورد امنیت صاردات انرژی خود در سایه تشدید درگیریهای منطقهای دارند و به نوعی سعی دارند از ایران تضمین هایی را در این رابطه بگیرند. موضوعی که البته تا حد زیادی وابسته به رویکردهای آتی خودِ دولت عربستان در رابطه با ایران است.
ارسال نظر