خبرگزاری موج گزارش می دهد
مهمترین وقایع جهان در سال ۲۰۱۷ (۱)؛ از اوج گیری راست گرایان افراطی تا همه پرسی های استقلال طلبانه
سال ۲۰۱۷ برای جهان سال چندان خوبی نبود. تشدید بحران های انسانی و نظامی و نیز درگیری های منطقه مهم ترین حوادث این سال را تشکیل می دهند.
به گزارش خبرنگار بین الملل خبرگزاری موج، سال ۲۰۱۷ در حالی رو به پایان است که حامل اتفاقات مهمی برای جهانیان بود. بهطورکلی مهمترین حوادث جهان در این سال میلادی را میتوان به ۴ دسته بزرگ تقسیم کرد؛ تحولات سیاسی از طریق برگزاری انتخابات، برگزاری ۳ رفراندوم مهم در ترکیه، کاتالونیای اسپانیا و اقلیم کردستان عراق، بحرانهایی نظیر بحران قطر، یمن، روهینگیا و ... و دستبهدست شدن تأثیرگذار قدرت در عربستان و زیمباوه و نیز برهم خوردن ترتیبات منطقهای پیشین ازجمله خروج آمریکا از توافقهای پاریس و ترنس پاسیفیک و نیز آغاز فرایند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را باید مهمترین وقایعی دانست که جهان در سال ۲۰۱۷ شاهد آن بوده است که در سه بخش مجزا به بررسی آن خواهیم پرداخت:
انتخابات مهم جهان و موج راست افراطی
در سال ۲۰۱۷ شاهد ورود «دونالد ترامپ» به کاخ سفید بودیم و همچنین «مارین لوپن»، کاندیدای راست افراطی با وجود شکست در مقابل امانوئل ماکرون توانست حدود ۱۰ میلیون رای شهروندان فرانسوی را به خود اختصاص دهد.
در همین راستا حزب راست افراطی هلند در انتخابات پارلمانی موفق به کسب ۱۲ کرسی شد و حزب متناظر آن در اتریش نیز توانست ۵۱ کرسی را به خود اختصاص دهد.
در آلمان نیز برای نخستین بار حزب راستگرای افراطی «آلترناتیو برای آلمان» موفق شد نهتنها وارد پارلمان سراسری این کشور شود، بلکه تا قواره سومین حزب بزرگ آلمان رشد کرد ۹۴ کرسی را به دست آورد.
درمجموع میتوان گفت هنوز راستگرایی افراطی در جهان ادامه دارد و باعث تغییر شکل کشورهای مختلف میشود.
رفراندومهای سهگانه کاتالونیا، ترکیه و اقلیم کردستان
در سال 2017 میلادی همچنین سه همهپرسی در سطح جهان برگزار شد. 16 آوریل ترکیه شاهد برگزاری همهپرسی اصلاحات قانون اساسی بود؛ در این همهپرسی حزب عدالت و توسعه به رهبری «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور این کشور و نیز حزب حرکت ملی در برابر احزاب جمهوریت و نیز حزب دموکراتیک خلقها قرار گرفتند.
همهپرسی با هدف تغییر نظام پارلمانی در ترکیه بهنظام ریاستی انجام شد. امری که خواسته حزب حاکم و شخص اردوغان بود. در این همهپرسی کمپین طرفدار تغییر با اختلافی اندک (کمتر از 1 میلیون و پانصد هزار رأی) و کسب 51 درصد آرا موفق به پیروزی شد.
دومین همهپرسی اما در 24 سپتامبر در اقلیم کردستان عراق برگزار شد. در این همهپرسی احزاب حاکم کردستان ازجمله حزب دموکرات و حزب اتحادیه میهنی از مردم خواسته بودند نظر خود را نسبت به استقلال این اقلیم از عراق اعلام کنند.
از میان حدود 3 میلیون و 300 هزار شرکتکننده در این رفراندوم، بیش از 3 میلیون نفر (یعنی بیش از ۹۲ درصد شرکتکنندگان) به استقلال رأی دادند و تنها حدود ۲۰۰ هزار نفر خواهان ادامه اتحاد با عراق شدند.
بااینحال همهپرسی اقلیم کردستان با رضایت بغداد همراه نبود و دادگاه عالی عراق آن را غیرقانونی دانست.
چند روز پس از برگزاری همهپرسی، نیروهای عراقی به سمت مناطق مورد مناقشه (ازجمله کرکوک، طوزخورماتو و ...) حرکت کردند و تقریباً بدون مقاومت سرسختانه کُردها کلیه این مناطق را به کنترل خود درآوردند.
همزمان تحریم اقتصادی اقلیم، از سوی سه کشور، ایران و ترکیه و عراق در دستور کار قرار گرفت. درنتیجه سران اقلیم مجبور به درخواست مذاکره با بغداد شدند. چندی بعد «مسعود بارزانی» از ریاست اقلیم کنار رفت و اختیارات خود را برای برادرزادهاش «نیچروان بارزانی»، نخستوزیر اقلیم باقی گذاشت.
اگرچه هنوز مذاکرات میان اربیل و بغداد آغاز نشده اما پروژه استقلالطلبی کُردهای عراقی دستکم برای چندین سال کنار گذاشته شد.
سومین همهپرسی امسال نیز رفراندوم استقلال کاتالونیا بود که در روز اول اکتبر برگزار شد. این همهپرسی با سرکوب پلیس ملی اسپانیا همراه شد. نیروهای پلیس به برخی از حوزههای انتخابیه حمله کردند و با خشونت مردم را مترفق ساخته و برخی صندوقهای رأی را ضبط کردند.
درنهایت اما کابینه محلی کاتالونیا که در اختیار استقلالطلبان بود، اعلام کرد که از حدود 5 میلیون و 300 هزار کاتالان واجد شرایط تنها 2 میلیون و 200 هزار تن (43 درصد) در همهپرسی شرکت کردهاند، اما از این تعداد بیش از 2 میلیون رأی به استقلال دادهشده و لذا 92 درصد شرکتکنندگان خواهان استقلال هستند.
چند روز بعد دولت محلی کاتالونیا از اسپانیا اعلام استقلال کرد. در پی این اقدام دولت مرکزی با توسل به ماده 155 قانون اساسی بهطور موقت خودمختاری کاتالونیا را لغو نمود و اختیارات آن را مستقیماً به در اختیار گرفت.
«ماریانو راخوی»، نخستوزیر اسپانیا بهسرعت اعلام کرد در این منطقه انتخابات زودهنگام برگزار خواهد شد. در انتخابات زودهنگام اما برخلاف انتظار نخستوزیر، احزاب استقلالطلب مجدداً توانستند با به دست آوردن ۷۰ کرسی از ۱۳۵ کرسی پارلمان محلی، اکثریت را از آن خود کنند. بااینحال حزب اتحاد طلب شهروندان، موفق شده با 37 کرسی در این انتخابات مقام نخست را به دست آورد.
و مشخص نیست که روند تشکیل دولت محلی جدید در این منطقه به چه نحوی پیش خواهد رفت. راخوی از استقلالطلبان خواسته مجدداً کمپین استقلالطلبی را به راه نیندازند و در چارچوب قانون اساسی اسپانیا با مادرید مذاکره کنند.
ارسال نظر