نشنال اینترست:
جنگ تجاری طولانی مدت چین و آمریکا، یک سناریوی باخت-باخت است
پایگاه خبری نشنال اینترست در یادداشتی به بررسی روند جنگ تجاری چین و آمریکا پرداخته است و طولانی شدن جنگ تجاری میان پکن و واشنگتن را کاملا به ضرر اقتصاد ایالات متحده آمریکا ارزیابی کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، خسارت اقتصادی جنگ تجاری آمریکا با چین موجب شده تا رئیس جمهور ترامپ به طور موقت، اِعمال تعرفه بیشتر بر کالاهای وارداتی از چین را متوقف سازد. ۱۳ آگوست سال جاری میلادی، دولت آمریکا اعلام کرد طرح جدید دولت مبنی بر اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر برخی کالاهای مصرفیِ وارداتی از چین، تا تاریخ ۱۵ دسامبر به تعویق خواهد افتاد. علت این اقدام نیز حمایت از شهروندان آمریکایی در فصل تعطیلات این کشور عنوان شده است. در نتیجه این اقدام، دیگر نیاز نیست آمریکایی ها در مورد توان اقتصادی خود برای خرید کالاهایی نظیر اسباب بازی، لپ تاپ، گوشی های تلفن همراه و همچنین کفش (برای تعطیلات کریسمس)، نگران باشند.
اگر چه این اقدام دولت آمریکا خبر خوبی است، با این حال، این حرکت فاصله زیادی از آتش بس اقتصادی که دونالد ترامپ و ژی جی پینگ رئیس جمهور چین در جریان نشست جی ۲۰ در اوزاکای ژاپن در مورد آن توافق کردند، دارد. اگرچه مذاکره کنندگان ارشد تجاری دو کشور اخیرا با یکدیگر ملاقات کرده اند، با این حال، ترامپ اعلام کرد به دنبال اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر ۳۰۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از چین تا تاریخ ۱ سپتامبر است. اقدام جدید دولت آمریکا در به تاخیر انداختن اعمال تعرفه بر کالاهای چینی، می تواند از شدت اقدامات تلافی جویانه پکن علیه واشنگتن نیز بکاهد.
جنگ تجاری با چین، شکوفایی اقتصادی آمریکا را تضعیف می کند و به امنیت این کشور آسیب می زند. این جنگ تجاری، ۷۳۷.۱ میلیارد دلار از خدمات و کالاهایی را که شهروندان چین و آمریکا به عنوان دو ابرقدرت اقتصادی، به طور روزانه به آن ها نیازمند هستند را تحت تاثیر قرار می دهد. واشنگتن باید در مورد دستیابی به یک آتش بس اقتصادی با چین مذاکره کند. این اقدام باید قبل از اینکه یک طرف، وارد چرخه ای از تنش آفرینی شود انجام گردد. این حرکت برای شکوفایی و رشد اقتصادی آمریکا(به عنوان بنیان قدرت ملی آمریکا)، کاملا ضروری بوده و در راستای منافع ملی ایالات متحده ارزیابی می شود.
اگرچه دولت ترامپ اعمال تعرفه به کالاهای چینی را در چهارچوب تنبیه این کشور مطرح می کند، با این حال، این اقدام، قیمت خرید بسیاری از کالاها را برای شهروندان آمریکایی افزایش می دهد و موجب خسارت برای آن ها می شود. هزینه های جنگ اقتصادی با چین صرفا در چهارچوب معادلات اقتصادی محدود نمی ماند. این مناقشه موجب ایجاد هزینه های سیاسی و امنیتی برای آمریکا نیز می شود. یک اقتصاد ضعیف ترِ آمریکایی به معنای این است که درآمدهای مالیاتی که باید برای برنامه های مهم داخلی و تقویت ارتش آمریکا به عنوان قدرتمند ترین ارتش جهان هزینه شوند، کاهش چشمگیری خواهند یافت.
هر آمریکایی مخصوصا آن هایی که جزو طبقه فقیر جامعه آمریکا محسوب می شوند، از افزایش ارزش دلار نفع می برند زیرا قادر خواهند بود نیازهای اساسی و روزانه خود را به راحتی رفع کنند. درست به همین دلیل است که میلیون ها آمریکایی در فروشگاه های وال مارت به خرید کالاهای ارزان تر چینی رغبت نشان می دهند. پس از ۱۵ دسامبر، اعمال تعرفه های جدید دولت ترامپ بر کالاهای وارداتی از چین موجب افزایش قیمت گوشی های تلفن همراه آیفون، پوشاک کودکان، رایانه ها، بازی های رایانه ای و اسباب بازی ها، لوازم خانه، تلویزیون، و دیگر کالاها خواهد شد. پیش از این نیز، آلومینیوم و فولاد، تحت تاثیر اقدامات تجاری-اقتصادی دولت ترامپ بر علیه چین قرار گرفته بودند. اقتصاددان ها نگران این هستند که جنگ تجاری آمریکا علیه چین، موجب کندتر شدن روند رشد اقتصادی آمریکا و حتی ایجاد رکود اقتصادی در این کشور شود.
اضافه بر این، چین برای ضربه زدن به صادرات کشاورزی آمریکا، تعرفه هایی را طراحی کرده که می توانند کشاورزان آمریکایی را کاملا تحت تاثیر قرار دهند. این اقدام، یک تلاش خطرناک خارجی برای اثرگذاری بر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ نیز محسوب می شود. در پاسخ به این اقدام، رئیس جمهور ترامپ گفته است: دولت آمریکا ۱۶ میلیارد دلار برای کمک به کشاورزان آمریکایی و جلب اطمینان آن ها اختصاص داده و ادعا کرده: تحت هر دولتی، ما همیشه از کشاورزان وطن پرست آمریکایی، حفاظت و دفاع خواهیم کرد.
با این حال، هیچ رهبر سیاسی نمی تواند از آمریکایی ها و اقتصاد این کشور، در برابر واقعیت های اقتصادی حفاظت کند.
بر اساس پژوهشی که در ماه مارس سال ۲۰۱۹ توسط "دفتر ملی پژوهش های اقتصادی" انجام شده: تمامی اقدامات تعرفه ای آمریکا در دولت ترامپ بر علیه دیگر کشورها(نه فقط تعرفه های اعمالی بر علیه کالاهای چینی)، سالانه ۶۸.۸ میلیارد دلار خسارت به اقتصاد آمریکا زده است. این خسارت ها عمدتا ریشه در گران تر کردن واردات آمریکا داشته اند. اضافه بر این، یافته های یک پژوهش که توسط "دانشگاه پرینستون" انجام شده اند نیز نشان می دهد: در پایان سال ۲۰۱۸، جنگ های تجاری تجاری دونالد ترامپ بر علیه دیگر کشورها، درآمد واقعی آمریکا در هر ماه را تا ۱.۴ میلیارد دلار کاهش داده است. این یافته ها نشان می دهند که اقدامات اقتصادی ترامپ بر علیه دیگر کشورها، اقتصاد ایالات متحده را تضعیف می کنند.
یک خطر مهم اما کمتر مورد توجه قرار گرفته یِ جنگ تجاری ترامپ بر علیه چین این است که امکان دارد پکن از فروش مواد معدنی کمیاب به شرکت های آمریکایی خودداری ورزد. این مواد معدنی بسیار مهم هستند زیرا نقش مهمی در تولید مواردی نظیر موشک ها، اتومبیل، گوشی های تلفن همراه هوشمند، هواپیماها، و کشتی ها ایفا می کنند.
چین در حال حاضر، بخش زیادی از صادرات مواد معدنی کمیاب در جهان را کنترل می کند. این کشور، ۸۵ درصد از فرآیند فرآوری و حدودا ۷۰ درصد از تولید مواد معدنی کمیاب را در کنترل خود دارد. این در حالی است که آمریکا ذخایر بسیار اندکی از مواد معدنی کمیاب، برای استفاده در شرایط اورژانسی در اختیار دارد.
از سوی دیگر، چین برای اینکه به نحو کارآمدتری آمریکا را تحت تاثیر قرار دهد می تواند صادرات سایر کالاهایی که در آن ها مواد معدنی کمیاب استفاده می شود را نیز به این کشور متوقف سازد. خرید کالاهای مرتبط با فن آوری توسط چین و آمریکا از دیگر منابع(غیر از خودِ این دو کشور)، علاوه بر هزینه زا بودن می تواند موجب ایجاد اختلالات جدی و زیان بار در اقتصاد آن ها شود. باید صبر کنیم و ببینیم آیا چین اقداماتی از این نوع را بر علیه آمریکا به اجرا می گذارد یا خیر. با این حال، نشانه هایی دال بر اینکه پکن، در حال بررسی این گزینه هاست وجود دارند. رهبران چین در نشست مخفی و سالانه خود در "منطقه توریستی بدایهه" شرکت می کنند و احتمالا تصمیمات آتی خود در جنگ تجاری با آمریکا و یا بازگشت به میز مذاکره با این کشور را به بحث می گذارند. فارغ از اینکه آن ها چه تصمیماتی بگیرند، یک جنگ تجاری فرسایشی، به آمریکا آسیب جدی خواهد رساند.
اگر جنگ تجاری با چین به شیوه نامحدودی ادامه یابد، شرایط اقتصادی بدی را برای آمریکا رقم خواهد زد. درست است که چین از آمریکا ضعیف تر است و امکان دارد در کوتاه مدت، از جنگ اقتصادی آسیب ببیند، با این حال، آمریکایی ها باید از خود بپرسند این جنگ اقتصادی چه تبعاتی برای آن ها به بار خواهد آورد؟ دولت ترامپ باید از رشد اقتصادی آمریکا و توانایی های نظامی این کشور محافظت کند. تشدید جنگ تعرفه ای آمریکا بر علیه چین که اکثر آمریکایی ها را تحت تاثیر قرار می دهد و درآمدهای مالیاتی ایالات متحده را کاهش می دهد، استراتژی مناسبی برای واشنگتن نیست. اگر خیلی زود راه حلی پیدا نکنیم، شرایط از این هم بدتر خواهد شد. به جای اینکه برای آسیب زدن به چین، به آمریکا خسارت وارد کنیم، بهتر است تا آنجا که امکان دارد رشد اقتصادی کشورمان را تقویت کنیم. این امر موجب خواهد شد بهتر بتوانیم با چین رقابت کنیم.
***نویسنده: جان دال، وی دستیار سردبیر نشنال اینترست است. وی همچنین با موسسه اولویت های دفاعی همکاری دارد. مقالات او در نشریات و پایگاه های خبری نظیر: فوربز، دیفنس وان، هیل، رئال کلییر دیفنس، و فاکس نیوز، منتشر شده اند.
ارسال نظر