English

فیدان در تهران؛

امنیت عاریتی، ناپایدار است

وزیر خارجه ترکیه روز گذشته برای نخستین‌ بار به تهران سفر و با مقامات کشورمان دیدار کرد. مهم‌ترین موضوع مورد تاکید در این دیدارها، جدای از تبادلات تجاری دو کشور، تامین امنیت منطقه توسط خود کشورهای منطقه و این موضوع بود که امنیت عاریتی، ناپایدار است.

امنیت عاریتی، ناپایدار است

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج، رجب طیب اردوغان ، رئیس‌جمهور ترکیه پس از کسب رأی اعتماد از مردم در دو ماه قبل و در دو مرحله انتخابات، دستی به روی اعضای کابینه خود کشید و تعدادی از اعضای آن، از جمله وزیر امور خارجه خود را جابجا کرد و هاکان فیدان، سکاندار وزارت امور خارجه ترکیه شد.

فیدان که هفته قبل به روسیه سفر کرده بود، روز گذشته به دعوت «حسین امیرعبداللهیان» همتای ایرانی خود به تهران سفر کرد.

وزارت امور خارجه ترکیه روز شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که فیدان قرار است در این دیدار، با مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران دیدار کند. وزارت امور خارجه ترکیه، هدف از سفر فیدان به ایران را بررسی راه‌های افزایش همکاری‌های دوجانبه بین تهران و آنکارا عنوان کرد. در بیانیه وزارت خارجه ترکیه، تبادل‌نظر با مقامات ایرانی درباره مسائل جاری منطقه و جهان از دیگر ابعاد سفر فیدان به تهران اعلام ‌شده است.

هاکان فیدان به‌دنبال این خبر، روز گذشته رسما به تهران سفر کرد و در محل وزارت امور خارجه مورداستقبال حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان قرار گرفت.

امیرعبداللهیان و فیدان، طبق روال همه دیدارها، حدود دو ساعت باهم گفت‌وگو کردند و به بحث و تبادل‌نظر درباره مسائل روز و اشتراکات دو کشور ایران و ترکیه پرداختند و سپس در جمع خبرنگاران حاضر شده و محتوای نشست را برای اصحاب رسانه تشریح کردند.

 

هدف‌گذاری برای تبادلات تجاری ۳۰ میلیارد یورویی

وزیر امور خارجه ایران در نشست خبری مشترک با همتای ترک خود از هدف‌گذاری ایران و ترکیه برای تبادلات تجاری ۳۰‌ میلیارد یورویی خبر داد و با اشاره به ابراز تمایل ریاض، اعلام کرد: برگزاری نشست سه‌جانبه اقتصادی با ترکیه و عربستان در دستور کار است.

امیرعبداللهیان با تاکید بر اتفاق‌نظر دو وزیر خارجه به رفع موانع در مسیر همکاری‌ها، خاطرنشان کرد: موضوعات اقتصادی، حمل‌ونقل و ریلی، علمی فناوری، صنعت، انرژی، تبادل استاد و دانشجو، گردشگری و تبادل تیم‌های ورزشی و کشاورزی از جمله مسائل مورد همکاری دو کشور است.

 

برنامه‌ای از سوی ترکیه مبنی بر کاهش دسترسی هم‌وطنان غرب کشور به آب وجود ندارد

وزیر امور خارجه‌ کشورمان با بیان اینکه در مسئله آب و مشکلات ناشی از کم‌آبی هم در این گفت‌وگوها به اتفاق‌نظر رسیدیم، اظهار کرد: مقرر شد کمیته فنی مشترک در آینده نزدیک به تهران سفر کند و گفت‌وگوهای جدیدی را در این مسیر داشته باشیم.

وی افزود: از سال گذشته بر سر تشکیل یک کمیته مشترک بر سر موضوع آب توافق کردیم و یک هیات ایرانی به ترکیه سفر کرد و امروز هم در گفت‌وگو با آقای فیدان بر استمرار این تبادل‌نظرها و توجه جدی ‌ترکیه بر موضوع ارس تاکید کردیم تا در آینده‌ای نزدیک گفت‌وگوهای جدی‌تر داشته باشیم و اطمینان‌خاطر پیدا کردیم که هیچ برنامه‌ای از سوی ترکیه نسبت به کاهش دسترسی به آب برای هم‌وطنان‌مان در غرب کشور وجود ندارد.

 

استقبال ایران از روابط دوستانه سوریه و ترکیه

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره نگرانی‌های ترکیه در مرزهای سوریه نیز گفت: روی این موضوع هم به بحث و تبادل‌نظر پرداختیم و معتقدیم نگرانی سوریه و ترکیه از موضوعاتی مانند تروریسم و آوارگان باید از طریق دیپلماسی و گفت‌وگو برطرف شود.

وی در عین‌حال خاطرنشان کرد: ایران هم با استقبال از روابط حسنه بین ترکیه و سوریه، از ظرفیت روابط دوستانه با ترکیه و سوریه و هم در چارچوب فرمت چهارجانبه روسیه، ترکیه، ایران و سوریه در راستای رفع نگرانی‌های ترکیه و حفظ تمامیت ارضی سوریه به تلاش‌های خود ادامه می‌دهد.

 

قفقاز به دوران صلح رسید

قفقاز موضوع دیگری بود که امیرعبداللهیان به آن اشاره و بیان کرد: معتقدیم دوره تنش و درگیری در قفقاز تمام‌ و دوره همکاری‌ها شروع شده است. ما از گفت‌وگوهای ایروان و باکو استقبال می‌کنیم و هرگونه تغییر ژئوپلتیکی در منطقه و مسدود کردن راه‌های ترانزیتی موجود در منطقه را برنخواهیم تافت.

 

دیدار با رئیسی و تاکید رئیس‌جمهور بر احترام متقابل به حاکمیت ملی کشورهای منطقه

وزیر امور خارجه ترکیه که در ادامه با حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی دیدار کرده بود در این دیدار بر به انجام رسیدن تبادلات تجاری ۳۰ میلیارد یورویی بین ایران و ترکیه تاکید کرد.

رئیس‌جمهور هم با اشاره به نگرانی‌های امنیتی ترکیه در منطقه، موثرترین راهکار برای مقابله با تروریسم را احترام به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی همه کشورهای منطقه دانست و گفت: اعمال موثر حاکمیت ملی هر دولتی بر تمام اراضی سرزمینی آن، بهترین راه جلوگیری از فعالیت‌های تروریستی و ضدامنیتی است.

رئیسی فعال شدن کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی را در هموار کردن مسیر تعاملات تجاری دو کشور و تبادل ظرفیت‌های متقابل موثر دانست.

 

همکاری‌های ایران و ترکیه ثبات‌آفرین است

براساس گزارش خبرگزاری موج، فیدان در ادامه دیدارهایش به شورای‌عالی امنیت ملی رفت و با علی‌اکبر احمدیان، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای‌عالی امنیت ملی دیدار و درباره راه‌های گسترش همه‌جانبه همکاری‌های دو کشور به‌ویژه در حوزه‌های امنیتی و اقتصادی با وی گفت‌وگو کرد.

احمدیان در این دیدار با اشاره به سوابق دیرینه همکاری‌های دو کشور، مناسبات فی‌مابین را امنیت‌ساز و ثبات‌آفرین ذکر کرد.

 

توسعه روابط دوستانه ایران و ترکیه، تامین‌کننده منافع پایدار این دو همسایه است

احمدیان گفت: توسعه روابط دوستانه میان دو همسایه، تامین‌کننده منافع پایدار ایران و ترکیه است.

وی با تبریک پیروزی رجب طیب اردوغان و حزب او و انتصاب هاکان فیدان به‌عنوان وزیر خارجه ترکیه، ابراز امیدواری کرد که روابط تهران-آنکارا در این دور به سطوح ممتاز موردنظر رهبران دو کشور ارتقا یابد.

احمدیان با بیان اینکه هر دو کشور از تروریست‌هایی که با حمایت و پشتیبانی غرب و رژیم صهیونیستی تسلیح و تجهیز شده‌اند، آسیب‌ دیده‌اند، گفت: خوشبختانه کشورهای منطقه به این درک مشترک رسیده‌اند که امنیت عاریتی، تضمین‌شده و پایدار نیست و سازوکارهای بومی و همکاری‌های منطقه‌ای تضمین‌کننده امنیت پایدار است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین با اشاره به تحولات منطقه قفقاز و مخالفت جمهوری اسلامی ایران با هرگونه تغییر ژئوپلتیک در منطقه، برگزاری نشست ۳+۳ را اقدام موثری برای رفع سوء‌تفاهمات و حل موضوعات میان کشورهای این منطقه ذکر کرد.

در این دیدار، هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه با تبریک انتصاب احمدیان در سمت دبیر شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، علاقه‌مندی کشورش را به گسترش همه‌جانبه روابط با ایران اعلام کرد. وی ابراز امیدواری کرد در این دور، فصل جدیدی از همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه آغاز شود.

هاکان فیدان تاکید کرد: در این مسیر باید مراقب شیطنت دشمنان که با اقدامات مخرب خود به‌ویژه با ابزار رسانه روابط دو کشور را هدف گرفته‌اند، باشیم.

وزیر خارجه ترکیه با ابراز خرسندی از توافق بین ایران و عربستان از ایران به‌عنوان کشوری بزرگ و مسئولیت‌پذیر در منطقه یاد کرد و از نقش جمهوری اسلامی در مبارزه با تروریسم تمجید کرد.

سفر وزیر خارجه جدید ترکیه به تهران به پایان رسید تا فصل جدیدی از ارتباطات و روابط بین دو کشور قدرتمند منطقه گشایش یابد و بتوانند باهم در ایجاد امنیت و ثبات در منطقه با کمک خود کشورهای منطقه نقش‌آفرینی کنند.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه