خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
دلیل سفر هیئت های مختلف سیاسی-نظامی ایران به سوریه چیست؟
در دو ماه گذشته هئیت های مختلفی در سطوح سیاسی و نظامی از ایران به دمشق سفر کرده اند. همچنین در همین مدت وزیر خارجه سوریه نیز به تهران آمد. علت این مذاکرات فشرده می تواند بحث بر سروضعیت حزب الله باشد.
، از ابتدای اکتبر (اوایل مهر ماه) اسرائیل وارد عرصه جدیدی از جنگهایش در منطقه به بهانه حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ شد. در این رابطه با کم شدن شدت درگیری ها در نوار غزه، تمرکز ارتش اسرائیل بر دو جبهه لبنان و سوریه متمرکز شد که در این راستا لبنان اولویت بیشتری داشته است. حملات سنگین، دامنه دار و مخرب به مناطق شهری لبنان از جمله مراکزی در شمال این کشور، منطقه ضاحیه بیروت و سکونتگاه ها و روستاهای جنوب لبنان صورت گرفت. همزمان مقامات اسرائیلی برای تشدید فشار بر حزب الله، تلاش کردند مرز بین سوریه و لبنان را نیز هدف قرار دهند. همچنین شهرهای مختلف سوریه از جمله دمشق هم زیر بمباران های رژیم صهیونیستی قرار گرفت.
در همین خصوص جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با رویکرد اسرائیل و از سویی حمایت از مقاومت تصمیم بر آن گرفت تا با هدف جلوگیری از آثار زیان بار این حملات یک رویکرد منسجم مشترک با دولت بشار اسد تنظیم کند. بنا به این تصمیم، در دو ماه گذشته هئیت های مختلفی از ایران در سطوح ارشد به دمشق سفر کردند. عباس عراقچی وزیر امورخارجه، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، علی لاریجانی نماینده ویژه رهبری و عزیز نصیرزاده وزیر دفاع به طور جداگانه به سوریه رفتند و با مقامات مختلف این کشور از جمله بشاراسد دیدار و گفتگو کردند. همچنین در همین بازه زمانی باسم الصباغ وزیر خارجه سوریه نیز به تهران آمد. این سفرهای فشرده مؤید یک پیام شاخص بود که در گفتگوی مطبوعاتی عراقچی با همتای سوری اش به خوبی روشن شد: «جمهوری اسلامی ایران از تریبون های سیاسی برای بیان جنایات رژیم صهیونیستی استفاده می کند اما در نهایت این عرصه میدان است که تعیین کننده خواهد بود»
همچنین در سخنان مقامات ایرانی که به دمشق رفتند بارها این جمله تکرار شد که جمهوری اسلامی در کنار سوریه و محور مقاومت ایستاده است. تلاش ها برای ایجاد همسویی عملیاتی در عرصه «میدان» بین تهران و دمشق از آن جهت صورت می گیرد که اسرائیل بنا دارد به روند همکاری های محور مقاومت در داخل سوریه ضربه بزند. در حال حاضر سوریه مرکز حضور مشترک همه این عوامل هستند. مقامات ارشد نظامی-سیاسی ایران با مقامات سوری و حزب الله در این کشور به رایزنی برای تقویت جبهه نبرد می پردازند. بنابراین اسرائیل تصمیم گرفته ضمن ایجاد یک منطقه حائل در مرز بین سوریه و لبنان، جلو هرگونه تقویت توان لجستیکی حزب الله از این سمت را بگیرد. زیرا بنا به ادعای رهبران اسرائیل، آنها نظارت دقیقی بر ورود و خروج های دریای و هوایی لبنان دارند تا کشوری نتواند این سازمان را در جنگ جای تقویت و تجهیز کند. لذا از بین بردن تنها راه مواصلاتی، همین مرز لبنان-سوریه است. این اقدام یک نتیجه دیگر هم دارد. جبهه ضداسرائیلی در جولان سوریه تضعیف می شود. زیرا اکنون اسرائیل از سمت جولان نیز متحمل حملاتی شده است. بنابراین راهبرد تل آویو ضربه زدن به پشت جبهه محور مقاومت در سوریه است.
با توجه به این تحولات میدانی، تهران بر آن شد تا جلو این تحرکات را با همراهی دولت بشار اسد بگیرد. سوریه نقش تعیین کننده ای در حفظ قدرت حزب الله در ماه های آینده دارد. پیشبرد طرح آتش بس در لبنان مانند انچه در نوار غزه رخ داد، هرگز به تأیید اسرائیلی ها نخواهد رسید. آنها امیدوار هستند ار فرصت پیش آمده برای نابودی حزب الله استفاده کنند و این کار قطعاً ماه ها زمان می برد. اگر راه های مواصلاتی سوریه تخریب شود، حزب الله از پشتیبانی انسانی و لجستکی از این سمت محروم خواهد شد. براین اساس شاهد هستیم وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران نیز به دمشق سفر کرد. نکته مهم دیگر اینکه اسرائیل در جریان این حملات، به لشکر ۴ ارتش سوریه به فرماندهی ماهر اسد نیز ضربه زد. این کار با هدف تضعیف محور مقاومت صورت گرفت. یعنی در روند جاری، بدون تردید در کنار هدف قرار گرفتن مقامات حزب الله و مراکز تأسیساتی آن در سوریه، بخشی از ارتش سوریه نیز مورد حمله قرار می گیرد. از همین رو است که روزنامۀ اسرائیل هیوم در خبری اعلام کرد این رژیم پیام تهدیدآمیزی به بشار اسد فرستاد که در آن عنوان شده بود «اگر در جلوگیری از انتقال سلاح از خاک سوریه به لبنان جلوگیری نکنی، سرنوشتی مانند سرنوشت سید حسن نصرالله خواهی داشت.»
ارسال نظر