خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
حجم تخریب نوار غزه چقدر است؟/برنامه ترامپ برای کوچاندن فلسطینی ها
با آغاز آتش بس در غزه، مردم اجازه پیدا کردند تا به خانه های خود بروند اما با تلی از خاک روبرو شدند. از بین رفتن تقربیاً صد در صدی تمام زیرساخت ها به ویژه در بخش شمالی، نگرانی هایی درباره بازسازی و هزینه های آن ایجاد کرده است.
، بخشی از این توافق آتش بسی که از صبح روز یکشنبه (۳۰ دی) اجرای آن آغاز شد، مبتنی بر عقبنشینی اسرائیل از برخی مناطق از جمله ۷۰۰ متر به سمت مرز است. همچنین اسرائیل متعهد شد تا اجازه ورود فلسطینی ها به بخش شمالی نوار غزه را از محور نتزریم بدهد. قرار بود ساعت ۸:۳۰ صبح این کار انجام شود اما بسیاری از فلسطینیها حتی منتظر اجرای آتش بس نشدند و از ساعات اولیه صبح یکشنبه، به سمت خانههای ویران شده خود حرکت کردند.
افراد آواره در حالی که وسایل خود را با دوچرخه یا گاریهایی حمل میکردند، وارد بخش شمالی شدند. با این حال بسیاری از آنها در مورد توانایی آینده خود برای مدیریت در شهرهای ویران شده ابراز نگرانی کردند. در این خصوص ادیا ابوخالوف، یکی از ساکنان بیت لاهیه در شمال نوار غزه، گفت وقتی متوجه ویرانیهای گسترده در داخل و اطراف خانهاش شد، نمیتوانست آنچه میبیند را باور کند: «کل منطقه بمباران شده است. ویرانی همه چیز را تحت تاثیر قرار داده، چیزی از خانه باقی نمانده است، جز کلیدی که از آن در دست دارم. خانه یک پناهگاه بود و تمام خاطرات همراه با آن هنگام بمباران از بین رفت.»
در همین راستا دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) اعلام کرد ۴۳۶ هزار ساختمان که ۹۲ درصد از خانههای نوار غزه را تشکیل میدهند، در جنگ ویران یا آسیب دیدهاند. بر اساس گزارش آژانس سازمان ملل متحد، ۱۶۰ هزار ساختمان ویران و ۲۷۶ هزار ساختمان به شدت یا به صورت جزئی آسیب دیدند و ۹۰ درصد ساکنان غزه از خانههای خود آواره شدند.
در این رابطه محمد ابوعطا، یکی از ساکنان رفح در گفتگو با آسوشیتدپرس گفت: «این تصاویر مانند چیزی است که در یک فیلم ترسناک هالیوود میبینید.»
در همین راستا در غرب خان یونس، سازمانهای امدادی عملیات تعمیر و نگهداری را آغاز کردهاند که شامل ساخت یک لوله آب جدید میشود تا زیرساختها در این منطقه پس از آتشبس بازسازی شود.
در این بین شهرداری رفح برای بازکردن معابر برای تردد مردم و وسایل نقلیه شروع به کار کرد. یکی از مقامات شهری گفت که اولویت اصلی پاکسازی آوارها است تا ساکنان بتوانند به منازل خود برسند. این کار آسانی نیست، اما باید این روند را شروع کنیم.
پروژه انتقال فلسطینی ها به خارج از نوار غزه
در چنین وضعیتی، شبکه NBC آمریکا اعلام کرد دولت دونالد ترامپ در حال بررسی طرحی برای انتقال برخی از ساکنان نوار غزه به کشورهای دیگر در جریان روند بازسازی این باریکه است. بر اساس این گزارش، اندونزی به عنوان یکی از کشورهای نامزد برای جذب موقت برخی از دو میلیون ساکن نوار غزه در نظر گرفته شده است.
استیون ویتکاف، فرستاده ترامپ در خاورمیانه، قصد دارد به عنوان بخشی از تلاشهای خود برای حفظ آتش بس میان اسرائیل و حماس، از نوار غزه بازدید کند. به گفته یکی از مقامات ارشد دولت که از جزئیات مذاکرات مطلع است، ویتکاف قصد دارد در هفتهها و ماههای آینده تقریباً به طور منظم در منطقه حضور داشته باشد و هدف آن شناسایی عوامل خطری است که میتواند باعث بیثباتی و خطر آزادی اسرا شود.
ماموریت اصلی ویتکاف ایجاد ثبات طولانی مدت برای اسرائیل و دو میلیون فلسطینی ساکن نوار غزه است. این مقام ارشد دولت ترامپ با تاکید بر اهمیت بهبود زندگی ساکنان غزه گفت: اگر به ساکنان غزه کمک نکنیم، اگر زندگی آنها را بهبود ندهیم و به آنها امید ندهیم، شورشی برپا میشود. با این حال، سوال در مورد تمایل ساکنان غزه برای مهاجرت، حتی به طور موقت، همچنان باز است.
این ایده مخالفت شدید بسیاری از فلسطینیها و اعراب را برانگیخته است، زیرا میترسند این اولین گام برای اخراج دائمی آنها از سرزمین خود باشد.
ایجاد زمین سوخته به ویزه در بخش شمالی نوار غزه، می تواند بخشی از اجرای این پروژه باشد که دست کم نسل جوان فلسطینی ها را به سکونت در کشورهای توسعه یافته ترغیب کند. در این راستا ترامپ هم برای تحقق صلح اسرائیل با عربستان، بنا دارد از هر ظرفیت و ایده ای استفاده کند.
در همین حال، در شمال نوار غزه، کریم حمدان یکی از فلسطینی هایی که به شهر غزه بازگشته است، متوجه شد خانهاش به تلی از سنگ تبدیل شده است: «در اولین لحظات آتشبس، احساس شادی زیادی داشتم، زیرا میتوانستم با خانوادهام به خانه برگردم. اما وقتی به محل حادثه رسیدم از وسعت ویرانی که بر همه مناطق وارد شده بود شگفت زده شدم. از دست دادن خانه آسان نیست، اما به هر قیمتی که باشد، در زمین خود میمانیم. ما روی ویرانههای خانههایمان زندگی خواهیم کرد تا زمانی که زندگی دوباره به مسیر خود بازگردد.»
ارسال نظر