English

ضرورت تنوع بخشی به سبد انرژی در ایران برای تولید برق

در کشورهای اروپایی، تمرکز زیادی بر روی منابع تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی وجود دارد. تنوع سبد انرژی و رویکردهای مختلف در کشورهای مختلف نه تنها به تأمین نیازهای داخلی کمک می‌کند، بلکه به تحقق اهداف جهانی در زمینه تغییرات آب و هوا و توسعه پایدار نیز می‌انجامد.

ضرورت تنوع بخشی به سبد انرژی در ایران برای تولید برق
به گزارش خبرگزاری موج از فارس

، محمدرسول تحفه مدیر دفتر روابط عمومی شرکت توزیع نیروی برق استان فارس طی یادداشتی نوشت: استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران به دلیل محدودیت منابع انرژی فسیلی و مشکلات ناشی از انتشار گازهای گلخانه‌ای، بسیار مهم است. با توجه به اینکه ایران یکی از کشورهای غنی از منابع انرژی‌های تجدیدپذیر در منطقه خاورمیانه است، استفاده از این منابع می‌تواند به کاهش وابستگی به منابع فسیلی، کاهش انتشار گازهای آلاینده، افزایش امنیت انرژی و توسعه اقتصادی کمک کند. تنوع در سبد انرژی کشور و حرکت به‌ سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر به‌ جای سوخت‌های هیدروکربنی ازجمله راهکارهای مؤثر برای رفع چالش ناترازی انرژی در کشور است و از این رو ضرورت دارد تا ما نیز بهینه‌سازی مصرف انرژی و تنوع سبد انرژی را در اولویت قرار دهیم تا بتوانیم موفق به حل ناترازی انرژی شویم.

طبق گزارش یورواستات، اداره آمار اتحادیه اروپا، سهم منابع تجدیدپذیر در مصرف ناخالص انرژی در سطح اتحادیه اروپا طی سال ۲۰۲۲ به ۲۳ درصد رسید که نسبت به ۲۱.۹ درصد سال ۲۰۲۱ افزایش را نشان می‌دهد. بنابراین اتحادیه بر اساس دستورالعمل انرژی‌های تجدیدپذیر، هدف خود را برای سال ۲۰۳۰ افزایش انرژی‌های تجدیدپذیر از ۳۲ به ۴۲.۵ درصد تغییر داد که این امر با افزایش میزان استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر توسط کشورهای سراسر اتحادیه بود.

فنلاند با ۴۷.۹ درصد انرژی خود از منابع تجدیدپذیر در جایگاه دوم قرار گرفت. این کشور نیز به سوخت‌های زیستی آبی، بادی و جامد متکی بود و پرتغال ۳۴.۷ درصد متکی به سوخت‌های زیستی جامد، انرژی باد، هیدرولیک و پمپ‌های حرارتی بود، در حالی که اتریش ۳۳.۸ درصدبیشتر از سوخت‌های زیستی آبی و جامد استفاده می‌کرد.

سوئد، کشوری در اتحادیه اروپا بود که در سال ۲۰۲۲ بیشترین استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر را داشت. نزدیک به دو سوم مصرف ناخالص انرژی نهایی این کشور در این سال از منابع تجدیدپذیر حاصل می‌شد. سوئد عمدتاً به سوخت‌های زیستی آبی، بادی، جامد و مایع، همچنین پمپ‌های حرارتی متکی بود.

پس تنوع سبد انرژی یکی از عوامل کلیدی در تحقق امنیت انرژی و افزایش پایداری سیستم‌های نیروگاهی در سراسر جهان محسوب می شود و کشورهای مختلف بسته به منابع طبیعی و نیازهای اقتصادی خود، رویکردهای متفاوتی را در مصرف انرژی اتخاذ کرده‌اند. بر این اساس، توجه به این نکته ضروری است که تنوع بخشی به سبد انرژی در ایران برای تولید برق دارای اهمیت زیادی است؛ این موضوع نه تنها به بهبود امنیت انرژی و پایداری شبکه برق کشور کمک می‌کند، بلکه می‌تواند آثار مثبت اقتصادی و زیست‌محیطی نیز به همراه داشته باشد.

اما دلیل مغفول ماندن این موضوع مهم در برخی از کشورها از جمله ایران را می‌توان در تمرکز بر سوخت‌های فسیلی یافت. ایران به عنوان یکی از بزرگترین ذخایر نفت و گاز در جهان، به شدت به این منابع وابسته است و برای دهه‌ها در جهت توسعه زیرساخت‌های مرتبط با سوخت‌های فسیلی تمرکز کرده است.

آمارنشان می دهد بیش از ۹۰ درصد برق مورد نیاز کشور از طریق نیروگاه‌های حرارتی که عمدتاً سوخت اصلی آن‌ها گاز است، تولید می‌شود و کارشناسان عقیده دارند این نکته بسیار مهم به چالشی بزرگ در صنعت برق کشور تبدیل شده است و لازم است با هدف رفع ناترازی انرژی در ایران نسبت به تنوع بخشی در سبد تولید برق اقدام شود، همچنین به منظور کاهش وابستگی به گاز و تحقق تنوع در سبد سوخت، نیاز است برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری مؤثر صورت پذیرد و در همین راستا ایجاد بسترهای قانونی و تشویق به تولید انرژی پایدار می‌تواند ضمن ارتقای امنیت انرژی، به توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور نیز کمک کند.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه