رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)؛
مباحث فقهی مرتبط با قاچاق باید در حوزه رونق بگیرد
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با بیان اینکه قاچاق کالا حرام است، گفت: مباحث فقهی مرتبط با قاچاق باید در حوزه به شکل جدی رونق بگیرد.
به گزارش خبرگزاری موج به نقل از مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی در دیدار اعضای ستاد مبارزه با کالای قاچاق و ارز با بیان این که قاچاق در ابعاد مختلفی اثرگذار است، گفت: مبارزه با قاچاق اثری فراگیر در ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دارد و مردم و مسئولان باید به این مسئله توجه داشته باشند.
وی با بیان این که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بر خلاف تصور مردم فقط به فکر صیانت از اقتصاد کشور است، اظهار داشت: اگر با قاچاق مبارزه نشود، آسیب های زیادی به ابعاد مختلف جامعه وارد می شود.
تقویت تولید داخلی از حیث کمی و کیفی اهمیت بسیاری دارد
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: تقویت تولید داخلی از حیث کمی و کیفی اهمیت بسیاری دارد؛ مردم باید به تولید داخلی توجه پیدا کنند و تا زمانی که تولید داخلی به کیفیت لازم نرسد نمیتوانیم با نصیحت مردم را به این کار وادار کنیم.
وی عنوان کرد: وقتی جنسی که هنوز از کارخانه خارج نشده است باید به تعمیرگاه برود ضربه بزرگی به تولید ملی میزند؛ دور از عقل است که ما نیز مردم را به چنین خریدی سوق دهیم و به همین شکل همانگونه که ما مردم را به خرید تولید ملی ترغیب میکنیم تولیدکنندگان را نیز به افزایش کیفیت دعوت میکنیم.
آیت الله فاضل لنکرانی در بیان بحث فقهی معامله کالای قاچاق گفت: امروزه عناوین بسیار خوب فقهی درجلسات مرتبط به کالای قاچاق بحث شده است که مردم نیز باید به این مباحث واقف شود.
وی بیان کرد: گاهی برخی گمان میکنند که میتوان با معامله صحیح، خارج از قانون عمل کرد؛ این مباحث باید از سوی فقه فردی و اجتماعی مورد بحث واقع شود.
استاد حوزه علمیه قم گفت: اگر ثابت شود که قاچاق مرتبط به ضرر به مردم و تجار و تولیدکنندگان است به حیث ضرر رساندن به دیگران میتوان این بحث قاچاق را در بوته نظری فقهی قرار داد و حکم صادر کرد.
وی با اشاره به مبانی اهل بیت(ع) در باب ضرر رساندن به دیگران گفت: قرار نیست کسی که مالک چیزی شد با ملک و وسیله خود به دیگران ضرر برساند؛ بحث چاردیواری اختیاری در دین ما درست نیست؛ نمیتوان در این چاردیواری کاری کنیم که دیگران متضرر شوند.
قاچاق مانع رشد اقتصاد کشور می شود
آیت الله فاضل لنکرانی بیان کرد: قاچاق، ضرری است که قاچاقچی به عده بسیاری از مردم و کشور میرساند و به همین جهت قطعا عمل حرامی مرتکب میشود؛ ازدید فقه حکومتی، همین مقدار که قاچاق مانع رشد اقتصاد کشور میشود حکومت نیز میتواند آن را ممنوع کند و وقتی که حکومت آن را ممنوع کرد این کار حرام است.
وی عنوان کرد: برخی متأسفانه قاچاق را امر حرامی نمیدانند و به همین دلیل تصور میکنند که عملی غیر قانونی است که نهایتا به پرداخت جریمه میانجامد؛ ولی با مبانی که در دست داریم از حیث فقه فردی و حکومتی این کار با این منطق آنها جور در نمیآید.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) گفت: این مسئله را همه قبول دارند که قاچاق مخالف رشد اقتصادی است؛ وقتی قاچاق چنین آثار تخریبی برای کشور دارد، از این حیث فقها و دولت میتواند قوانین و احکام ممنوعیت را صادر کند.
بحث فقهی مسئله قاچاق کالا و ارز باید سامان پیدا کند
وی بیان کرد: کارشناسی فقهی در این زمینه ضروری است؛ این مباحث باید در حوزه به شکل جدی دنبال شود؛ مرکز فقهی ائمه اطهار از جمله مراکزی است به دنبال بازکردن ابواب مختلف فقهی در عرصه فقهی فردی و اجتماعی است.
آیت الله فاضل لنکرانی با انتقاد از این که مسئله قاچاق از دید فقهی و فرهنگی خوب تبیین نشده است، اظهار داشت: مردم فکر میکنند که قاچاق فقط یک خلاف قانون است و اگر جریمه آن را بدهند مشکل حل میشود؛ این حکم جایز نبودن قاچاق کالا و معاملات آن، بر اساس ادلهای که در فقه فردی و حکومتی است، بیان میشود.
وی تأکید کرد: فقیه و حکومت می تواند با این مسأله مقابله کند و این نشست های مربوط به قاچاق باید گسترش پیدا کند و از مراکز فقهی و پژوهشی نیز بهره گیری شود؛ بحث فقهی مسأله قاچاق کالا و ارز باید سامان پیدا کند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم عنوان کرد: متأسفانه هنوز از منابر و جایگاههای تبلیغی در خصوص این مباحث کار جدی و فراگیری انجام نشده است؛ باید از فرصتهای تبلیغی برای روشنگری در این زمینه استفاده کرد.
وی با اشاره به اهمیت برگزاری نشستهای علمی و فقهی در خصوص مباحث مرتبط با واردات و صادرات و قاچاق کالا گفت: ممکن است در این جلسات مباحثی مطرح شود که با نظر بنده مخالف باشد که قطعا باید چنین امری نیز وجود داشته باشد.
عضویت در کانال تلگرامی خبرگزاری موج
ارسال نظر