یک پژوهشگر موسیقی:
گروههای موسیقی بدون رقابت اجرا کنند
یک پژوهشگر موسیقی بلوچی گفت: بهتر است، گروههای موسیقی مناطق مختلف ایران در جشنواره، بدون آنکه رقابتی در کار باشد، اجرا کنند.
به گزارش خبرگزاری موج به نقل از روابط عمومی دهمین جشنواره موسیقی نواحی، فاروق رحمانی که در هفتمین دوره جشنواره موسیقی نواحی در تالار رودکی، موسیقی شاعری بلوچی را اجرا کرده بود، اظهار کرد: موسیقی شاعری که به آن موسیقی شعر بندی هم میگویند، بنیان و اصل موسیقی بلوچی است که بیشتر در منطقه جنوب بلوچستان اجرا میشود.
او ادامه داد: این موسیقی در دستههای مختلفی از جمله عاشقانه، حماسی، قومی و مذهبی قرار میگیرد، برای مثال «شهداد و مهناز» و «هانی و شیخ مرید» دو عاشقانه و حماسه معروف بلوچی هستند. شاعر خیلی از این حماسهها مشخص نیست، اما مولوی عبدالله روانبد یکی از شاعران برجسته معاصر بلوچ و جزو شاعرانی است که شعرهای زیادی را از اشعار قدیم برداشت کرده و خوانندههای بلوچی هم آنها را خواندهاند.
این پژوهشگر موسیقی بلوچی درباره وضعیت فعلی موسیقی شاعری در بلوچستان، گفت: همچنان هم موسیقی شاعری در بلوچستان برگزار میشود و من هم در هفتمین دوره جشنواره موسیقی نواحی ایران در تهران، موسیقی شاعری و حماسی اجرا کردم؛ اما این موسیقی پس از درگذشت برخی اساتید موسیقی شاعری، یک مقدار از تب و تاب افتاده است.
رحمانی درباره تأثیر جشنواره موسیقی نواحی در حفظ و بازگشت موسیقیهای غنی مناطق مختلف کشور، اظهار کرد: اگر جشنواره موسیقی نواحی حسابشده برگزار شود، تاثیر مثبتش را روی موسیقی تمام مناطق کشور میگذارد و کسانی را که به موسیقیهای بلوچی، ترکمن، آذری، کردی، لری، بختیاری و سایر اقوام کشور آشنایی ندارند، با فرهنگ و موسیقی غنی هر کدام از این مناطق آشنا خواهد کرد.
او درباره نحوه برگزاری جشنواره موسیقی نواحی ایران، تصریح کرد: موسیقی و فرهنگ منطقه بلوچستان را که آب و هوا، لباس، پوشاک، خوراک و فواصل موسیقایی متفاوتی دارد، نمیشود با موسیقی و فرهنگ مثلا آذریزبانان مقایسه کرد و گفت که کدامیک بهتر است. هر کدام از موسیقیهای مناطق مختلف ایران، رنگ و جذابیت خود را دارند.
این پژوهشگر موسیقی افزود: داوری موسیقی مناطق مختلف کشور به فردی جامعالاطراف نیاز دارد که نسبت به موسیقی همه اقوام آگاهی کامل داشته باشد؛ اما طبیعتاً چنین کسی وجود ندارد که این همه موسیقی رنگارنگ در کشور را در حد کارشناسی بشناسد.
رحمانی درباره بخشهای جنبی و پژوهشی جشنواره نیز گفت: ثبت و ضبط آثار موسیقی و نمایش دادن فیلمهای مستند اتفاق خوبی است که در جشنواره نواحی قرار است اتفاق بیفتد. آثار اساتید موسیقی را که امروز توانایی اجرا ندارند، میتوان ثبت و ضبط کرد تا برای آیندگان باقی بمانند. همچنین از آنها میشود برای حضور در جشنواره هم دعوت کرد و چنانچه استادی به علت وضعیت جسمانی و کهولت سن توانایی اجرا ندارد هم میشود از او تجلیل و تقدیر کرد.
دهمین دوره جشنواره موسیقی نواحی ایران با محوریت منظومهخوانی از ششم تا نهم تیرماه ۱۳۹۶در کرمان برگزار میشود.
ارسال نظر