آیتالله مصباح یزدی:
تحصیل، تدریس و تحقیق مختص مردان نیست/ این فرهنگ که وظیفه زن، فقط کار در منزل است، ناقص است
علامه مصباح یزدی گفت: این فرهنگ که وظیفه زن، فقط کار در منزل است، گرچه غلط نیست، ولی ناقص است، زیرا در آن به دین نگاه جامع صورت نگرفته است.
به گزارش خبرگزاری موج، آیتالله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در جمع تعدادی از خواهران گروه فرهنگی منتظران مهدی (عج)، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه، به آیاتی از قرآن کریم اشاره و خاطر نشان کرد: خداوند متعال انسان را به گونه ای خلق کرده است که میتواند به مقام خلیفة اللهی برسد؛ و رسیدن به این مقام، اختصاص به برخی افراد با اقشار ندارد، بلکه استعداد رسیدن به این مقام در همه افراد وجود دارد و میتواند به فعلیت برسد؛ هرچند خلیفه خدا بودن، ذومراتب است و طبیعتا انبیاء و ائمه (ع) در مراتب عالی این مقام هستند و دیگران نیز میتوانند به مراتب نازل تر آن دست یابند.
آیت الله محمد تقی مصباح یزدی با اشاره به اینکه حضرت سلمان به مقامی رسید که پیامبر (ص) او را از اهل بیت (ع) برشمردند، ادامه داد: در طول تاریخ بوده اند کسانی که به مقامات قرب و کمال رسیده اند ولی گمنام باقی ماندهاند؛ اما ناشناخته بودن آنها ضرری به قربشان نزد خداوند متعال نمی زند، چرا که عناوین اجتماعی دخالتی در این مقام ندارد؛ همانگونه که حضرت زهرا سلاماللهعلیها، گرچه عناوینی اجتماعی نظیر امام، حاکم، یا قاضی را ندارند، اما طبق روایات، مقامی دارند که سایر انبیاء – به جز پیامبر اسلام(ص)– به مقام ایشان نمی رسند.
وی با اشاره به اینکه مرد یا زن بودن، پیر یا جوان بودن، مانع یا علت رسیدن به این مقام محسوب نمی شود و همگان میتوانند با خودسازی به این مقام دست یابند، ادامه داد: به عنوان نمونه، طبق تاریخ، حضرت معصومه (س) با اینکه فقط حدود ۲۰ سال سن داشتند، مقامی دارند که بزرگان عالم افتخار میکنند خاک آستانشان را سرمه چشم خود کنند؛ بنابراین باید گفت رسیدن به مقام قرب الهی، بعد از عنایات الهی و استعدادهای ذاتی خدادادی، به عمل و اخلاص افراد بستگی دارد.
وی با اشاره به تأثیر اخلاص در ارزش عمل ادامه داد: گاه عملی بسیار کوتاه برای رضای خداوند میتواند ارزشی بیشتر از صدها سال عبادت پیدا کند؛ لذا انسان باید اولا به دنبال شناخت تکلیف و ثانیا انجام آن تنها برای رضای الهی باشد.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه سعی کنید بینش جامعی نسبت به اسلام داشته باشید، اظهار داشت: مطالعه اسلام از یک بعد و یک زاویه سبب انحراف و کج فهمی میشود؛ لذا زن مسلمان نباید تنها به بخشی از وظایف خود توجه کند؛ او وظایف فردی، خانوادگی و اجتماعی دارد که باید به همه آنها توجه داشته باشد.
وی با اشاره به وظیفه اجتماعی افراد جامعه اظهار داشت: وظایف اجتماعی تنها به وظایف اقتصادی و نظامی محدود نمی شود؛ بلکه مهم ترین جهاد در دین مبین اسلام ــ که بین زن و مرد نیز مشترک است ــ جهاد علمی و فرهنگی است، و ثواب کار مخلصانه برای تأمین نیازهای فرهنگی جامعه اسلامی قطعا از ثواب انجام وظایف فردی و خانوادگی کمتر نیست.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه اگر تربیت اخلاقی، دینی و سیاسی خواهران توسط خود خواهران صورت گیرد، مطلوب تر خواهد بود و جلوی بسیاری از مفاسد در جامعه گرفته میشود، ادامه داد: سیاستمداران باید به گونه ای برنامه ریزی کنند که اگر کاری از زنان بهتر بر میآید و یا مربوط به زنان است، توسط خود آنها انجام شود؛ ولی متأسفانه تصمیم صحیح و تقسیم مبتنی بر نیاز در این زمینه صورت نمیگیرد، و کمابیش کارها به صورت مختلط انجام میشود.
وی با بیان اینکه تحصیل، تدریس، و تحقیق در امور دینی اختصاص به مردان ندارد، ادامه داد: در گذشته، تصور بر این بوده که نهاد روحانیت بر عهده مردهاست و کمتر زمینه فراهم میشد که خود بانوان در زمینه آموزش مسائل دینی به خواهران دیگر فعالیت کنند، و اگر وجود اشخاصی مانند بانو امین که زنی باتقوا، فهمیده، فقیه و وارسته بود، بسیار نادر بود.
آیت الله مصباح یزدی ادامه داد: این فرهنگ که وظیفه زن، فقط کار در منزل است، گرچه غلط نیست، ولی ناقص است، زیرا در آن به دین نگاه جامع صورت نگرفته است؛ آری، اگر کار در منزل ارزشی بیشتر از کار بیرون از منزل ، یا برابر با آن، داشته باشد، کار در منزل بهتر است، اما اگر کاری بیرون از منزل واجب کفایی باشد و نیاز به حضور زن باشد، باید آن را هم انجام دهد.
وی افزود: حضرت زینب (س) بعد از واقعه عاشورا، تکلیف مهمی را بر عهده گرفت؛ و بخش عظیمی از برکاتی که از واقعه کربلا، نصیب مسلمانان شد، مربوط به سخنرانیهای حضرت زینب (س) بود؛ حال اگر حضرت زینب (س) میخواست در منزل بماند، آیا این برکات شامل جامعه مسلمانان میشد؟
استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه باید میان تکالیف و وظایف اولویت بندی کرده، تکلیف مهم تر را بر عهده گرفت، ادامه داد: به عنوان نمونه اگر تنها جراح قلب در شهری یک خانم باشد، آیا میتواند از معالجه مرد بیماری که در معرض خطر است، سر باز زند، آن هم به بهانه اینکه او نامحرم است؟ قطعا نمی تواند زیرا تکلیف مهم تری بر عهده اوست؛ از همین رو تأکید میشود باید بینش و نگاه به دین، جامع باشد و نه از یک زاویه خاص.
وی با اشاره به اینکه نگاه جزئی به دین سبب کج فهمی و کج اندیشی میشود، ادامه داد: بر اساس همین نگاه غیر جامع، قبل از انقلاب، هیچ زنی فکر نمی کرد که تظاهرات برای زن ها، یک واجب شرعی باشد، و حتی بالاتر، در بین متدینین عرف بود که نه تنها زنان، بلکه مردان هم نباید در کار سیاسی دخالت کنند، چرا که امری ناپسند و غیر دینی است!
علامه مصباح یزدی با اشاره به اینکه خداوند متعال به ما عنایت کرد و حضرت امام (ره) را در این زمان برانگیخت تا زمینه ای برای بقای اسلام شود، خاطر نشان کرد: در حالی امام (ره) اسلام را زنده کرد که اسلام کمرنگ شده و به سمت نابودی پیش میرفت؛ آن هم به اسم ملی گرایی و سلطنت ۲۵۰۰ ساله و نظایر آن.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با اشاره به فراوانی فساد در رژیم طاغوت و محدودیتهای بسیار زنان مؤمن و باحجاب، نقش مهم زنان در نهضت اسلامی را خاطر نشان کرد و اظهار داشت: پس از دستگیری امام (ره) در ۱۵ خرداد، در قم اولین حرکت از زنان شروع شد؛ غیرت مردها به وسیله عملکرد همسرانشان تحریک شد و به پا خاستند. اگر مشارکت زنان در این انقلاب نبود، انقلاب به جایی نمی رسید.
وی با بیان اینکه متأسفانه دوباره این بینش کم کم در حال کمرنگ شدن و فراموشی است، ادامه داد: دنیا طلبی، تجمل گرایی و توجه بیش از حد به ظواهر به جای توجه به وظایف مهم دینی در حال پررنگ شدن است و ارزشهای اسلامی در حال فراموش شدن. زنان از آن جا که مربی نسل آینده هستند، در این زمینه وظیفه مهم تری نسبت به مردها دارند و باید خود را برای تربیت نسل آینده و جامعه آماده کنند؛ این تکلیف، مانند خواندن نماز بر شما واجب است.
آیت الله مصباح خطاب به خوهران گروه منتظر مهدی (عج)، با بیان اینکه هر کسی در این زمینه باید با توجه به شرایط و استعدادهای خودش به انجام وظیفه بپردازد، ادامه داد: منتظر حقیقی امام زمان (عج) کسی است که به وظیفه اش عمل کرده و دین خدا را یاری کند. برای عمل به دین نیز باید دین و احکام آن را بشناسیم و شیوه رفتار با خانواده، آشنایان و سایر مردم را بیاموزیم؛ چرا که گاه یک رفتار درست و تأثیرگذاری روی یک نفر، ارزشی معادل صدها سال عبادت دارد.
وی یکی از مظاهر دوری از فرهنگ اسلامی را گسترش و رونق خانه سالمندان دانست و ادامه داد: در فرهنگ اسلامی، سالمندان برکت خانواده به شمار میروند، در حالی که سپردن سالمندان به چنین محل هایی، به معنای فراموش کردن آنها و خالی کردن شانه از زیر بار مسئولیت است.
استاد اخلاق حوزه علمیه با بیان اینکه دین فقط روضه و جشن نیست، بلکه امر به معروف و نهی از منکر و سایر وظایف اجتماعی نیز جزء دین هستند، ادامه داد: باید شیوه انجام این وظیفه را آموخت، و نباید امر به معروف به عنوان فخرفروشی به دیگران و خود را خوب دیدن و دیگران را بد فرض کردن، تلقی شود، بلکه مخاطبان امر به معروف و نهی از منکر باید مهربانی و دلسوزی شما را ببینند تا سخنتان بر آنها اثر داشته باشد، و تنها راه آن نیز محبت و صمیمیت است.
گفتنی است دیدار جمعی از بانوان گروه منتظران مهدی (عج) با علامه مصباح یزدی، ۲۰ اردیبهشت ماه در سالن تشریفات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.
ارسال نظر