افتتاح حکایت شیرین با حضور پرتعداد هنرمندان تجسمی مطرح؛
اسکندری: تغییر تکنیک به دلیل آسیب دیدگی آثار در حوزه هنری/فصل مشترک تابلوهایم سنت است
در این نمایشگاه چهار مجموعه شامل ۳۶ تابلوی نصب شده در قالب ۲۲ اثر قیمت گذاری شده و به نمایش در آمده است.
به گزارش خبرنگار تجسمی خبرگزاری موج، نمایشگاه حکایت شیرین شامل آثاری از چهار مجموعه ایرج اسکندری عصر جمعه ۲۵ آبان ماه با حضور جمع کثیری از هنرمندان سرشناس هنرهای تجسمی در گالری ساربان افتتاح شد.
در این نمایشگاه چهار مجموعه شامل ۳۶ تابلوی نصب شده که در قالب ۲۲ اثر قیمت گذاری شده بود به نمایش در آمده است. شور شیرین، منطقه البروج، چهر فصل و پنجره ها مجموعه های به نمایش در آمده در این نمایشگاه هستند که چهار فصل اثری در سه لت و منطقه البروج یک اثر ۱۲ لته است.
کف و سقف قیمت آثار ارائه شده در این نمایشگاه به جز سه اثر کوچک هنرمند، بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان تعیین شده است. البته قیمت مجموعه کامل منطقه البروج ۳۶ میلیون تومان تعیین شده که امکان خرید هر کدام از لت های آن، به طور جداگانه و به قیمت ۳ میلیون تومان توسط خریداران علاقمند هم وجود دارد.
برای انتخاب ملات کارم از تجربه نقاشی ساختمان در نوجوانی بهره گرفتم
ایرج اسکندری به خبرنگار موج در مورد استفاده از تکنیک ترکیب مواد در طی سالها فعالیت هنریاش و کادرهای عمودی غالب در اکثر آثار ارائه شده در این نمایشگاه گفت: به دلیل اینکه تعلق خاطری هم به مجسمه سازی دارم، کارهای نقاشیام با تکنیک ترکیب مواد و نقش برجسته، نا خودآگاه به آن سمت کشیده میشود.
وی افزود: در جوانی یا نوجوانی، نزد عمویم که نقاش ساختمان بود، شاگردی میکردم و می دیدم که نقاشان ساختمان، برای بتونه کردن دیوارهای ساختمان یا سطوح درها، از موادی که ترکیب مل و روغن است استفاده می کنند. من هم برای خلق آثارم، از تجربه نوجوانیام استفاده کردهام و از همان ترکیب مل، روغن و برخی مواد دیگر استفاده می کنم. این ملات مشترکی برای همه کارهایم است حتی آنهایی که به همراه آینه کاری است.
تغییر تکنیک بدلیل آسیب دیدگی آثار در حوزه هنری
این نقاش پیشکسوت افزود: اگر کارهای من را از دهه هفتاد دنبال کنید می بینید که همین تکنیک را به کار می برم. در دهه شصت کارهایی را برای حوزه هنری و روی بوم انجام دادم که در حمل و نقل و جابجایی همیشه صدمه می دید و من فکر کردم که چطور می توان آثار ماندگار تر شود. با این نیت این ملات (تکسچر) را در خلق آثارم بکار بردم. مل در ترکیب خودش آهک دارد و ترکیب روغن و این ماده به مرور تبدیل به سنگ می شود که شاید از سنگ طبیعی هم ماندگار تر باشد و عوامل جوی هم بر آن تاثیر ندارد. بنابراین فکر می کنم اگر خریبی بر روی آن صورت نگیرد، دست کم سیصد تا چهارصد سال ماندگار خواهد بود.
فصل مشترک تابلوهایم سنت است
ایرج اسکندری در مورد وجود دو دسته از کارهای انتزاعی و موضوعی در نمایشگاه شور شیرین گفت: در مجموعه این آثار یک فصل مشترک وجود دارد و آن هم تفکر سنتی و سنت است. حتر مجموعه آینه ها را که نگاه کنید، آینه کاری در یک سری کارهای مدرن گنجانده شده و به نوعی این آثار را به سنت وصل کرده است. در کارهای موضوعی هم به فرهنگ و ادبیات قدیم کشور ارجاع داده شده و موضوع خسرو و شیرین را از اشعار نظامی گنجوی در اینجا کارکرده ام.
وی در پاسخ به این سوال که چرا رنگ را از تابلوهای این مجموعه که می توانست بسیار رنگی هم باشد حذف کرده گفت: این دیگر تکنیک من است. من فکر می کنم که وقتی هنرمند کاری می کند الزاما کارش مرتبط با جامعه کنونی اش می شود. شما می توانید در لایه های زیرین آثار، این ارتباط را پیدا کنید.
اسکندری در پاسخ به این سوال که آیا این به نوعی دو رنگ یا تک رنگ بودن این مجموعه حکایت شیرین و عمودی بودن فرمت آثار ارتباطی با زندگی آپارتمان نشینی رایج شده در این روزهای جامعه ما دارد یا خیر گفت: قاعدتا هر اثر نقاشی که بخواهد روی دیواری برود بایستی هم از لحاظ رنگ و هم از نظرابعاد با محیط خودش هماهنگ باشد. من متناسب با محیط خاصی کار نکرده ام اما مخاطب باید نگاه کند و ببیند که اثری که میخرد متناسب با چه دیواری است.
حکایت شیرین؛ تلفیق قواعد هنر مدرن با مضامین و نقش مایههای نمادین ایران زمین
در استیتمنت این نمایشگاه به قلم زروان روح بخشان آمده است: «ایرج اسکندری هنرمندی است که در سالهای انقلاب، تحت تاثیر استادانی چون بهمن بروجنی به نقاشی فیگوراتیو و اجتماعی روی آورد و در همان دوران و نیز در سالهای جنگ، نقاشی های دیواری وی با مضامین انقلاب و جنگ در اذهان ما نقش بسته است، اما پس از جنگ و در طول دهه 70، اسکندری با مطالعه و تمرکز بر نقاشی مدرنیستی به تجربیاتی در حوزه نقاشی انتزاعی پرداخت. او که از قبل به هنر و فرهنگ گذشته ایران علاقمند بود، با تمرکز و مطالعه بر نقوش و مضامین کهن، آثار نمادینی را در طول دهه های بعد خلق کرد.
حکایت شیرین هم در امتداد رویکرد وی در ترکیب و تلفیق قواعد هنر مدرن با مضامین و نقش مایههای نمادین ایران زمین شکل گرفته و حاوی تضادی معنادار میان روایت تصویری و مواد و تکنیک به کار رفته در آثار است. چکیده نمایی هایی از داستان های مشهور ادبیات فارسی در قالب فرم و تقسیمات هندسی و تخت نمایی تک رنگ و آشکارا مدرنیستی، آن هم با موادی زمخت و تکنیکی دشوار، حکایتی چند لایه و پرکنایه است که ظاهرا به داستان خسرو و شیرین یا شیرین و فرهاد اشاره می کند، اما در واقع دلالت های ضمنی دیگری را رقم می زند از حکایت شیرین یک عمر نقاشی تا جدال میان لطافت هنر و سرسختی زندگی».
شایان ذکر است در آیین افتتاحیه با شکوه این نمایشگاه که شامل آثار جدید ایرج اسکندری مجسمه ساز، نقاش و مدرس دانشگاه بود، طیف وسیعی از هنرمندان تجسمی چون مرتضی گودرزی دیباج، کاظم چلیپا، مرتضی اسدی، حبیب الله صادقی، غلامرضا نامی، عباس مشهدی زاده، صداقت جباری، سعید محجوبی، زروان روح بخشان، احمد وکیلی، فرهاد سلیمانی و... و همینطور مجید ملانوروزی و هادی مظفری مدیر کل مرکز هنرهای تجسمی پیشین و فعلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور یافتند.
ارسال نظر