در نشست جشنواره هنرهای تجسمی فجر عنوان شد:
شاهد رشد کمی کیفی این دوره از جشنواره تجسمی فجر هستیم / بازگشت به روش قدیمی قابل دفاع است
نشست خبری و مراسم رونمایی از پوستر یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر شنبه ۶ بهمن ماه در مجموعه صبا فرهنگستان هنر برگزار شد.
به گزارش خبرنگار تجسمی خبرگزاری موج، هادی مظفری رییس یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر با اشاره به رشد ۲۰۰ درصدی ارائه آثار در این دوره گفت: به رغم اینکه برخی وعده ما را برای تغییرات در این دوره باور نداشتند، در چهل روز برگزاری این دوره جشنواره شاهد تحقق آن خواهیم بود. یکی از بخش های جذاب این دوره پلاک چهل، بخش ویژه ۴۰ سالگی انقلاب، است که قطعا برای هنردوستان و مردم میتواند جالب توجه باشد.
وی با بیان اینکه سعی کردیم حلقه هنرمندان را بزرگتر کنیم، افزود: مشارکت ۵۳ گالری، برای نمایش آثار عددی تزیینی نیست بلکه در راستای باور هنرمندان و دیگر افراد تاثیرگذار در هنر به اقتصاد هنر، همه آنها در قالب این جشنواره اقدام به نمایش و فروش آثار خواهند کرد. در این دوره برای پژوهش هم جایگاه ویژه ای را تعریف کردهو آن را به بخش علمی افزوده ایم.
هادی مظفری مدیرکل تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: در این دوره بر ارتقاء کیفی آثار هم توجه ویژه کرده اینم و از ویژگی های متمایز کننده این دوره نسبت به دوره های قبل است.
گزارش آماری دبیر جشنواره
در ادامه ابراهیم حقیقی ، دبیر یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر نسبت به ارایه گزارش آماری جشنواره اقدام کرد و گفت: ۱۳۷۹۲ اثر از سوی ۵۷۶۱ نفر هنرمند متقاضی شرکت در یازدهمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی فجر، به ستاد برگزاری ارسال شد که پس از سه مرحله داوری ۶۰۴ اثر از ۴۸۵ هنرمند به نمایشگاه راه پیدا کرده است. در این میان کیفیت آثار در بخش مجسمه، نقاشی و عکس بسیار خوب بود به نحوی که اگر جای نمایشگاهی بیشتری برای ارائه آثار وجود داشت این بخش ها میتوانستند آثار بیشتری را به نمایش بگذارند.
حقیق تشریح کرد: در رشته خوشنویسی ۷۴ اثر از ۶۰ هنرمند، رشته عکاسی ۷۰ اثر از ۶۶ هنرمند، رشته کاریکاتور ۷۴ اثر از ۵۶ هنرمند، رشته گرافیک ۳۹ اثر از ۳۰ هنرمند، رشته مجسمهسازی ۶۸ اثر از ۵۵ هنرمند، رشته نقاشی ۱۰۵ اثر از ۷۹ هنرمند، رشته نگارگری ۶۰ اثر از ۴۹ هنرمند، رشته هنرهای جدید ۳۲ اثر از ۲۹ هنرمند، رشته تصویرسازی ۸۲ اثر از ۶۱ هنرمند در این نمایشگاه حضور دارند. همچنین در بخش سرامیک ۱۶ اثر از ۹ هنرمند انتخاب شد. در جریان داوریها مشاهده کردیم که کیفیت آثار در رشتههای نقاشی، مجسمه و عکس بسیار بالاتر بود و اگر فضای بیشتری داشتیم میتوانستیم آثار بیشتری را به نمایش بگذاریم.
وی افزود: در بخش چارسوی هنر جشنواره، ۵۳ گالری از شهرهای تهران، مشهد، سلمانشهر، تبریز، اصفهان، رشت، آمل سمنان یزد و ... در حضور دارند و همه آنها درگالری باغ موزه قصر آثاری را برای فروش ارایه میکنند. این گالریها که آثار هنرمندان خود را برای فروش ارائه می دهند اگر موفق شوند آثارشان را بفروشند این امکان برایشان وجود دارد تا آثار دیگری از هنرمندان خود را برای ارائه در این بخش از جشنواره فجر به نمایش بگذارند.
بازگشت درخشان خوشنویسی و نگارگری / فرصتی برای دیده شدن آثار هنرمندان نوجو
سیدامیر سقراطی دبیر هنری جشنواره نیز با تاکید بر افزایش کیفیت آثار بیان کرد: داوری جشنواره هنرهای تجسمی فجر در ۳۱ مرحله انجام میشود که تاکنون ۲۱ مرحله انجام شده است، و نزدیک به ۱۲۰ ساعت داوری را پشت سرگذاشتیم. داوری پرچالش داشتیم، چون آثاری باکیفیت زیادی داشتیم حتی داوران در روزهای داوری از حجم با کیفیت آثار ارسالی به جشنواره فجر بسیار خوشحال بودند.
وی با بیان اینکه این دوره جشنواره فجر کارنامه خوبیاز هنر ایران با رویکردهای هنر معاصر رابه نمایش خواهد گذاشت، تاکید کرد: بازتاب مسایل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در آثار هنری به ویژه بخش کاریکاتور راه یافته به جشنواره یازدهم دیده می شود و پژوهشگران و علاقمندان میتوانند برای بررسی این آثار از منظر نشانه شناسی و محتوایی به نمایشگاه مراجعه کنندو در واقع این جشنواره فرصتی را فراهم میآورد که آثار هنرمندان نوجو دیده شوند.
سقراطی درباره تفکیک رشتههای هنری در این دوره از جشنواره گفت: وقتی تصمیم گرفته شد به شیوه قدیمی برگشته و رشتهها را از هم تفکیک کنیم، از ما خرده گرفتند که چرا از هنرهای جدید بازگشتهایم و به تفکیک رشتهها رسیدهایم. اما فکر میکنم حالا میتوانیم از این اقدام دفاع کنیم زیرا رشتههایی مانند نگارگری و خوشنویسی که هنرهای ملی ما هستند در شیوه قبلی جشنواره از نمایشگاه حذف میشدند اما امسال حضور آنها باعث شد مشاهده کنیم که چه آثار درخشانی در این زمینه وجود دارد. همچنین در رشتههای رسانه محور مانند تصویرسازی و گرافیک و... هم اغلب جای این آثار در جشنواره خالی بود اما در این دوره شاهد حضور آثار درخشانی در این زمینه هستیم.
وی درباره نشستهای تخصصی این جشنواره گفت: بخشی با نام کجا ایستاده ایم روزهای ۱۵ تا ۱۸ بهمن در خانه هنرمندان برگزار میشود که سه پنل تخصصی در آن گنجانده شده است. همچنین بخش نمایش فیلمهای تجسمی ۸ تا ۱۳ بهمن در خانه هنرمندان برگزار میشود. نمایشگاه عکس روزهای انقلاب نیز که به نمایش آثار کمتر دیده شده از روزهای نخست انقلاب اختصاص دارد ۱۳ تا ۲۴ بهمن در خانه هنرمندان برگزار میشود. در روز افتتاحیه جشنواره در روز ۱۰ بهمن تجلیل از 10 هنرمند برگزیده کشور را خواهیم داشت و در روز اختتامیه نیز ۵ نفر از مفاخر هنرهای تجسمی تجلیل میشوند.
دبیر هنری جشنواره گفت: فردا داوری بخش مقالات انجام میشود و ۸۶ مقاله به جشنواره ارسال شده که سطح کیفی آنها بسیار بالاست. علاوه بر این تعداد زیادی هم سفارش به پژوهشگران دیگر دادهایم و تمامی این آثار در یک کتاب بسیار با کیفیت از مجموعه مقالات به چاپ خواهد رسید.
40 شهر 40 نمایشگاه
محسن سلیمانی نیز در ادامه نشست با بیان اینکه بخش اصلی جشنواره در موسسه صبا برگزار میشود و کار چیدمان آثار در حال انجام است، گفت: در بخش پلاک ۴۰ آثار هنرمندانی که در روزهای اول انقلاب فعالیت هنری داشته و تا سالهای اخیر نیز با همین موضوع به کار پرداختهاند را با همکاری سازمانها و نهادهای مختلف مانند بنیاد شهید و امور ایثارگران، موزه مرکزی شهدا، انجمن هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس، انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس، موزه هنرهای دینی امام علی (ع)، سازمان بسیج هنرمندان، بنیاد فرهنگی روایت فتح و بنیاد آفرینشهای هنری نیاوران جمعآوری کردهایم. پس از افتتاح نمایشگاه این آثار در فرهنگسرای نیاوران، روز ۹ بهمن نیز بخش دیگری از این آثار در موزه مرکزی شهدا به نمایش درمیآیند.
او درباره بخش استانی جشنواره گفت: در بخش ۴۰ شهر ۴۰ نمایشگاه، آثاری از موزه هنرهای معاصر انتخاب شده که با کیفیت خوب تکثیر شده و در شهرهای مختلف به نمایش درمیآیند. تعداد آثاری که در مرحله اول انتخاب شد بسیار زیاد بود اما در نهایت ۷۳ اثر را انتخاب کردیم که به تناوب در ۴۰ شهر نمایش داده می شود.
جزییات طراحی پوستر یازدهمین جشنواره تجسمی فجر
کیانوش غریبپور نیز درباره هویت بصری جشنواره هنرهای تجسمی فجر گفت: در سالهای اخیر چالش بزرگی در طراحی هویت بصری رویدادهای هنری به وجود آمده که بارها باعث گلایهمندی هنرمندان و نارضایتی مدیران شده است. این موضوع همه هنرمندان گرافیک را نسبت به طراحی هویت بصری جشنواره های فجر حساس کرده و به همین دلیل برای هر طراحی بسیار سخت است که در این چالش بزرگ وارد شود و در مقابل نقد و بررسی قرار گیرد.
غریبپور افزود: فکر میکنم با تعامل خوب سفارش دهنده و طراح می توان این معضل را حل کرد و امسال در جشنواره هنرهای تجسمی فجر این ارتباط خوب باعث شد با وسواس و آبروداری طراحی هویت بصری جشنواره را انجام دهیم. در طراحی پوستر اصلی جشنواره از برشی از ترکیب ثلث کلمه فجر استفاده کردم و این طرح در سایر بخشهای طراحی نیز استفاده میشود تا هویت بصری جشنواره را تشکیل دهد. با توجه به اینکه در میان جشنوارههای فجر، جشنواره تجسمی کمتر دیده میشود، برایم مهم بود که روی کلمه فجر تأکید کنم.
غریبپور ادامه داد: ۱۰ پوستر دیگر جشنواره با تم عکس کار شدهاند و اصرار ما بر این بود که نوستالژی دهه ۶۰ و محدودیتهای طراحی گرافیک آن زمان را بازنمایی کنیم. بنابراین همه پوسترها به جز یکی از آنها با یک رنگ طراحی شده است. در این پوسترها روایتی از عکس را با کمترین دخالت طراحی گرافیک داریم و با توجه به اینکه بهترین عکسهای دوران انقلاب آثاری سیاه و سفید هستند بنابراین ما نیز پوسترها را سیاه و سفید طراحی کردیم.
غریب پور افزود: از میان این ۱۰ پوستر ۸ عدد از آنها را من طراحی کردم و دو عدد توسط طراحان دیگر انجام شده است. علی خورشیدپور با استفاده از عکس خاطرهآمیزی از مریم زندی که مرتبط با روزهای نخست انقلاب است، پوستری مینیمال را طراحی کرده است. همچنین تنها پوستر چند رنگ این دوره پوستر که مربوط به بخش پلاک چهل است با بهره گیری از نقاشی کاظم چلیپا ، توسط کوروش پارسانژاد طراحی شده است. از این پس در روزهای برگزاری جشنواره نیز گرافیک محیطی را خواهیم داشت و این کارزار تبلیغاتی تا اختتامیه جشنواره ادامه دارد.
در پایان نشست، از ۱۱ پوستر بخشهای مختلف یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر توسط رییس و دبیران این جشنواره رونمایی شد.
شایان ذکر است در این نشست، هادی مظفری رییس، ابراهیم حقیقی دبیر، سیدامیر سقراطی دبیر هنری، محسن سلیمانی دبیر اجرایی و کیانوش غریبپور طراح پوستر یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر حضور داشتند.
یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر با دبیری ابراهیم حقیقی در بهمن ماه 1397 برگزار می شود. در این جشنواره سید امیر سقراطی دبیری هنری و محسن سلیمانی دبیری اجرایی را عهده دار هستند.
ارسال نظر