یک کارگردان نمایش عروسکی در گفتگو با خبرگزاری موج:
آموزش تعزیه با فقدان فضای آموزشی مواجه است
نویسنده و کارگردان نمایش عروسکی «سعدی نامه» با بیان اینکه جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی در بین تمام هنرمندان و نسل جوان نهادینه نشده است، گفت: برخی از جوانان دنبال این هستند که تعزیه و نقالی را از صفر بیاموزند ولی جایی برای آموزش نیست.
به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری موج بخش نمایش های عروسکی سنتی نوزدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی با عنوان یادواره استاد کاکا محمد شیرازی برگزار میشود و ۹ اثر هم برای اجرا در آن انتخاب شده است.
افشین قاسمی با نمایش عروسکی « سعدی نامه » در این بخش حاضر است و درباره نمایش خود به ما گفت: نمایشنامه «سعدی نامه» نگاهی به زندگی سعدی دارد و صد البته در آن توجه ویژهای به دو کتاب بوستان و گلستان شده است. در گذشته هم به نظامی گنجوی پرداختم و تلاش کردم تا مردم با این شاعر آشنا شوند و نام اجرا هم «روز سه شنبه» بود. خیلی دوست دارم مردم را با حکمت شاعران ایرانی ای چون سعدی آشنا کنم.
وی افزود: مردم از نمایش های عروسکی خیلی استقبال میکنند و جذاب خوبی برای آنان دارد ولی جشنواره هر دو سال یک بار برگزار میشود و کار را سخت میکند. دو سال پیش هم کار ما در جشنواره اجرا شد و پس از آن همه چیز تمام شد! سختی کار اینجاست که هنرمند باید دنبال اجرای نمایش بیفتد و مسیر پر پیچ و خمی را طی کند و کسی هم نیست بگوید کار تولیدیتان را بیاورید و در جای خاصی اجرا کنید و این هم دستمزد شما.
افشین قاسمی با تاکید بر تاسیس کمپانیها و لزوم شکلگیری مراکز تولید هنری استاندارد گفت: کمپانیها لازمه تئاتر حرفهای و معاصر هستند ولی متاسفانه بسیاری از اجراهای تئاتر در ایران بر اساس روابط پیش میروند.
وی درباره تولید آثار عروسکی در ایران گفت: تعداد نمایشهای عروسکی به شدت محدود است و هزینه سنگین و تلاش فزایندهای هم میطلبد. نمایش قبلی من درباره نظامی گنجوی بود و از زبان کودکان بهره بردیم و نمادها را هم ساده و مشخص کردیم و باید در مدارس و فرهنگسراها اجرای مداومی میرفتیم که این امر میسر نشد.
قاسمی در پایان گفت: جشنواره آیینی و سنتی در بین تمام هنرمندان و نسل جوان نهادینه نشده است و برخی از جوانان دنبال این هستند که تعزیه و نقالی را از صفر بیاموزند ولی جایی برای آموزش نیست و اطلاعات عمومی مردم در این زمینه اندک است. برخی هم فکر میکنند تاریخ مصرف نمایشهای سنتی گذشته است و اجرای چنین آثاری کسر شان است و فایدهای هم ندارد.
وی تاکید کرد: اغلب دانشجویان تئاتری ما از نمایشهای ایرانی دور هستند و چیزی در این زمینه یاد نمیگیرند. اگر کسی بخواهد نقالی را یاد بگیرد باید حداقل یک سال آموزش ببیند و یادگیری تعزیه هم حداقل دو سال زمان میبرد. در واقع، گروههای مشخصی در حوزه تئاترهای سنتی کار میکنند و هنوز همهگیر و علمی نشده است.
شایان ذکر است نوزدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی از ۱۹ تا ۲۶ مردادماه به دبیری داود فتحعلیبیگی در تهران و کاشان برگزار میشود.
ارسال نظر