احسان آقایی به خبرگزاری موج خبر داد:
دورخیز موزه هنرهای معاصر برای برپایی نمایشگاه بزرگ هنر انقلاب
رییس موزه هنرهای معاصر از تدوین طرحی برای برپایی نمایشگاه بزرگ هنر انقلاب خبر داد و گفت: هنر انقلاب یکی از متشخص ترین هنر دوران کشور ما است که ابعاد هنری آن به درستی شناخته و مورد توجه قرار نگرفته است.
احسان آقایی رییس موزه هنرهای معاصر تهران ، در مورد لزوم تاسیس موزه هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس و بررسی آثار این عرصه به دور از سیاست زدگی و تعصب به خبرنگار تجسمی خبرگزاری موج گفت: انقلاب مانند هر پدیده اجتماعی روی افراد جامعه تاثیر می گذارد و هنرمندان هم ماند هرفرد دیگر و یا حتی بیشتر از دیگران تاثیر می پذیرند. در همه جای دنیا اتفاقاتی نظیر انقلاب و جنگ بر مردم و هنرمندان تاثیر گذار است و در ایران هم این تاثیر صورت پذیرفته است.
وی افزود: آن چیزی که اهمیت دارد این است که همیشه از هنر انقلاب یک قرائت یک طرفه و یک خوانش یک سویه ایدئولوژیک شده است. در صورتی که من معتقدم اگر به هنر انقلاب فرا ایدئولوژیک نگاه شود، به لحاظ تاریخی یکی از متشخص ترین هنر دوران کشور ما است.
*طرحی برای برپایی نمایشگاه فرا مدیومی هنر انقلاب
وی با بیان اینکه در حال سازماندهی رویدادی در این زمینه در موزه هنرهای معاصر تهران هستند، گفت: اگر ما بتوانیم در موزه، یک نمایشگاه هنر انقلاب فرامدیومی بگذاریم که در آن آثاری از رشته های مختلف از جمله سینما، موسیقی و نقاشی حضور داشته باشند، جریان انقلاب و تاثیرگذاری آن بر هنر را می توانیم به خوبی بررسی کنیم.
آقایی ضمن تاکید بر اینکه ما به این شکل ما در این نمایشگاه دیگر محدود به هنرمندانی از یک دسته نمی شویم، بیان کرد: می دانید که ما در مقطع پیروزی انقلاب، هنرمندانی مانند نصرت الله مسلمیان و هانیبال الخاص داشتیم که چپی (کمونیست) بوده و با آن دیدگاه ایدئولوژیک به انقلاب نگاه می کردند و اتفاقا افراد مهمی در این مقطع بودند؛ اما هیچ وقت نقششان در هنر انقلاب دیده نشده است. در صورتی که همه آنهایی که در هنر انقلاب مشهور و نامی هستند، به طور مستقیم یا غیر مستقیم شاگردی هانیابل الخاص را کرده اند. در واقع این هنرمند در شکل گیری هنر انقلاب، خیلی نقش داشته ولی ما به لحاظ تاریخی توجه خاصی به جایگاه او نکرده ایم.
رییس موزه هنرهای معاصر تهران ادامه داد: بنابراین نیازمند یک بررسی و خوانش جدید هستیم. ما در موزه هنرهای معاصر طرحی را در مورد هنر انقلاب و همه ابعاد آن نوشته ایم و امیدواریم که تا یک سال و نیم آینده به نتیجه برسیم. با قاطعیت می گویم که اگر این نمایشگاه به نتیجه برسد، قابلیت نمایش در خیلی از موزه های دنیا را دارد چرا که جنبه های آرتیستیک این آثار آن قدر قابل توجه است که وقتی از آن بعد به آنها می پردازیم، بزرگی هنرمندان خالق این آثار در زمان خودشان دیده می شود.
*کاظم چلیپا، یک نمونه خاص
وی افزود: به عنوان مثال به نظر من از بین نقاشان حوزه هنری، نقاش ترینشان کاظم چلیپا است اما هیچ وقت کسی نیامده آثار او و از بعد ارزشهای هنری و با نگاهی هنرمندانه و نه محتوایی بررسی کند. این هنرمند اثری دارد که یک مادر شهید ، سبد گلی را در آغوش گرفته است، به نظر من یکی از بی نظیرترین کارهای هنری انقلاب است. اگر از جزیات این تابلو عکاسی شود و به هر کارشناس هنری ارائه شود، شک می کند که ایا با اثری از «ادوارد مونک» روبرو است یا یک نقاش انقلاب ایران؛ یعنی اینقدر این تابلو، اکسپرسیو است و رنگ، قلم و تاش های قلمهایش به درستی انتخاب شده، در حالی که کاظم چلیپا در ۲۲ سالگی این اثر را خلق کرده است.
احسان اقایی افزود: این نیازمند یک بررسی جامع است که اتفاقا، شان و جایگاه این هنرمندان را در تاریخ هنر و حتی در جامعه امروز، بسیار بالا می کشد. من مطمئنم که اگر هم کاری برای هنر انقلاب نشود و حتی اگر ما هم نباشیم؛ اما صد سال بعد این هنر در زمره متشخص ترین هنرهای ایران است.
*هنر انقلاب همیشه تحت تاثیر محتوایش بوده است
وی در پاسخ به این سوال که این تک بعدی نگاه کردن و یا کم توجهی به هنرمندان انقلاب و دفاع مقدس نتیجه عملکرد منتقدان، دانشگاهیان و یا نهادهای دولتی استف تصریح کرد: به نظر من این عدم توجه، بیشتر ناشی از ضعف نهادی است. چرا که این نهادها بوده اند که بیشتر خوانشی یک طرفه و ایدئولوژیک داشته اند. برهمین اساس، ما همیشه به محتوای کار پرداخته ایم و هیچ وقت به این توجه نکرده ایم که این اثر چقدر به لحاظ فرم و تکنیک کار، اهمیت دارد.
رییس موزه هنرهای معاصر افزود: محتوا بخشی از اثر است اما نه همه آن به همین دلیل، وقتی ما به هنرجویان درس تجزیه و تحلیل آثار هنری را تدریس می کنیم از آنها می خواهیم که تابلو را سر و ته کند تا محتوا از دست برود و ارزشهای بصری به چشم بیاید و دانشجو بتواند به لحاظ دیداری اثر را تجزیه و تحلیل کند. طی سالهای گذشته هنر انقلاب همیشه تحت تاثیر محتوایش بوده است.
احسان اقایی در پایان تاکید کرد: اتفاقا به نظر من اگر به بخش های دیگر هنر انقلاب بپردازند، به این نتیجه می رسند که این هنر از زوایای دیگر چقدر ارزشمند بوده که تا به حال به آن پرداخته نشده است.
ارسال نظر