علیاصغر یوزباشی در گفتوگو با خبرگزاری موج:
ساخت مجسمه و بنای یادبود شهدا بازخوانی دوباره فرهنگ ایثار و شهادت است
یک مجسمهساز پیشکسوت معتقد است: انجام هر اقدامی در بحث ایثار و شهادت قابل تجلیل و کاری مثبت است که قطعا در جامعه و در میان مردم تاثیرگذار خواهد بود.
علیاصغر یوزباشی هنرمند مجسمهساز پیشکسوت که سالها با حوزه هنری انقلاب اسلامی همکاری داشته است، درخصوص توجه به فرهنگ ایثار و شهادت در تولید آثار فرهنگی و هنری به خبرنگار تجسمی خبرگزاری موج گفت: اصولا اگر به هر مسئله ارزشی و تاریخی در ادوار مختلف توجه نشود و مورد تجدید دوباره در جامعه قرار نگیرد، به فراموشی سپرده میشود.
وی که ساخت آثار متعددی با موضوع شهدا از جمله شهید دستغیب و حججی را در کارنامه خود دارد، افزود: بهطور مثال اگر اشعار شاعران و کتابهایشان خوانده نشود، فراموش میشوند و تا زمانی که به آنها توجه شود در ذهن مخاطب تکرار و یادآوری میشود؛ بحث فرهنگ ایثار و شهادت نیز به همین نحو است و اگر مدام در بخشهای مختلف جامعه بیان و تکرار نشود، ماندگاری آنها کم خواهد شد و باید به این بحث فرهنگی ارزشمند توجه قابل توجهی شود.
این مجسمهساز درباره تأثیر قالب مجسمهسازی بر تبیین جایگاه ارزشمند شهدا و ایثارگران دوران جنگ در سطح جامعه اظهار کرد: برای بیان این امر مهم در جامعه قالبی موثرتر و کاملتر از مجسمهسازی نیست و هیچ حوزه فرهنگی و هنری دیگری چون کتاب، موسیقی و فیلم و سریال این قابلیت را ندارد.
یوزباشی ادامه داد: یک اثر تجسمی همیشه در مقابل دیدگان مردم چه در قالب نمایشگاه و آثار حجمی چون مجسمه های شهری قرار دارد و هدف و تفکر پشت آن هنر را به مردم منتقل میکند؛ پس با این وجود، قالب مجسمهسازی ماندگارتر از دیگر قالبهای فرهنگی و هنری است.
وی درخصوص رویکردهای لازم برای تولید محتوای فرهنگی و هنری در حوزه ایثار و شهادت گفت: هر اثر حجمی که در جامعه اجرایی شده و به عرضه نمایش گذاشته میشود، باید شرایط خاصی داشته باشد. در هر فرهنگ، طراحی مجسمه انسانهای بزرگ و نصب آن در جامعه، نقشهای تاثیرگذاری ایفا کردهاند و تاریخ را با خود اثر به مخاطب ارائه کرده است. در ایران نیز واقعه انقلاب و جنگ، واقعه ارزشمند و مهمی است که بازگو کردن این واقعه بهصورت هنر تجسمی در جامعه اتفاق مثبتی است.
یوزباشی درخصوص پیشنهاد خود برای تولید محتوای آثار فرهنگی و هنری در عرصه ایثار و شهادت بیان کرد: بسیاری از نهادهایی که کارشان توجه به فرهنگ ایثار و شهادت است، آن را فراموش کردهاند، نهادهایی که باید بهشکل ویژه و تخصصی به بحث تولید محتوای فرهنگی و هنری در مقوله فرهنگ ایثار و شهادت میپرداختند، از آن غافل هستند و بهنوعی به فکر نفعشخصی از این رویدادها هستند؛ اما خداراشکر که نهادهایی هم چون شرکت راهآهن به این مسائل توجه دارند.
طراح و مجری آثاری همچون یادمان شهدای غواص، سردیس سردار شهید همدانی و ترکی در ادامه در پاسخ به این سوال که در ایامی که شاهد برگزاری مسابقه طراحی لوح و بنای یادبود شهدا و ایثارگران هستیم آیا چنین اقدامی را تاثیرگذار می داند گفت: این اقدامی ملی فرهنگی در تجدید دوباره آرمانهای فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه است البته هرچه آثار مثبت و از لحاظ ساختاری موثرتری ساخته و پرداخته شود، قطعا بیشتر مورد استقبال مردم قرار گرفته و بازخوردهای خوبی از آن دریافت میشود. وقتی یک واقعه تاریخی را با یک اثر هنری در معرض دید عموم قرار میدهیم، قطعا تاثیر عمیق و باکیفیتتری بهجا خواهد گذاشت و مردم را به فکر وادار خواهد کرد و ماندگاری اثر را دائمی خواهد کرد.
یوزباشی که طراحی و ساخت سردیس نام آورانی همچون قیصر امین پور، ابوالفضل عالی، حکیم سنایی و ابونصر فارابی را هم در کارنامه دارد، بیان کرد: من رفتوآمد بسیاری در راهآهن و سفرهای زیادی هم با قطار داشته و فکر می کنم اگر آثار برگزیده مسابقه طراحی بنای یادبود شهدا و ایثارگران راهآهن جمهوری اسلامی ایران در جایگاههای مناسب خودش نصب شود، میتواند فرهنگ تاریخی و مهمی را برای مردم بازخوانی کند و قطعا با نتایج خوشایندی نیز همراه خواهد بود.
ارسال نظر