فراستی در نقد فیلم روشن بیان کرد:
آغاز راه نابودی امثال کارگردان روشن پول مفت است/دلم برای مخاطب می سوزد!
شب گذشته، در میز نقد برنامه هفت انتقادات تند و صریحی نسبت به فیلم روشن ساخته روح الله حجازی مطرح شد و یکی از منتقدان از صدور پروانه نمایش برای آن ابراز تعجب کرد.
به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری موج، مسعود فراستی شب گذشته در میز نقد برنامه هفت که اختصاص به نقد فیلم سینمایی روشن به کارگردانی روح الله حجازی داشت، گفت: در حال حاضر با فیلمسازانی مواجهیم که فیلم های اول شان را با موضوع مذهبی می سازند و به تدریج چپ می شوند و بعد به جایی می رسند که اصلا فیلم نمی سازند که به نظر من نباید اینها را جدی گرفت. کارگردان «روشن» و امثال آنها از این دسته هستند.
وی بیان کرد: من در تندترین نقدهای کتبی ام که حتی بخشی از آنها را در تلویزیون مطرح نکردم، دلسوز بودم اما در مورد «روشن» دلسوزی ندارم چراکه من فقط برای مخاطب دلم می سوزد و فیلمسازی که خودش را به تدریج با جامعه اش همراه می کند و یاد می گیرد. برای امثال روح الله حجازی که از نظر من از بین رفتهاند، دلسوزی نمی کنم.
فراستی تاکید کرد: کسی که فیلمی مثل «روشن» را می سازد، در میانه راه نابودی قرار دارد که اتفاقا آغاز این مسیر نابودی، از پول مفت می آید! این فیلمی است که تنها می توانست در ایران ساخته شود. احساس می کنم توهین، حداقل کاری است که این فیلم با مخاطبش می کند. پول آمده که فیلمی ساخته شود؛ حالا جوانی را می شناسم که دو سال است می خواهد فیلمی ۲۵ دقیقه ای بسازد و نمی تواند.
وی در ادامه توضیح داد: فیلم روشن، ماقبل مساله و حتی ماقبل سینماست؛ در چه دوره ای اتفاق می افتد. متعلق به دوره احمدی نژاد است که خانه هایی این سبک ساخته شد؟ به چه کسی نقد داری؟ بعد قیافه میگیری که نقد اجتماعی کردی و دو نفر جلوی این خانه ها خودشان را آتش زدند! اصلا نه تنها نقدی در این فیلم وجود ندارد بلکه در حال باج دادن هستی! یک بحثی سر «ابلق» داشتیم که این جامعه چیست و از کجا درآمدند؛ این موضوع دیگر جزء خرده ریزه های داستان است و جزء دانه درشت ها نیست. نمای اول، یک مدیوم کلوز از بازیگری که مردم به خاطر حضورش به سینما می روند و آرام آرام بعد از شیشلیک و روشن، دیگر به سینما نخواهند رفت؛ نیم تنه لخت، چاقو به دست که رفتاری زنانه دارد (اصلا قصد توهین به زنان ندارم فقط معتقدم اگر مرد جای زن بشود یا زن جای مرد بشود اشتباه است). اما وضعیت اسفبارِ این کاراکتر برای منِ مخاطب عیان نمی شود چون کارگردان بلد نیست این کار را انجام دهد.
سرمایه گذاران روشن باید پاسخگو باشند
فراستی گفت: با پدیده ای طرف هستیم ماقبل سینما، ماقبل امروز و ماقبل همه چیز که واقعا متوجه اش نمی شوم و تنها کسانی برای ساخت این فیلم به کارگردان پول دادند و سرمایه گذاری کردند، باید پاسخگو باشند.
سیدناصر هاشم زاده در ادامه بیان کرد: این بحث همان سابقه سازی است که من گفتم؛ یعنی سابقه ای برای طرف درست می کنند و به آن نمره می دهند و چون به آن سابقه نمره می دهند، امروز می تواند کار بگیرد و فیلم بسازد.
محمدتقی فهیم نیز گفت: فیلمسازهایی همچون روح الله حجازی، معمولا در سینمای بدنه (سینمایی که برای مردم فیلم می سازند)، حداقل پارامترهای سینما را رعایت می کنند چون به مخاطب اهمیت می دهند. عجیب این است که حجازی در این فیلم، این حداقل را هم رعایت نکرده است؛ چون اگر قرار است این نوع فیلمسازها وارد حوزه اقتصادی سینما شوند، باید فیلمی بسازند که به دلایلی بتوانند تعدادی از مخاطبان را همراه کنند. چطور ممکن است کسی که حداقل ۶ فیلم برای تلویزیون ساخته است، امروز داستانی برای ما می نویسد و اجرا می کند که در این داستان نمی توانیم فراز و فرود این آدم در فیلم را ببینیم. من به دنبال این هستم که چطور امکان دارد یک فیلمساز توانسته چنین فیلمی ارائه دهد و شورای پروانه نمایش را نیز راضی کرده است!
فیلم سینمایی روشن یکی از کاندیداهای بخش سودای سیمرغ سی و نهمین جشنواره فیلم فجر است که رضا عطاران هم در آن بازی می کند.
ارسال نظر