English

اله خاتمی:

ثبت و ضبط آیات قرآن نقطه ثقل تغییر خط به هنر خوشنویسی بود

یک استاد پیشکسوت خوشنویسی نقطه عطف هنر خوشنویسی را کتابت قرآن دانست که پس از قرن نوزدهم توسط خوشنویسان ایرانی در عرصه های دیگر و با سبک های مختلف ظهور بروز پیدا کرد و به عنوان یک هنر مستقل شناخته شد.

ثبت و ضبط آیات قرآن نقطه ثقل تغییر خط به هنر خوشنویسی بود

به گزارش خبرنگار تجسمی خبرگزاری موج، الهه خاتمی از اساتید پیشکسوت خوشنویسی کشور در نشست مجازی «تاثیر خوشنویسی در انتقال فرهنگ اسلامی» گفت: خوشنویسی، هنر زیبا نوشتن است و در این هنر، به دنبال رعایت و اجرای یک سلسله قواعد و درک و دریافتی هستیم که از عالم هنر پیدا می کنیم. در واقع از قالب و چارچوبی که صرفا برای ثبت و ضبط تصویری داریم خارج می شویم و یک سلسله قواعد بروز می کند که بیانگری و خلاقیت همراهش می شود که دو رکن اصلی هنرهای تجسمی است. در واقع خوشنویسی هم باید دارای دو ویژگی خلاقیت و بیانگری باشد که بتواند تبدیل به هنر شود.

وی توضیح داد: در طول تاریخ بیش از هزار ساله تغییرِ خط به خوشنویسی، کتابت قرآن نقطه ثقل این تغییر است چرا که، زمانی که پیامبر (ص)، اسلام را در عربستان بسط و گسترش دادند و بعد کشورهای اطراف را به دین اسلام دعوت کردند، طبیعی است که برای ثبت و گسترش کتاب الهی، می بایست خطِ واحد و چارچوب مشخص برای ثبت و انتقال پیام وجود می داشت، در نتیجه در سیر تحولی که خط حجازی و خطوط اولیه رایج داشتند، ابتدای امر طبیعی بود که کاتبان، همه تلاش شان را می کردند که به بهترین شکل ممکن کارشان را انجام دهند. از همین جا بود که رفته رفته خوشنویسان توان و سعی زیادی به خرج دادند تا تعادلی بین ظرف و مظروف به وجود آورند، یعنی آن چیزی که باید ثبت می شد، با خطی می نوشتند که در خور قداست قران و آیات الهی باشد بنابراین تلاش در این جهت بیشتر و بیشتر شد. 

این استاد پیشکسوت خوشنویسی گفت: در نتیجه، خوشنویسان همه آن توانایی که داشتند در این زمینه معطوف کردند و شکل های مختلفی از خوشنویسی پدید آمد و رفته رفته ما به ویژه در ایران،  هرچقدر  به قرن ۹ نزدیک شدیم، منجر به این شد که خوشنویسان تنها به ثبت مطالبی که قداست داشته باشد بسنده نکنند و تلاش شان را روی ماهیت هنری خطوط گذاشتند و راه خوشنویسان تا اندازه ای از اینکه صرفا ثبت متون کنند، جدا شد. به همین دلیل شکل های مختلف هنر خوشنویسی در ایران بروز پیدا کرد.

وی تاکید کرد: هنرمندان خوشنویس در طول اعصار مختلف با هنر خود بر انتقال مفاهیم دینی و هنری تاثیرگذار بودند، ایرانیان با ابداع اولین خط فارسی که تعلیق و نستعلیق بود، هویت ایرانی را به ثمر رساندند و تلاش کردند جنبه هنری خط را به گونه ای لحاظ کنند که در کنار رساندن مفهوم، ذات خوشنویسی نیز از تعبیر هنری خاصی برخوردار باشد.

خاتمی بیان کرد: حرکت هنر خوشنویسی از یک مسیری  شروع شد اما به همان جا ختم نشد و تکامل یافت و به ثبت و ضبط آیات که البته نقطه ثقل تغییر خط به هنر خوشنویسی بود، بسنده نشد و تکامل یافت و امروزه ما می بینیم که هنر خوشنویسی به عنوان یک هنر مستقل مطرح است و برای دنیا نیز حرف برای گفتن دارد.

این نشست به همت موسسه هنرمندان پیشکسوت و با حمایت معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حضور الهه خاتمی و احمد فلسفی دو استاد پیشکسوت خوشنویسی ایران و با اجرای آزاده فضلی برگزار شد. 

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه