پوریا شکیبایی در گفتگو با خبرگزاری موج:
هیچ وقت سعی نکردم از پدرم تقلید کنم/ هنر نیازمند خلق پدیده جدید و نوین است
بازیگر نقش کیانی در سریال برف بی صدا می بارد، گفت: برخی تصور می کنند نوع بازی و حتی رفتار پدرم را سرلوحه مسیر بازیگری قرار داده ام در صورتی که نه تنها از او تقلید نکرده ام بلکه حتی سعی دارم دراین زمینه مستقل و متفاوت پیش بروم چون بر این باورم تقلید و هنر در یک اقلیم نمی گنجند، هنر نیازمند خلق پدیده جدید ونوین است.
پوریا شکیبایی بازیگر نقش حبیب در سریال" برف بی صدا می بارد در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری موج گفت: با مطالعه فیلمنامه سریال" برف بی صدا می بارد " به این نتیجه رسیدم که هم محتوای کار را دوست دارم و هم به شخصیت حبیب علاقه مند هستم بنابراین با وجود اینکه این سریال اولین تجربه من در عرصه بازیگری، آن هم در مجموعه های تلویزیونی با قسمت های بالا محسوب می شد، بدون هیچ ترس و تردید وارد کار شدم و بازی در نقش حبیب را برعهده گرفتم و اگرچه بازی در این سریال بلند حضور طولانی می طلبید، اما صادقانه می گویم در آن زمان که قرار شد در آن به ایفای نقش بپردازم کار دیگری در دست نداشتم و یا قول همکاری با پروژه ای را نداده بودم که اگر غیر از این بود حتماً حضورم در این سریال را تحت تاثیر قرار میداد یا حتی می توانم بگویم شاید بازی در نقش حبیب به من نمی رسید، از این رو پارامترهای بیرونی، سطحی و مادی عواملی هستند که می توانند تاثیرات بسزایی در انتخاب و پذیرش نقش ها از سوی بازیگران، داشته باشند تا اینکه یک هنرمند به دنبال آن باشد که ببیند آیا میتواند با کاراکتر پیشنهادی ارتباط برقرار کند یا خیر؟
وی گفت: حضور من در این پروژه به واسطه "سامان شهامت" مدیر تصویربرداری این سریال صورت گرفت و از آنجا که آقای" پوریا آذربایجانی" کارگردان این سریال پیرامون شناخت بیشتر از نوع و سبک کارهای سامان شهامت به تماشای جدیدترین کار او می نشیند، با دیدن من در آن فیلم مطمئن می شوند که بنده بهترین گزینه برای نقش کاراکتر حبیب کیانی هستم و این جریان آغاز حضور در سریال" برف بی صدا می بارد" را برایم رقم زد.
شکیبایی ادامه داد: معتقدم همیشه ارتباط برقرار کردن با کاراکتر و نقش از سوی بازیگران با گذشت زمان و پیشروی سکانس به سکانس در خلق شخصیتهای یک اثر ایجاد میشود و برای این منظور بازیگران مجبورند راجب برخی اتفاق هایی که برای کاراکتر خود در فیلمنامه نگاشته شده سوال کنند، آثاری را ببینند و حتی ابعاد شخصیتی آن کاراکتر را بسنجند و به طور کل تمام توجه خود را برای پردازش کاراکتر پیشنهادی معطوف کنند و همین امر سبب می شود که بازیگران برای مانا نمودن نقش هایشان و داشتن رزومه کاری خوب از حضور موازی در چند پروژه خودداری کنند چرا که اگر یک بازیگر به دلیل نقش آفرینی همزمان در چند پروژه به دلیل عدم تمرکز کافی اشتباهی در ارائه نقش خود داشته باشد سر خورده خواهد شد.
این بازیگر با بیان اینکه شخصیت حبیب را کاراکتر منفی محض نمی داند، گفت: من اعتقاد به این ندارم که حبیب کیانی یک آدم عجیب و غریب و منفی است چرا که به هر حال او هم انسان است و همچون همه مردم افکاری دارد که در قاموس و باور خودش درست تلقی می شود.
وی ادامه داد: از آنجا که معمولاً نقش آفرینان برای رسیدن به یک نقش از ابزارهای متفاوتی بهره می گیرند، من نیز به نوبه خود در راستای ورود به این سریال و رسیدن به حبیب و همچنین کارهای سختی که او به ویژه در ۲۰ قسمت اول سریال انجام می دهد، از عملکرد دو شخصیت اثری به نام" "funny games" ساخته "میشائیل هانکه" الهام گرفتم چرا که این فیلم به مرسوم کلمه اثری محسوب می شود که به لحاظ روانشناختی مخاطب را به شدت تحت تاثیر خود قرار می دهد.
شکیبایی بیان کرد: در فیلم"funny games "که یک قسمت آن در سال ۱۹۹۷ ساخته شد مخاطب در ابتدای اثر با ورود ساده و در عین حال گستاخانه دو مرد به یک خانه مواجه می شود که این امر تاثیر بسیاری را در او می گذارد. بنابراین هنگام ایفای نقش حبیب خصوصا در چند قسمت اول که این شخصیت برای عملکرد هایش به نوعی گستاخی، جسارت و شاید در بُعد مثبت گرایی به یک نوع شجاعت احتیاج داشت، احساس کردم شیوه و روش برخی کاراکترهای این فیلم در ایفای شخصیت "حبیب" جذاب و کمک کننده خواهند بود، چون به هر حال کاراکتر حبیب کیانی را باید با خودم آشتی می دادم تا بتوانیم با هم موضوع را جلو ببریم و از آنجا که هر مخاطب با نگاه مختص به خود یک اثر را به تماشا می نشیند از این رو شاید کاراکتر حبیب و نوع رفتار او از سوی خودش یک شجاعت محسوب شود اما توسط مخاطب و بیننده گستاخی تلقی گردد پس بر اساس اینکه هر کُنشی میتواند دوقسمت مثبت و منفی داشته باشد، بنابراین حبیب کاراکتری خاکستری دارد و نمی توانم بگویم او کاملا منفی است و به طور کل همه می توانیم خاکستری باشیم و اینگونه نیست که عاری از خطا و اشتباه پیش برویم چرا که ما زندگی میکنیم برای تکامل.
بیشتر بخوانید:
پخش سریال برف بیصدا میبارد پس از ماه رمضان در تلویزیون
وی پیرامون جذابیت بازی در نقش منفی حبیب کیانی ادامه داد: اگر شرایط جوی و موقعیتی را کنار بگذاریم تصور نمیکنم نه تنها برای من بلکه برای همکاران و دوستان که در عرصه آثار نمایشی فعالیت دارند بازی در نقش های منفی و مثبت آن چنان فرقی داشته باشد. البته منظور من از شرایط و موقعیت این است که وقتی یک بازیگر مدام در کالبد یک کاراکتر مثبت ظاهر شود، ناجی معرفی گردد، حرف های مثبت و عاشقانه بزند و به طور کل همیشه خوب و قهرمان باشد به گونهای که مردم او را به شکل شخصیت مثبت و خوب بشناسند در این صورت است که گزینش نقش های مثبت و منفی در بازیگر از اهمیت بالایی برخوردار می شود چرا که برای دوری از تکرار و یکنواخت شدن در راستای ایفای نقش ها می خواهد به یک تفاوت و تحول برسد. بنابراین از سیستم مثبت بازی و کاراکترهای روشن به سمت شخصیت های خاکستری و تیره می رود. در غیر اینصورت معمولاً نباید بازی در نقش های مثبت و یا منفی برای نقش آفرینان فرقی داشته باشد. البته در این میان آنچه که نسبت به مثبت و یا منفی بودن کاراکترها، از اهمیت بالایی برخوردار است، آن است که یک بازیگر بداند چه ارتباطی با کاراکتر برقرار کرده و نسبت به آن شخصیت کجای ماجرا ایستاده است.
بازیگر سریال" برف بی صدا می بارد" گفت: نقش حبیب در عین حال که برایم جذاب است سختی های خودش را دارد و در ایفای آن با چالش های زیادی روبرو شدم "حبیب کیانی" در راستای یادگیری و رشد فشارهایی به من وارد نمود که امروز از آن تشکر می کنم.
او بیان کرد: کاراکتر حبیب همچون شخصیت های دیگر سریال در ابتدا از سوی مرحوم مسعود بهبهانی نیا خلق شد و برای پردازش به دست آقای آذربایجانی کارگردان این مجموعه سپرده شد که وی تا حدی با این کاراکتر زندگی کرد و در نهایت با درک آن توانست ایفا کننده آن را انتخاب کند. در واقع پوریا آذربایجانی نسبت به انتخاب من به عنوان بازیگر نقش کیانی بدون هیچ شکی عمل کرد و پای انتخابش ایستاد و به طور کل به من در ایفای این نقش اطمینان کرد.
شکیبایی بیان کرد: در حین آغاز تصویربرداری "برف بی صدا می بارد" روزی آقای بهبهانی نیا به من گفتند کاراکتر حبیب از یک جایی برای من بود که طی مسیری به پوریا آذربایجانی کارگردان این سریال سپرده شد و حالا برای تو است و از آنجا که کارگردان سریال در روز اول مصمم بودند در ساخت سریال از آنچه که در فیلمنامه نوشته شده دور نشوند، بنابراین جز یک سری تغییرات کوچک، این مجموعه کاملاً بر اساس فیلمنامه ساخته شد و این موضوع وفاداری کارگردان به نویسنده را نشان میدهد اما نویسنده نیز شعور و فهم این را داشتند که بدانند و درک کنند، کاراکترهای خلق شده به دستشان در مرحله اجرا دیگر به طور کامل نمی توانند در اختیارش باشند پس در یک تلرانس یا بخش کوچکی، البته تا آن جایی که از بستر اصلی قصه خارج نشویم می توان عملکردهایی داشت.
او اظهار داشت: وقتی نقش حبیب کیانی به من رسید به شکرانه این که کارگردان در پردازش حبیب دستم را باز گذاشتند او را با شکل و شمایل خود وارد ماجرا کردم البته به گونهای شخصیت با هدایت درست و سکانداری کارگردان به خلقی اینچنینی دست یافت. البته هستند کارگردانانی که معتقدند فقط و فقط باید بر اساس دیدگاه آنها پیشرفت و به همین دلیل مسیر تولید اثر ناخودآگاه به راهی پر از تنش های درونی کارگردان با بازیگران و یا نقش آفرینان با سازنده اثر بدل می شود و به طور کل بازیگر در این گونه آثار باید همچون عروسک خیمه شب بازی پیش برود و هیچگونه خلقی نداشته باشد. در صورتی که برف بی صدا می بارد مجموعه ای زنده است که در آن خلق وجود دارد و زندگی در جریان است.
پوریا شکیبایی پیرامون اینکه در کارهایش چقدر سعی میکند از نوع عملکردهای موفق و ماندگار پدرش الگوبرداری کند گفت: من در این ۷ سالی که وارد عرصه بازیگری شدم هیچ وقت سعی نکردم از پدرم تقلید کنم و در عرصه بازیگری به او نزدیک شوم، چون از کودکی تلاش کردم خودم باشم ولی به هرحال سایه پدر آنقدر بزرگ است که گاهی برای اینکه پوریا را حداقل برای خودم ثابت کنم مجبور شدم در جاهایی، از این سایه فرار کنم تا متفاوت باشم. درست است که به لحاظ گویش و صورت خیلی به پدرم شبیه هستم اما معتقدم نعمتی که در صورتم وجود دارد چشمم است و این باعث شده از شباهت بسیارم به پدرم کم شود البته در این راستا پیام های زیادی مبنی براینکه چرا اقدام به جراحی چشم نمی کنم داشتم اما به هیچ وجه حاضر نیستم چنین کاری انجام دهم چون اعتقاد دارم چشمم یک اتفاق زیبای خدادادی است و این چیزیست که به من داده شده و اندازه ای است که برای پوریا شکیبایی در نظر گرفته شده است.
وی بیان کرد: هیچ وقت به این موضوع فکر نکردم که بخواهم در عرصه بازیگری ادای پدرم را دربیاورم چرا که برای این حرف دلیل مهمی دارم و آن هم این است که اولاً ادا درآوردن کار آسانی نیست و کلا تقلید را نمی پسندم چون معتقدم با ادا درآوردن، یک موضوع، بازی فیک و قلابی را به دیگران عرضه خواهیم کرد و من هیچ وقت این کار را با تماشاگر و مردمم نمیکنم. همین طور تصور می کنم در تقلید، خلق وجود ندارد در صورتی که هنر یعنی خلق جدید و نوآوری، از این رو اگر در عرصه بازیگری پا در عرصه تقلید بگذاری صد در صد تماشاگران آن را درک خواهند کرد پس به باور و تفکر آن دسته از افرادی که معتقدند من از پدرم تقلید می کنم احترام میگذارم و به باور آنها نام سلیقه می نهم.
شکیبایی در پاسخ به این سوال که از این به بعد چقدر به پذیرش ایفای نقش هایی شبیه حبیب کیانی فکر خواهد کرد بیان داشت :جوابم را با این گفته شروع می کنم من متاسفم با وجود اینکه پدرم در طول سالهای فعالیت خود در عرصه بازیگری با وجود رنگآمیزی متفاوتی که در نقش هایش داشت اما حدود ۵ سال پیش توسط یک منتقد به تکرار در نقشش البته در بستر قصه فیلم سینمایی "هامون" متهم شد بنابراین وقتی مرحوم "خسرو شکیبایی "با آن کارنامه و آثار هنری همچون "کیمیا"، "عاشقانه " ،"سارا"، "هامون" ، "روزی روزگاری"، "خانه سبز"، "سرزمین خورشید" ،"سالاد فصل"،" دست های خالی"، "دل شکسته" و "خواهران غریب" به تکرار در ایفای نقش خطاب می شود دیگر حرفی نمی ماند چون امکان دارد از نقش حبیب کیانی به بعد به بنده گفته شود در حبیب ماندهای! اما بعد از ایفای نقش حبیب از اینکه بخواهم دوباره بازیگر چنین شخصیتی باشم ترسی ندارم چون هنر من آن است که بتوانم انسان جدیدی را به مخاطب نشان دهم.
" پوریا شکیبایی "بیان کرد به طور قطع نمی توانم بگویم بازی در چه ژانر و سبکی را دوست دارم چون پاسخ به این سوال جز محدود نمودن خود فرآیند دیگری برایم ندارد و از آنجا که با این گفته پدرم هم نظر هستم که بازیگر بدون تماشاگر هیچ است بنابراین آرزو دارم در هر سبک و نقشی که بازی می کنم مورد قبول مخاطب واقع شوم و آن باور پذیری که به واسطه بازی در نقش حبیب در مخاطب به وجود آمده را در کالبد نقش هایی که خواهم داشت بسط دهم.
وی در پایان با بیان اینکه بازی در هر ژانری میتواند برای بازیگر چالش باشد خاطرنشان کرد :چالش چیزی است که در طول زندگی همیشه از آن استقبال کردم پس در اینجا میتوانم بگویم عار ناید شیر را از سلسله، ما نداریم از رضای حق گِله. همینطور از تمامی عواملی که پشت دوربین و خارج از مدیوم تصویر برای به بار نشستن تولید یک اثر در سینما ،تلویزیون و تئاتر تلاشهای بسیاری میکنند تشکر میکنم.
سریال برف بی صدا می بارد مجموعهای بلند با درام اجتماعی-خانوادگی است که به کارگردانی پوریا آذربایجانی تولید شد که بخشی از آن سال گذشته از شبکه ۳ روی آنتن رفت و فصل جدید آن نیز با اتمام ماه مبارک رمضان پخش خواهد شد.
ارسال نظر