مروری بر روایات مختلف درباره شهادت حضرت فاطمه (س)
بررسی های حاصل شده از منابع تاریخی درباره شهادت حضرت فاطمه (س) و ایام فاطمیه بیش از ده تا پانزده تاریخ متفاوت وجود دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، ایام،ایام شهادت حضرت فاطمه (س) و معروف به ایام فاطمیه است. دختر پیامبر اکرم (ص) و همسر مولای متقیان حضرت علی (ع) و مادر امامان بزرگوار ما که روایات مختلفی از نحوه و تاریخ شهادت ایشان در تاریخ قید شده است و قطعا از آن اطلاع دارید.
اما امامان شیعه حضرت فاطمه (س) چگونه توصیف کرده اند؟
تاریخ شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)
حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) دخت پیامبر اکرم (ص) و همسر امام علی (ع)، کاملترین و برترین بانوی عالم است که به عنوان دختر، همسر و مادر معصوم، با القاب و کنیههایی همچون سیده نساء عالم، امالائمه، امابیها، طاهره، صدیقه کبری و... شناخته میشوند.
طبق منابع تاریخی موجود درباره شهادت حضرت فاطمه (س) و ایام فاطمیه و با توجه به روایات مختلف بیش از ده تا پانزده تاریخ متفاوت موجود است اما آنچه که بیش از همه شهرت دارد، سه روایت اصلی است:
- ۴۰ روز پس از رحلت پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله که مصادف می شود با ۸ تا ۱۰ ربیعالثانی و از این رو دهه اول نامیده میشود.
- ۷۵ روز پس از رحلت پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله که مصادف می شود با ۱۳ تا ۱۵ جمادیالاولی و از این رو دهه دوم نامیده میشود.
- ۹۵ روز پس از رحلت پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله که مصادف می شود با ۱ تا ۳ جمادیالآخر و از این رو دهه سوم نامیده میشود.
برخی محققان تاریخ اسلام معتقدند آنچه بیشتر مورد توجه و سندیت تاریخی است روایت سوم یعنی ۹۵ روز است. البته از سوی دیگر مراجع تقلید و اهل معرفت به مؤمنان توصیه دارند که هر سه دهه را به عزاداری بپردازند.
با توجه به این موضوع در تقویم رسمی ایران روز ۶ دی ۱۴۰۱ برابر با ۳ جمادیالثانی ۱۴۴۴ هجری قمری، به مناسبت شهادت بانوی دوعالم (حضرت فاطمه زهرا (س)) تعطیل است.
حضرت فاطمه (س) در چند سالگی به شهادت رسیدند؟
اختلافات بسیاری درباره روز دقیق شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) اخلاف نظر وجود دارد اما در تمامی روایات سال شهادت بانوی دوعالم، سال یازدهم هجری قمری آورده شده است و مبدا تقویم قمری، سال هجرت پیامبر از مکه به مدینه است و با توجه به این موضوع که حضرت فاطمه (س) در زمان هجرت پیامبر (ص) ۷ سال داشتند، بنابراین ایشان در ۱۸ سالگی به شهادت رسیدهاند.
شهادت و محل دفن حضرت فاطمه (س)
برخی از دانشمندان اهل سنت برای حفظ موقعیت خلفا از بازگو کردن این قطعه از تاریخ و نحوه به شهادت رسیدن حضرت فاطمه (س) خودداری کرده است و از جمله این افراد ابن ابی الحدید است که در شرح این واقعه می گوید: «جساراتی را که مربوط به فاطمه زهرا (س) نقل شده، در میان مسلمانان تنها شیعه آن را نقل کرده است.»
حضرت فاطمه (س) پس از رحلت پدر بزرگوار خود حضرت محمد (ص)، از حق خلافت همسرش که به تعیین الهی بود به شدت دفاع کردند و در جریان هجوم عمر بن خطاب (به هواداری از خلافت ابوبکر)، به خانهاش به گونهای میان درب و دیوار آسیب دیدند که علاوه بر آن صدمههای سخت، جنین ایشان نیز سقط شد و تازیانههای بیشماری بر جان و روح حضرت نشست.
همه این رویدادهای تلخ و دردناک حضرت زهرا(س) را به بستر بیماری کشاند و در نهایت چندی بعد به شهادت ایشان منجر شد.
همانطور که اشاره شد در مورد تاریخ شهادت جانگداز حضرت فاطمه زهرا (س) نیز چندین روایت وجود دارد که یکی بنا بر روایتی ۷۵ روز پس از رحلت پدر گرامیشان حضرت رسول اکرم (ص) در ۱۳ جمادی الاولی است و به روایت مشهورتری در سن 18 سالگی و ۹۵ روز پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) مطابق با روز سه شنبه سوم جمادی الثانی است.
طبق وصیت حضرت فاطمه (س) حضرت علی (ع) مامور بودند تا همسر خود را به صورت شبانه و کاملا پنهانی دفن کنند، تا محل قبر شریف ایشان نامعلوم باشد و از گزند بیصفتان آن دوران در امان بماند.
درباره محل دفن حضرت فاطمه (س) نیز با توجه به این وصیت باید گفت که محل دفن ایشان مشخص نیست و در این مورد نقل قولهای مختلفی وجود دارد که گفته می شود پیکر مطهر حضرت فاطمه (س) در روضة النبی، خانه حضرت فاطمه و امام علی (ع)، قبرستان بقیع و خانه عقیل بن ابیطالب دفن شده است.
حضرت فاطمه (س) در کلام امامان شیعه
احادیث مختلفی از امامان ما دربارهٔ حضرت فاطمه زهرا (س) نقل شدهاست که درونمایهٔ این احادیث پیامبرشناسیِ حضرت فاطمه زهرا (س) ، علم او، حجاب او، عشقِ پیامبر اسلام به او، فراوانیِ گریهٔ او، دوری او از هر بدی، ستاره بودن او برای ساکنان آسمانها، سروری او زنان عالم را، سخنگفتن او با فرشتگان، انساندوستیش در مقام دعا، کمنظیریش و نبودن کفوی برای او در روی زمین جز علی بن ابیطالب و همسرداری و سختکوشیش در امور خانه است.
برخی دیگر از احادیث نیز بر جنبههای ویژهای از حضرت فاطمه زهرا (س) تأکید میکند، مانند حدیث در صدّیقه و شهیده بودن او،حُجَّت بودن او بر امامان شیعه و الگو بودنش برای حُجَّتِ بنِ الْحسن، امام دوازدهم شیعیان.
بیشتر بخوانید:
مداحی محمود کریمی به مناسبت ایام فاطمیه
مداحی شهادت حضرت زهرا (س) با نوای میثم مطیعی
نماهنگ جانسوز مهدی رسولی به مناسبت ایام فاطمیه
ارسال نظر