عشق آباد میزبان نوای ایرانی شد
درحالیکه قطعه محلی «نوایی نوایی» با دوتار خراسان همنوا شد و زمزمه ترانهای کردی به ضرب دف نشست، دستمالهای سفید به نشانه دوستی و صلح در عشقآباد به رقص درآمدند و به این ترتیب کنسرت آیینی «دوستی ایران و ترکمنستان» برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری موج، کنسرت دوستی ایران و ترکمنستان در ادامه جشنواره گردشگری دو کشور در عشقآباد برپا شد. محل برگزاری کنسرت، سالن سینما «وطن» عشقآباد بود، که هر شب جمعیتی نزدیک به ۵۰۰ نفر به تماشای آن نشستند و فیلم آن هر روز از شبکه ملی ترکمنستان پخش شد.
کنسرت دوروزه بود که با اجرای گروههای آیینی از شهرهای تبریز (آذربایجان شرقی)، خواف (خراسان رضوی) و جوانرود (کرمانشاه) همراه شد و استقبال زیاد ترکمنستانیها، بویژه دانشجویان و فارسیآموزان را به دنبال داشت.
گروههای سماژین، داغلار، حتن و کوژین از ایران، در دو شب، حرکات آیینی «تمنای باران»، «شالاخو»، «یوخینا»، «هلپرکه»، «گریان»، «چوببازی» و «لری سهپا» را اجرا کردند و نوازندگان نیز در همنواییِ تار، دوتار و دف، ترانههای فولکلور خراسانی و کردی را در پایتخت همسایه شمال شرقی ایران به آواز درآوردند.
فریبرز عزیزی، رهبر گروههای موسیقی و آیینی که در ترکمنستان حضور داشتند، درباره جزئیات هر یک از این آیینها توضیحاتی داد و تاکید کرد که بسیاری از مردم حرکات موزون را رقص میدانند درحالیکه آنچه اجرا میشود از آیین کهن و تاریخ ایران سرچشمه گرفته است.
او توضیح داد که آیین «تمنای باران» که از سوی گروه خواف استان خراسان رضوی اجرا شد، متأثر از جغرافیا و اقلیم آن منطقه است که باعث شده اقتصاد مردم آن خطه ایران بر پایه گندمکاری باشد، در نتیجه هنگامی که بارش باران کم میشد مردم با نیایش و اجرای حرکات آیینی، طلب باران میکردند.
در اجرای «لری سهپا» نیز کوبیدن و ریتم گرفتن پا، به معنی دعوت به وصل است که در مراسم عروسی اجرا میَشود. گروه آیینی سماژین از کرمانشاه نیز تمام اجراهای خود را با دستمال سفید به نشانه صلح و دوستی انجام داد. یکی از اجراهای پرطرفدار این کنسرت نیز از سوی گروه آذری داغلار بود که «شالاخو» و «یوخینا» نام داشت که بیشتر در مراسمهای عروسی آذریها اجرا میشود؛ حرکاتی در همراهی با موسیقی آذری که به منزله دعوت طایفه داماد از عروس برای یک زندگی طولانی است.
در کنار اجرای گروههای ایرانی که با استقبال پرشور ترکمنستانیها مواجه شد، گروههای آیینی ترکمنستان و خوانندههای ملی این کشور در این کنسرت دوستی به اجرای برنامه پرداختند و در پایان نیز گروههای ایرانی و خوانندههای ترکمنی اجراهای آیینی و همنوازیهای مشترکی را به شکلی بداهه به نمایش گذاشتند که با استقبال زیادی روبهرو شد.
این کنسرت از سوی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (وابسته به سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی) در شهر عشقآباد با همراهی بخش گردشگری وزارت فرهنگ ترکمنستان و در ادامۀ جشنواره گردشگری دو کشور برگزار شد. این جشنواره با هدف تحکیم روابط فرهنگی و توریستی بین ایران و ترکمنستان، از نهم تا یازدهم آبانماه در عشقآباد برگزار شد که با ورود سفیر جدید ایران به ترکمنستان همزمان شد. علی مجتبی روزبهانی ـ سفیر جدید ایران در ترکمنستان ـ در اختتامیه این جشنواره و کنسرت نیز تاکید کرد که اجرای برنامههای مشترک و گاه بداهه در این رویداد، نشان میدهد نه تنها سرزمینهای ایران و ترکمنستان به یکدیگر نزدیک است، بلکه فرهنگ و دلهای مردم نیز بههم نزدیک است، که پیوند دو کشور را میتواند تحکیم کند.
نوید رسولی، رایزن فرهنگی ایران در ترکمنستان نیز تاکید کرد که این جشنواره بیشتر به انگیزۀ ضرورت تقویت شناخت مردم دو کشور از یکدیگر برگزار شد تا رفت و آمد گردشگری بین دو کشور هممرز تقویت شود.
ارسال نظر