English

عبور از شرایط سنتی و هوشمندسازی؛

رویکرد سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در نوسازی ناوگان باری کشور

رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گفت: تنظیم‌گری، عبور از شرایط سنتی، نوسازی و هوشمندسازی از رویکردهای این سازمان در حوزه ناوگان حمل و نقل باری کشور است.

 رویکرد سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در نوسازی ناوگان باری کشور
به گزارش خبرگزاری موج

 به نقل از راهداری، رضا اکبری، رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در گفتگو با برنامه رادیویی صدای راهبران با تبریک هفته حمل و نقل، رانندگان و راهداری به تلاشگران عرصه حمل و نقل، رانندگان، راهداران، اصناف، کانون‌ها، انجمن‌های صنفی و شرکت‌های حمل و نقل، اظهار کرد: ایمن‌سازی و نگهداری راه‌ها و انجام فعالیت‌های عمرانی مانند آسفالت، خط‌کشی، روشنایی، علائم ایمنی و دوربین‌های نظارتی یکی از ماموریت‌های اصلی این سازمان است.

وی بیان کرد: بر این اساس با وجود کمبود منابع اعتباری، رویکرد اصلی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای حفظ منابع و اولویت‌بندی اجرای فعالیت‌ها با هدف ارتقاء شبکه راه‌های کشور و افزایش سطح رضایتمندی کاربران جاده‌ای بوده و در این راستا طی سال‌های گذشته اقدامات خوبی در کشور اجرایی شده است.

رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای همچنین از پایش سیستمی وضعیت جاده‌ها اعم از خرابی محورها، پل‌ها، تابلوها و ... و تحلیل داده‌ها و اطلاعات از سوی مدیران به منظور اولویت‌بندی تخصیص اعتبارات و اجرای فعالیت‌ها خبر داد.

اکبری با اشاره به اجرای طرح راهداری زمستانی و انجام بخش دیگری از فعالیت‌های سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در حوزه نگهداری شبکه راه‌های کشور، خاطرنشان کرد: کوشیده‌ایم با به‌روزرسانی و بهره‌گیری از تجهیزات و امکانات بیشتر، در فصل زمستان خدمات بهتری را به کاربران جاده‌ای ارائه کنیم.

وی از مدیریت بخش حمل و نقل و جابجایی مسافر و بار به عنوان یکی دیگر از مأموریت‌های اصلی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای یاد و تاکید کرد: با توجه به کاهش ناوگان فعال اتوبوسی به ویژه در ایام سفرهای نوروزی، تابستانی و اربعین حسینی، با توجه به اخذ مصوبات دولتی، یکی از مهمترین رویکردهای این سازمان نوسازی و افزایش ناوگان فعال اتوبوسی در کشور است.

رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای به فعالیت بیش از ۵۰۰ هزار راننده در بخش حمل و نقل بار در کشور اشاره و تصریح کرد: با توجه به وجود برخی از مشکلات در این حوزه، باید با تنظیم‌گری، عبور از شرایط سنتی، نوسازی ناوگان از طریق واردات و توان تولیدکنندگان داخلی، رویکرد هوشمندسازی در حوزه جابجایی بار محقق شود.

اکبری افزود: تحقق این اهداف به کاهش آلودگی و سوانح جاده‌ای، مدیریت مصرف سوخت و افزایش بازدهی کاری ناوگان حمل و نقل بار منجر می‌شود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش هدایتگری رانندگان بخش حمل و نقل بار و مسافر در سطح جاده‌های کشور اشاره و اظهار کرد: این رانندگان تلاشگر کشورمان با رعایت مسائل ایمنی، سرعت مطمئنه و قوانین و مقررات رانندگی به افزایش ایمنی جاده‌ها و حفظ جان مسافران و کاربران جاده‌ای کمک می‌کنند.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه